reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

cześć laseczki, ja wczoraj też nie mogłam wejść...

Słuchajcie, ja mojej Misiurce daję tylko D3 i pediatra nie mówiła nic o dodatkowych witaminach, tylko kazała mi łykać te zestawy dla matek karmiących i w ciąży, więc ja łykam a małej już nic poza D3 nie daję.... no i teraz już zwątpiłam, bo może powinnam??

reklama
czesc dziewczynki :)

ja juz po sniadanku..:)..moje chlopaki spia..:)..maly nie spal w nocy ..w ogole caly dzien wczorajszy to byla z noiego straszna maruda..:)..a tatus odsypia noszenie i niunianie synka w nocy ...bo mamusia nie miala sil i do tego bolal mnie brzuszek jakos dziwnie..:)..teraz zostalo mi tylko klucie w boku ale juz troszke lepiej..:)..

a my jutro jedziemy na USG bioderek..:)..jestem ciekawa czy wszystko jest dobrze...bo jak na moje to jest super..:D..

Witajcie :)
Ziemzia - mysle ze nie ma problemu, bo powinno sie dawac tylko D3... takze tym bym sie nie martwila... mi lekarz zalecil dla Wiktorka jak byl maly Cebionmulti dodatkowo, ale nie bezpodstawnie - Wiktorek mial i pewnie nadal ma dosyc niska morfologie i stad on bral te witaminki. teraz tez kupilam cebionmulti, ale nie zamierzam go podawac az do wizyty pediatry, takze od dzis zaczynam podawanie tez tylko D3 :)

Didi - ja tez jutro jade na USG bioderek ;D A dokad jedziesz ??? bo ja do Intercoru na 11:20 :) A Ty ??

Wanda - no to mnie uspokoiłaś! A jeśli chodzi o tą twoją pchełkę, to ja nie mogę się napatrzeć na nią! Normalnie nie mogę wyjść z podziwu, że ona taki blondasek, tak się przyzwyczaiłam do mojej czarnulki, że blondyneczka jest dla mnie zaskoczeniem... :laugh: ;)

Ziemzia - no ona wcale az taki blondasek nie jest jakby sie ze zdjec moglo wydawac, no ale czarnutka tez nie jest - ma takie jakies szaro-bure te wloski - trudne do zidentyfikowania :)
A dla mnie z kolei sa szokiem dzidziusie z dlugasnymi i czarnymi wloskami :D hehe

