reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

U nas ok pobrany gbs tylko z pochwy mam odstawic juz buscopan jak mala bedzie chciala sie rodzic to ma sie juz rodzic, wg gina liscie malin i wiesiolek raczej w niczym nie pomoze procz mojej spokojnosci ducha :D szyjka juz bardzo krociutka mam sie nie oszczedzac i powinnam urodzic naturalnie
Za 2 tyg kolejna wizyta tj 28
Wtedy dowiem sie kiedy urodze o ile jeszcze wytrzymam do tego terminu no i jaka duza bedzie Emilka hihi
Jak to lekarz okreslil pieknie wszystko sie przygotowuje do porodu [emoji41]

thgfflw1k3inkyc3.png

reklama
Ja po wizycie, mala ulozona glowkowo, ponoc bardzo nisko, szyjka 3 cm zamknieta :) co do wymiarow wg om mam 33+4, usg 34+3 no i uwaga wedlug dwoch lekarzy rozbieznosc mojej malej wynosi 2 tygodnie, wiec juz zglupialam :D niby moj gin twierdzi, ze mala dzis ma 1892g, chociaz ja obstawiam ok. 2050g. Jemu wychodzi, ze tydzien mniejsza, tamtemu ze tydzien wieksza. Czyli wedlug tego dzisiejszego zadnej hipotrofii nie ma, najprawdopodobniej po prostu genetycznie niska mase urodzeniowa bedzie miala, ja tam sie nie martwie, mam dobre przeczucia :) powiedzial, ze chcialby nawet zebym urodzila troche wczesniej niz termin, bo widzi na lozysku pojedyncze zlogi, ponoc od palenia papierosow przed ciaza. Uwaga: za tydzien odstawiamy luteine!!!!! :) magnez mam nadal brac, pytalam o ochrone krocza, ale moj twierdzi, ze wiesiolki i masaze sa bez sensu (i tak bede robic), ze u mnie w szpitalu tego rutynowo nie robia, ze najwazniejsze zeby nie peknac za mocno, ewentualnie drobne naciecie wykonaja, no ale mam nadzieje, ze moja prywatna polozna, ktora najprawdopodobniej bedzie przy porodzie wszystkiego dopilnuje. No i szpital robi lewatywe, nie trzeba miec swojej. To tyle, Joshi prosze wpisz mnie 1 grudnia na godzine 18:15. Mam nadzieje, ze to bedzie ostatnia wizyta, bo miejsce w karcie ciazy mam tylko na jedna :) no i wtedy pobierze gbs, a do powtorki tylko toksoplazmoza :) ale sie rozpisalam sory...

Hej [emoji4] ja dzisiaj 36+2tc. Apolonia 3kg. Od niedzieli mogę rodzic, rozwarcie dalej 2cm, szyjki prawie nie ma. Gbs dodatni niestety. Jeśli do niedzielęi nie urodze to ktg w poniedziałek. Tak bardzo chciałabym urodzić we wtorek że masakra... Akurat moja położna i lekarka mają dyżury.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

No to ja dziewczyny mam w drugą stronę :) dziś 37+2, miałam wizytę- brzuch wysoko, szyjka długa twarda zamknięta, termin na 4 grudnia, a Natka ma podobno juz 3900g [emoji15]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Będzie duża, zdrowa i silna. Dasz radę:) Pamiętaj, że usg też może przekłamywać. Ja mam usg w czwartek- to będzie pierwszy dzień 39tc! :)

@kleo93 u mnie też gbs+. Jak tylko wody odejdą gnamy do lekarza! :)

Powiem Wam szczerze że u mnie z obojgiem dzieci sie sprawdziło z usg przed porodem. Syn byl wymierzony na 3330g s urodzil się 3450 a mała na 2800 a miała 2890:)

A jeśli chodzi o wynaz z pochwy to u mnie w 34 tyg bylo czysto a i tak podali mi antybiotyk po peknieciu pecherza płodowego.

