reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniówki gotują

Aga specjalnie dla Ciebie:)

1 kg ryby usmazonej w panierce
ogórek konserwowy 3/4 słoika
papryka konserwowa 3/4 słoika
2 duże cebule sparzone wrzatkiem.

warzywa pokroic w drobną kostkę. Kłaść rybę na zmianę z warzywami.
Sos
1 szklanka wody
Pół szklanki oleju
8 łyżek ketchupu łagodnego
4 łyżki cukru
Mały przecier pomidorowy
6 łyżek octu
sól, pieprz
Zagotowac sos i goracym zalać ryby i warzywa:)

Moje ulubione danie z ryb polecam:)
 
reklama
CANNELLONI DLA MAGGIE;)

1 opakowanie makaronu Cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
5 pieczarek
1 marchewka
pół czerwonej papryki
pół szklanki mrożonego groszku
1 puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
20 dag strtego żółtego sera
2 szkl mleka
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.





Smacznego
 
luuuźny mazurek :)

ciasto:
3 szklanki mąki
2 jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego (ja sypię czasami więcej..zależy ile tam w paczce mam)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (jw)
7 łyżek mleka (lub 2 łyżki śmietany kwaśnej)
4 łyżki oleju
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru

najpierw łączę suche składniki (tj cukier, mąkę, proszek, cukier wan.), dorzucam margarynę i siekam. Potem dorzucam resztę - jaja, mleko, olej. Wstawić do lodówki na min. 30 min (ja wkładam na trochę do zamrażarki też)

Uwaga: Ciasto nie może się kleić do rąk, dlatego napisałam 3 szklanki maki, ale potrzeba o wiele więcej, bo przy ugniataniu ciasta trzeba co chwilę dodawać mąki.
Ja zazwyczaj dodaję proszek, cukier wan na oko, ale na pewno nie są to całe paczki ;)

Nadzienie:
Gdy ciasto się chłodzi, robię nadzienie.

duży słoik (lub dwa małe) dżemu z czarnej porzeczki
mały słoik dżemu jagodowego
mały słoik dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego np)
bakalie itp (ja kupiłam po 100-200 g suszonej żurawiny, rodzynek, suszonych fig, orzechów włoskich, paczkę płatków migdałowych, moreli, wiórki kokosowe....można dorzucić śliwki suszone jak ktoś lubi lub inne 'suszone' owoce wg uznania)

Dżemy połącz w dużej misce, dorzuć pokrojone bakalie itd. Wszystko wymieszać.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, przygotować blachę natłuszczoną lub pokrytą papierem do pieczenia (ja używam papieru zawsze i w przypadku kruchego ciasta polecam papier). Ciasto cieniutko rozprowadzić na blaszcze palcami (rwiąc kawałki ciasta i formując je na blaszce). Brzegi zostawić grubsze i na koniec zrobić wałeczki z ciasta i ułożyć na brzegach.
Piec ok 30 min (+/- 10 min) w temp. 180 st
Sprawdzać pod koniec ciasto - powinno zbrązowieć na wierzchu ładnie :)

Gdy ostygnie nałożyć grubo (!) nadzienia na ciasto. Polać czekoladą lub białą polewą. Ozdobić.
 
reklama
Do góry