Nam lekarka też zaleciła podawanie tylko wit D3 (jednej kropelki). Wcześniej obejrzała ciemiączko i powiedziała, że w zasadzie nie ma potrzeby, ale w ramach profilaktyki. Może ilość zalecanych kropelek zależy od "miękkości " główki, sama nie wiem. Siorka moja kazała mi w 3 tyg iśc do lekarza własnie po Vigantol. Innych witamin nie podajemy, ale na nastepnej wizycie spytam się. W końcu jest zima i jedzonko mało urozmaicone witaminowo jest. Pisałyście dziewczyny też o ulewaniu. My miałysmy mały problem, bo gabrysia ulewala raz na jakiś czas, ale od wczoraj to po każdym jedzeniu, zanim ją wezme do odbicia ulewa i to całkiem pokażne ilości. Od dzisiaj podajemy Debridat, mam nadziję ze pomoże.
Pamciaw, tez mam różne, delikatne przejścia z teściową. Moja teściowa jest położna, ale starej daty. Pracowała wieki temu w szpitalu, a potem w przychodni i żadne nowinki chyba tam do niej nie docierały. I jak tylko się u nas pojawiła, zaczęła nam udzielać przedpotopowych rad. Stwierdziła właśnie, tak jak piszesz w wątku pielęgnacja, że powinnam dać sobie spokój z karmieniem piersią i dawać butle. Bede wtedy widziała ile malutka zjadła. A poza tym to szybciej urośnie, bo jest taka mizerna. Obrazila sie nawet na mnie, jak jej powiedziam, że bede karmić naturalnie (chociaż wcale mi nie jest łatwo), a Gabrysia mikra po mnie jest (bo ja mimo niku klacha, wcale klucha nie jestem ;D). Ale ona wie lepiej, prawda. Uważa, że mała urodziła sie "za mała" przeze mnie, bo na diecie byłam. I nie ważne, że ta dieta była spowodowana cukrzycą i mnie samej z nią zle było i nad wszystkim czuwł i ginekolog i diabetyk. Po prostu juz w brzuchu głodziłam dziecko i dalej to robie. Nie ma to jak butla. A jk wyniknęły te moje problemy z latacją i pediatra kazała się zastanowic nad dokarmianiem, to wyraznie była szczęsliwa. Ale ja się uparłam i dalej karmie naturalnie. Mała przybiera teraz w tyg 200 g i w sumie w miesiącu przybrała 800 g, pomimo tej jednotygodniowej wpadki.  Nie jest więc żle. A co na to moja teściowa? Za mało. Na szczęście była u nas tylko dwa tyg. i wróciła do siebie. Bo jakby dłużej posiedziała, to chyba bym w depresje wpadła. Juz nie miałam siły pietnaście razy tłumaczyć jej, że dziecko karmi się na żadanie.( Po każdym karmienu pytała się mnie " to teraz kiedy karmimy?" a ja " jak będzie głodna"). I najgorsze wtym wszytskim jest to, że miała dobre intencje. Wyżaliłam się.
Wanda, połozna ma rację. Musisz więcej odpoczywać. Moja babcia mówiła zawsze, że kobieta po porodzie powinna mieć 6 tyg wolnego od prac domowych. Ja wiem, ze to dziś nierealne, ale przynajmniej sie postaraj znaleźc czas na odpoczynek.
A z innej beczki. Gaba przyzwyczaiła się już do tej uprzęży i się nie kokosi, nawet nie marudzi specjalnie jak jej zakładam po przewinięciu.
Paula mam pytanie prywatne. Czy Ty przypadkiem nie pracujesz w Urzędzie Patentowym. Oglądałam zdjęcia i wydaje mi się, że znamy się z pracy z widzenia.
pozdr wszystkie Mamusie i Maleństwa

Oj Klucha - wspolczuje takiej tesciowej !!! Nie ma to jak dobre przedpotopowe rady !!! A mi mala w ciagu 5 dni przybrala 110 gram i polozna powiedziala ze za malo i ze za tydzien musi przybrac 210 gram minimum !! Nie wiem jak to zrobimy, bo chyba zaczyna sie do braciszka upodabniac i robic sie niejadkiem :D
Z moja tesciowa jest podobnie - tzn tutaj akurat z jej niewiedzy... bo np ciagle sie pyta co ma mi zrobic na obiad i proponuje dania typu kapusniak czy golabki !!! Ja bym miala straszliwie wielka ochote na golabki wlasnie, ale niestety nie moge, a ta tu mi smaku robi... Albo sie podnieca ze Mala sie usmiecha - to mnie dobija !!! Ja jestem z nia przez 24 godziny na dobe wlasciwie a tesciowa przychodzi do mnie na godzinke lub dwie i akurat wtedy mala non stop sie smieje !!! No ale ja mowie, ona poprostu jest w niebowzieta, bo w koncu ma wnuczke ;D ;D a najbardziej to mnie wkurza, jak ta sie zaczyna drzec na Wiktorka (no moze nie drzec, zwraca mu tylko uwage;D ) zeby np nie krzyczal bo Paulinke obudzi, zeby nie skakal bo Paulinke obudzi !!!! No wczoraj to juz nie wytrzymalam i jej powiedzialam zeby przestala mu tak mowic, ze przeciez tak nie mozna !!!! Przeciez Mala tak czy siak sie nie obudzi a Wiktorek moze sie zle poczuc w koncu jak mu sie bedzie naokraglo gadac ze tego nie, tamtego nie bo Paulinka !!! No przeciez ja juz bym sie wsciekla na miejscu Wiktorka !!!

