reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

reklama
Ja biorę, mój lekarz kazał mi aż do akcji serduszka
ja pracuje w domu zdalnie z 3 latkiem stresuje się pracą domem że z niczym się nie wyrabiam mam do napisania magisterke, którą miałam bronić rok temu termin na napisanie to 7 maj więc jest presja jeszcze teraz te tabletki mnie stresują, że ich nie wzięłam 😞

Sorry ze się wtrącę
Dziewczyny, a czy brała, któraś z was metformine? Niestety nie zapytałam się endokrynologa czy jak znajdę w ciążę czy mam odstawić. Na wizytę muszę czekać, nie mogę się tam dodzwonić i nie wiem co robić. Na wszelki wypadek w weekend nie brałam sioforu. Miałam dawkę 850 trzy razy dziennie.
Niestety wszystko zależy tutaj od lekarza. W PL wciąż nie jest popularne prowadzenie ciąży na metforminie ale jeśli Twój lekarz podąża za najnowszymi badaniami to wręcz nie pozwoli Ci odstawić. Przynajmniej do czasu zrobienia krzywej. Ja prowadzę ciążę za granicą i zarówno moja endo jak i ginekolog nie pozwolili mi odstawić. Biorę 850 2x dziennie. Miałam krzywą dwa razy, w 8 tyg I w 26 chyba. Metformina pomogła mi uniknąc cukrzycy ciążowej. Mam nadzieje ze Twój lekarz nie jest starej daty i będziesz mogła dalej normalnie ją brać jeśli Ci pomaga 🤞🤞

ja pracuje w domu zdalnie z 3 latkiem stresuje się pracą domem że z niczym się nie wyrabiam mam do napisania magisterke, którą miałam bronić rok temu termin na napisanie to 7 maj więc jest presja jeszcze teraz te tabletki mnie stresują, że ich nie wzięłam
Daj znać jak odpisze:) kiedyś pisałam tutaj, że u nas w Polsce to jest różnie z prowadzeniem ciąży na Metforminie, bo u nas niby nie wolno ale teorii i praktyk jest dużo. Niektórzy od razu każą odstawić, niektórzy do końca 1 trymestru zalecają albo nwm do 10 tyg, a mi akurat kazał do akcji serca. Ja w przyszłym tygodniu mam w czwartek wizytę u lekarza, w sobotę jadę do pracy na 12h (3 godziny drogi od domu z noclegiem) a jak wrócę w niedziele to wyjeżdżamy na dwa tygodnie za granicę. Niemniej jednak wizyta jest dla mnie kluczem, bo będzie decydowała czy kolejne dni bedą w ogóle takie jak napisałam. Strasznie mnie stresuje to nadchodzące combo sytuacji...

ja pracuje w domu zdalnie z 3 latkiem stresuje się pracą domem że z niczym się nie wyrabiam mam do napisania magisterke, którą miałam bronić rok temu termin na napisanie to 7 maj więc jest presja jeszcze teraz te tabletki mnie stresują, że ich nie wzięłam 😞
Ale trzylatek na głowie, to pewnie nie lada wyzwanie:o

reklama