Ale dziś wizyt...
34 + 0
Dzidzia drobna ale eee rosnie I w 12 dni przytyla 460 gram.
Czyli wazymy 2060 gram
Przekroczylisny 2 kg [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Zadna hipotrofia I nic z tych rzeczy. Poprostu jest drobne.
Mam sie tym nie zamartwiac .a za tydzien kolejna wizyta I znowu zrobi mi usg sprawdzimy wage jeszcze raz no I znowu bedzie podgladanie co jest miedzy nogami bo sam juz jest ciekawy.
Na dodatek nie chcialam mowic mu I 3d w Pl ale nie wytrzymalam I pokazala to moje slynne foto z wielkim pindorkiem I on stwierdzil ze po tym zdjeciu to nie da rady stwierdzil ze to chlopak!!! Ponieważ brak uwidocznionych jader [emoji23][emoji23][emoji23] I równie dobrze ten duzy pindor moze byc pepowina [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Ja Pierdziele no jajko niespodzianka [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Tyle juz mialam usg i zawsze sie pozaslania [emoji23]
Na dzien Dzisiejszy caly czas ten w de lekarz twierdzi ze to dziewczynka. On nic nie moze miedzy nogami zobaczyc.
Za tydzien bedzie znowu patrzec. Trzymajcie zeby sie wkoncu odslonilo bo oszalec mozna cholera jasna.

Dzidzia musi miec powyzej 2500g bo inaczej w tym szpitalu gdzie mam 29 listopada meldunek na cc .albo mnie odesla albo dziecko w jednym a ja w drugim szpitalu.czyli dla naszego dobra chce sprawdzic jak stoimy z waga i wtedy najwyzej zmieni mi szpital .

Co do hemoglobiny. Troszkę podskoczyla [emoji41] z 9.1 na 9.5 wiec zelazo dalej lykamy I mowi ze bedzie git.

Ale mi ulzylo z ta waga .bo ja durna tak sie stresowalam ze to malutkie pod hipotrofie mi idzie.posprawdzalam patryk urodzil sie ze stwierdzona hipotrofia plodu 1460 g w 33 tyg I zaczelam sobie wkrecac . [emoji52] sprawdzilam tez stare usg filipa I on w 29 tyg mial 1660 g. To Moje trzecie w 32 tyg ok 1600g. No ale mamy 34 tydzien I 2060 gram wiec moze nie duze ale rosnie .uspokoilam sie .

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Super wieści. A co do płci, to trzyma Cię maluch w niepewności. Trzymam kciuki, żeby się jednak ujawnił na następnej wizycie.

dziś czytałam w wiadomościach o dziecku ktore urodziło się z wagą 6.250 i wzroście 66cm. O dziwo zdrowy chłopiec nic mu nie dolega
Oj takiego dużego to ja bym już chyba nie chciała, bo ciężko by było naturalnie urodzić.

No to ja dziewczyny mam w drugą stronę :) dziś 37+2, miałam wizytę- brzuch wysoko, szyjka długa twarda zamknięta, termin na 4 grudnia, a Natka ma podobno juz 3900g [emoji15]

Kawał dzidzia. :happy:

Ja jestem jak otępiała po tej wiadomości... masakra... nie dam rady...

Spokojnie, dasz radę. Usg może się mylić nawet o kilkaset gramów, a kobiety rodzą bez problemu i dzieci powyżej 4 kg.

Mam wrażenie ze jestem to moja wina ze ona jest taka duża...

W jakim sensie wina? To coś złego, że dziecko jest duże? Tak działa genetyka, jak dziecko ma dużych rodziców, to prawdopodobnie będzie duże, a jak drobnych, to będzie drobne. Czy winą określiłabyś też, że dziecko ma np. niebieski kolor oczu? No proszę Cię...

U nas ok pobrany gbs tylko z pochwy mam odstawic juz buscopan jak mala bedzie chciala sie rodzic to ma sie juz rodzic, wg gina liscie malin i wiesiolek raczej w niczym nie pomoze procz mojej spokojnosci ducha :D szyjka juz bardzo krociutka mam sie nie oszczedzac i powinnam urodzic naturalnie
Za 2 tyg kolejna wizyta tj 28
Wtedy dowiem sie kiedy urodze o ile jeszcze wytrzymam do tego terminu no i jaka duza bedzie Emilka hihi
Jak to lekarz okreslil pieknie wszystko sie przygotowuje do porodu [emoji41]