No nic - tez sie wyzalilam :)

Moja też się cieszy, że ma wnuczkę, ale to jej pierwszy wnuczek/wnuczka, tak w ogóle. A z zachowaniem w stosunku do Wiktorka to masz świetą racje. On teraz też jest zagubiony, że mama nie jest tylko jego.
A jesli chodzi o przybieranie dzieci, to ja teraz jestem specjalistka. Dziecko powinno przybrać od 120 - 240 g, na tydzień i min 500 g w miesiącu, a w trzecim tyg. od urodzenia powrócić do wagi urodzeniowej. Podaje adres na stronę, gdzie można dużo poczytać o karmieniu piersią i podaja dużo takich właśnie informacji - www.laktacja.pl. Więc się Wandziu nie stresuj, bo popadniesz w taką paranoje jak ja i zaczniesz dziecko trzy razy dziennie ważyć. :) Dzisiaj musze oddac wagę i będę chyba bardzo nieszczęsliwa, jak stwierdził mój mąż.

hehehe - Klucha, niezla jestes z tym wazeniem :) Nie no ja na pewno nie popadne w zdna paranoje - wg mnie Mala jest akurat :) A wczoraj byla wazona (a wczoraj konczyla rozno 2 tygodnie) i wazyla juz 3970 gram a jak sie urodzila wazyla 3880 gram - wiec chyba polozna nie ma racji ze za moalo przybrala :)
A z Wiktorkiem staram sie jak najwiecej bawic :) Cale szczescie Paulina jest bardziej aktywna rano (jezeli mozna mowic o jakiejs aktywnosci ;D ) a wtedy mam tylko ja a ona ma tylko mnie, wiec popoludniami jak ona spi, to my sie z Wiktorkiem bawimy w najlepsze... Problem tylko zaczal polegac na tym, ze mam juz dosyc wszystkich jego ulubionych zabaw - ile razy na dzien mozna grac w piotrusia i udawac ze sie przegrywa hehehe :) No i ile razy dziennie mozna bawic sie samochodami na tej samej macie i jezdzic w te same miejsca i robic dokladnie te same rzeczy :) hehehe no nudne te zabawy na dluzsza mete :) Musze mu cos nowego wymyslec :)

reklama
Cześć mamuski :)
Wczoraj byłam tak zabiegana, że nie miałam czasu wejść ;) Wkońcu wyszłam do ludzi, kupilismy z mężem albumy do zdjęć, byliśmy załatwiac chrzciny i trochę się przewietrzyłam ;D
No i bylismy wczoraj z małą u lekarza :) Ogólnie wszystko z małą ok tylko od wyjścia ze szpitala mało przybrala tzn ok 13 dni od wyjścia przybrała 300 gr to mało???..o ale widze że Klucha juz dala mi odpowiedź ;D :D pediatra powiedziała że w granicach normy, ale mogła więcej :p Kazała ja karmic na żądanie, niedopajać i odstawić nabiał 9 bo troche serka sobie podjadałam :-[) i za tydzien mamy przyjść na kontrole wagi :)
Najsmieszniejsze jest to że jak powiedziałam o tym mamie, to sie obraziła że mała dopajać herbatkami nie mozna :o ::) no kurcze czyje to dziecko?? doceniam jej pomoc przy małej, ale nie może mi narzucac jak mam ja karmić ::) :mad:
I tez chyba zdecyduje sie na tą szczepionke skojarzoną..u nas kosztuje ta 5w1 110 zł i jest juz w przychodni także niemusze latać po aptekach :D
Co do przytulania to tez mam ogromna ochotę, ale dół jeszcze niewrócił całkowicie do normy..a mąz się domaga pieszczot ;D ;D cos trzeba z tym zrobić >:D ;D

Nam pediatra zaleciła witaminke Vigantol podawać od przyszłego tygodnia, czylo 21 dnia zycia i 2 kropelki na wieczór po kapieli pod języczek :) ale o D3 nic niewspomniała :p

Zdjęcia z cesarki czaderskie ;D ;)

Do góry