Kochana, ja biorè euthyrox, po ciàży nadal się bierze, ale zmniejszoną dawkę. Ja mam teraz 100, po ciąży mam zejść ma 50. Tak wstępnie ustaliłyśmy z moją endokrynolog. Pewnie potwierdzi to na ost. wizycie przed porodem.podobno teraz takie duze dzieci sie rodza bo jemy modyfikowane i pryskane i pedzone jedzenie i witaminy dla ciezarnych tez podobno napedzaja wage dzieciom... zdanie mojej poloznej?
nie mam wam co pisac na wizytowym(( moje wizyty raz w miesiacu to tylko papierki (l4, recepty, wyniki krwi do karty etc.) ostatnie usg mialam.w 19 tyg czyli 8 tygodni temu!!! a kolejne i to juz podobno ostatnie mam miec w 32 tyg czyli za 4-5tyg... nie wiem ile Zosia wazy ogolnie jakos czuje sie oszukana ze moj lekarz prowadzacy nie ma usg i nie robi mi usg na kazdej wizycie... mimo ze chodze prywatnie i place po 200zl
mamy z tarczycowymi problemami na Eutyroxsie: czy po porodzie sie nadal bierze eutyrox (przed ciaza nie bralam)? czy sie zmienia dawka? cos slyszalam ze "tarczycowe" zostaja do 5 doby w szpitalu zeby tsh i ft3, ft4 zbadali i ustalili nowe dawki. to konieczne? kto tak mial?
Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!
reklama
no chyba jednak pojde na konsultacje do endo przed porodem... kiedy to powinnam zaplanowac? teraz na 20.09 na wizyte bede robic tsh i ft4 to bym mogla pojsc na konsultacje ze swierzymi wynikami ale czy to nie za wczesnie? moze lepiej na poczatku 9tego miesiaca?Kochana, ja biorè euthyrox, po ciàży nadal się bierze, ale zmniejszoną dawkę. Ja mam teraz 100, po ciąży mam zejść ma 50. Tak wstępnie ustaliłyśmy z moją endokrynolog. Pewnie potwierdzi to na ost. wizycie przed porodem.
Antiope
Fanka BB :)
Ale czekaj, bo ja czegoś nie rozumiem. Masz problemy z tarczycą i jeszcze nie chodzisz do endo? Ginekolog na pewno wie co nieco na ten temat, ale jeśli coś było nie tak z tarczycą, to powinnaś chodzić cała ciążę do endokrynologa, oprócz ginekologa.no chyba jednak pojde na konsultacje do endo przed porodem... kiedy to powinnam zaplanowac? teraz na 20.09 na wizyte bede robic tsh i ft4 to bym mogla pojsc na konsultacje ze swierzymi wynikami ale czy to nie za wczesnie? moze lepiej na poczatku 9tego miesiaca?
Ja w ciąży mam u endokrynologa wizyty częściej niż normalnie. Na początku co miesiąc, teraz już nie ma potrzeby, więc przerwa będzie 2,5 miesiąca. Myślę, że będę się musiała u niego pojawić jeszcze ze 2 razy przed porodem (teraz mam wizytę za 1,5 tygodnia, a następna pewnie jakoś w 9 miesiącu)
chodzilam do endo raz na 2 miesiace przed ciaza w pierwszym trymestrze co miesiac a w drugim bylam raz powiedzial ze jak sie wyniki nie zmienia to do konca ciazy mam ta sama miec dawke. no to nie bardzo wiem po co mialabym co miesiac chodzic? ginekolog na poczatku prosil o konsultacje u endo a teraz tez juz mowil ze bez zmian to nie trzeba... no ale masz racje i tak znow robie badania to pojde to sie dowiem jak po ciazy postepowacAle czekaj, bo ja czegoś nie rozumiem. Masz problemy z tarczycą i jeszcze nie chodzisz do endo? Ginekolog na pewno wie co nieco na ten temat, ale jeśli coś było nie tak z tarczycą, to powinnaś chodzić cała ciążę do endokrynologa, oprócz ginekologa.
Ja w ciąży mam u endokrynologa wizyty częściej niż normalnie. Na początku co miesiąc, teraz już nie ma potrzeby, więc przerwa będzie 2,5 miesiąca. Myślę, że będę się musiała u niego pojawić jeszcze ze 2 razy przed porodem (teraz mam wizytę za 1,5 tygodnia, a następna pewnie jakoś w 9 miesiącu)
Antiope
A, bo zrozumiałam, że w ogóle nie byłaś u endo, tylko Ci gin Euthyroks przepisał. Na początku chodziłam częściej, bo tak naprawdę w pierwszym trymestrze to najważniejsze. Potem dostałam przykazanie od endo, że mam zbadać TSH i FT4 po miesiącu od ostatniego badania, jak TSH nie przekroczy 2,5, to brać leki bez zmian, a jak będzie powyżej, to przyjść do niego. Jeśli będzie ok, to znowu się zbadać po kolejnym miesiącu i z wynikiem przyjść do niego. Teraz mam wizytę 19 września i pewnie jeszcze jedną przed porodem i tyle, bo wyniki są ok.chodzilam do endo raz na 2 miesiace przed ciaza w pierwszym trymestrze co miesiac a w drugim bylam raz powiedzial ze jak sie wyniki nie zmienia to do konca ciazy mam ta sama miec dawke. no to nie bardzo wiem po co mialabym co miesiac chodzic? ginekolog na poczatku prosil o konsultacje u endo a teraz tez juz mowil ze bez zmian to nie trzeba... no ale masz racje i tak znow robie badania to pojde to sie dowiem jak po ciazy postepowac
Ja dziś byłam na badaniach. W środę wizyta. Ciekawe jak wyjdą wyniki?
Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom
elifit
Moderatorka
Dobre wyjdąJa dziś byłam na badaniach. W środę wizyta. Ciekawe jak wyjdą wyniki?
Hej,
Ja dzisiaj mam coś gorszy dzień rano złapał mnie potworny skurcz łydki, myślałam, że coś mi się tam zerwie. Potem zobaczyłam malutką jak glowka od szpilki kropkę takiej ciemniejszej krwi, teraz Mała szału dostaje w brzuchu. Leżę i zastanawiam się co dalej ogólnie nic nie boli, kiepsko się czuje, ale to że względu na pogodę... kiepski dzień
Ja dzisiaj mam coś gorszy dzień rano złapał mnie potworny skurcz łydki, myślałam, że coś mi się tam zerwie. Potem zobaczyłam malutką jak glowka od szpilki kropkę takiej ciemniejszej krwi, teraz Mała szału dostaje w brzuchu. Leżę i zastanawiam się co dalej ogólnie nic nie boli, kiepsko się czuje, ale to że względu na pogodę... kiepski dzień
elifit
Moderatorka
Ciemna krew jednorazowo na bieliźnie zwykle oznacza pękniete naczynko i jest niegroźne. Ale obserwuj czy się powtórzy sytuacja.Hej,
A skurcz to za mało magnezu i potasu. Pomidory jedz
reklama
mamaNadii2
ja dziś mam wizyte o 18:30 już się doczekać nie mogę