thgfflw1k3inkyc3.png

Ja po wizycie, mala ulozona glowkowo, ponoc bardzo nisko, szyjka 3 cm zamknieta :) co do wymiarow wg om mam 33+4, usg 34+3 no i uwaga wedlug dwoch lekarzy rozbieznosc mojej malej wynosi 2 tygodnie, wiec juz zglupialam :D niby moj gin twierdzi, ze mala dzis ma 1892g, chociaz ja obstawiam ok. 2050g. Jemu wychodzi, ze tydzien mniejsza, tamtemu ze tydzien wieksza. Czyli wedlug tego dzisiejszego zadnej hipotrofii nie ma, najprawdopodobniej po prostu genetycznie niska mase urodzeniowa bedzie miala, ja tam sie nie martwie, mam dobre przeczucia :) powiedzial, ze chcialby nawet zebym urodzila troche wczesniej niz termin, bo widzi na lozysku pojedyncze zlogi, ponoc od palenia papierosow przed ciaza. Uwaga: za tydzien odstawiamy luteine!!!!! :) magnez mam nadal brac, pytalam o ochrone krocza, ale moj twierdzi, ze wiesiolki i masaze sa bez sensu (i tak bede robic), ze u mnie w szpitalu tego rutynowo nie robia, ze najwazniejsze zeby nie peknac za mocno, ewentualnie drobne naciecie wykonaja, no ale mam nadzieje, ze moja prywatna polozna, ktora najprawdopodobniej bedzie przy porodzie wszystkiego dopilnuje. No i szpital robi lewatywe, nie trzeba miec swojej. To tyle, Joshi prosze wpisz mnie 1 grudnia na godzine 18:15. Mam nadzieje, ze to bedzie ostatnia wizyta, bo miejsce w karcie ciazy mam tylko na jedna :) no i wtedy pobierze gbs, a do powtorki tylko toksoplazmoza :) ale sie rozpisalam sory...
Ja tam z lekarzami o liściach malin, masażach krocza i wiesiołkach nie rozmawiam, bo oni mają zboczenie zawodowe i według nich działają tylko środki farmakologiczne. To nie ich działka.
A nacięciu krocza mówię nie, bo pęka się w najsłabszym miejscu, a naciąć cię zawsze mogą w najmocniejszym, co może powodować osłabienie tego miejsca. Lepiej pęknąć niż zostać naciętym.

Hej [emoji4] ja dzisiaj 36+2tc. Apolonia 3kg. Od niedzieli mogę rodzic, rozwarcie dalej 2cm, szyjki prawie nie ma. Gbs dodatni niestety. Jeśli do niedzielęi nie urodze to ktg w poniedziałek. Tak bardzo chciałabym urodzić we wtorek że masakra... Akurat moja położna i lekarka mają dyżury.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Trzymam kciuki za poród we wtorek w takim razie.

U mnie po ktg wszystko ok. Chyba faktycznie muszę przed każdym ktg zjeść coś słodkiego, bo i poprzednim razem i tym tak zrobiłam i mały wariował, a jak wcześniej poszłam nie po słodkim, to były te problemy z zapisem.

Antiope masz racje co do tych lekarz i srodkow farmakologicznych.
A tak sie jeszcze zastanawiam, bo nie dopytalam gina, szyjka 3 cm i mowil, ze trzyma, ale ze glowka jest nisko, czy to moze (ale nie musi) oznaczac, ze dzidzia urodzi sie wczesniej?

Będzie duża, zdrowa i silna. Dasz radę:) Pamiętaj, że usg też może przekłamywać. Ja mam usg w czwartek- to będzie pierwszy dzień 39tc! :)

@kleo93 u mnie też gbs+. Jak tylko wody odejdą gnamy do lekarza! :)
Powoli sie oswajam z ta myślą ze będzie duża- dzięki za ciepłe słowa, bardzo mi pomagają :)

reklama
Spokojnie, dasz radę. Usg może się mylić nawet o kilkaset gramów, a kobiety rodzą bez problemu i dzieci powyżej 4 kg.

W jakim sensie wina? To coś złego, że dziecko jest duże? Tak działa genetyka, jak dziecko ma dużych rodziców, to prawdopodobnie będzie duże, a jak drobnych, to będzie drobne. Czy winą określiłabyś też, że dziecko ma np. niebieski kolor oczu?.

Ja tylko sie martwię bo to jest waga powyżej 90 centyla i niestety to sie juz nazywa makrosomią- a to juz mogą być kłopoty przy porodzie i rozważają wtedy cesarkę, której nota bene absolutnie nie planowałam.... a moja wina bo wciąż mnie do słodkiego ciągnie i podjadam a przecież cukier może być powodem takiej wagi... chociaż ja miałam dwa razy próbę obciążenia glukoza robiona w ciąży (mam sporą nadwagę) i wyniki glikemii mam idealne. No i takie mam przemyślenia :) nie chciałabym żeby miała kłopoty z wyjściem przez ta masę ciała :)

Do góry