reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

U nas nadal brak zebow. Jak robil wiecej kupek i byl mega marudny plus nie chcial jesc. Jadl prawie o polowe mniej mleka to pediatra kazala zrobic mocz bo moglo to byc zakazenie. Na szczescie mocz wyszedl dobrze a potem nagle zaczal jesc i zaden zab nie wyszedl. Nie mielismy temoeratury podwyzszonej a jak u was jest to lepiej mocz zrobic. Nawet gdyby to sie okazal tylko zab to lepiej zrobic niz zeby wdalo sie zakazenie :) u nas chrupki wcina, probowal owocki w kawalkach i na razie sie bawi ale taka kolej rzeczy
Staram się w słupkach podawać dość przygotowany ryż, kasze itp ale tego nie blenduje. Bardzo boję się tych kawałków 🤦‍♀️

reklama
Po ile gram zjadają wasze dzieci zupki, owoców i ile mleczka piją na porcję?
Nie kontroluję ile je normalnego jedzenia, nie zmuszam też jak nie ma ochoty. Czasem zje cały jogurt i pół banana lub cała miskę owsianki a czasem nawet nie otworzy buzi. Ostatnio zjadł 4 ziemniaczki i kurczaka gdzieś wielkości dłoni, a wczoraj nawet nie tknął zupy 😤

A mleko to zależy ile zje posiłków stałych. W dzień około 4x po 120-150ml, a w nocy 2x po 120.

A dajecie tylko kawałki czy miksujecie? Ja to jestem przewrażliwiona osoba i się boję że się zadławi 🙈 może to przez moją pracę w domu pomocy gdzie nieraz dusi się różnymi rzeczami i czasem nawet skończyło się bardzo źle 😐 niby brokuła marchewkę banana chrupki czy kawałek bułeczki jej daje. Ale resztę rozdrabniam🙈

A dajecie tylko kawałki czy miksujecie? Ja to jestem przewrażliwiona osoba i się boję że się zadławi 🙈 może to przez moją pracę w domu pomocy gdzie nieraz dusi się różnymi rzeczami i czasem nawet skończyło się bardzo źle 😐 niby brokuła marchewkę banana chrupki czy kawałek bułeczki jej daje. Ale resztę rozdrabniam🙈
Blenduję jeszcze wszystko

Ja blenduje ale proponuje tez kawalki. Tylko ze on sie nimi bawi. Na razie nie wklada do buzi nic oprocz chrupka. Moj wypija 5x120 i w nocy 150. Czasami na noc robie 150 jak zjadl mniej stalych w ciagu dnia. Nie wiem ile zjada gramow bo nie waze tego co mu robie ale zjada tak: kaszka z 100 ml wody plus owoce do tego np 1/3 banana i 8 borowek okolo. Na obiad jutro bedzie mial pol ziemniaka 2 rozyczki brokula i kosteczke indyka. Na przekaske chrupek albo kilka lyzeczek vege jogurt. Jak je sloiczek to jakos 125 g zjadal na obiadek

Ja daje kawałki, papkami mi pluje i nie chce jeść - musi czuć że coś gryzie 😂
Nawet musu nie zawsze chce i woli np cała borówkę czy banana

Ja blenduje ale proponuje tez kawalki. Tylko ze on sie nimi bawi. Na razie nie wklada do buzi nic oprocz chrupka. Moj wypija 5x120 i w nocy 150. Czasami na noc robie 150 jak zjadl mniej stalych w ciagu dnia. Nie wiem ile zjada gramow bo nie waze tego co mu robie ale zjada tak: kaszka z 100 ml wody plus owoce do tego np 1/3 banana i 8 borowek okolo. Na obiad jutro bedzie mial pol ziemniaka 2 rozyczki brokula i kosteczke indyka. Na przekaske chrupek albo kilka lyzeczek vege jogurt. Jak je sloiczek to jakos 125 g zjadal na obiadek
U mnie podobnie głównie papki z całych owoców to tylko malina inne wypluwa a obiadki gotuje na dwa dni tak ok mały słoiczek czasem zje wszystko a czasem nie dodatkowo do obiadku wypija 60 ml mleka Mój szkrab nie lubi kaszek smakowych woli oddzielnie kaszke I oddzielnie owoce zastanawiam się nad podawaniem tego co my jemy ale żeby miał więcej zębów a nie tylko dwa jogurtu jeszcze nie podawałam nie wiem czy nie za wcześnie na przetwory mleczne?

U mnie podobnie głównie papki z całych owoców to tylko malina inne wypluwa a obiadki gotuje na dwa dni tak ok mały słoiczek czasem zje wszystko a czasem nie dodatkowo do obiadku wypija 60 ml mleka Mój szkrab nie lubi kaszek smakowych woli oddzielnie kaszke I oddzielnie owoce zastanawiam się nad podawaniem tego co my jemy ale żeby miał więcej zębów a nie tylko dwa jogurtu jeszcze nie podawałam nie wiem czy nie za wcześnie na przetwory mleczne?
Ja tez mu gotuje na 2 dni :) a czasem jak mi za duzo wyjdzie to jedna porcje zamroze i mam na czarna godzine ;) ja podaje tak jak pisalam bio vege jogurt. Mamy uczulenie na bmk wiec nawet nie moglabym mlecznego ;) ten jogurt jest z kokosa i maly zajada go az mu sie uszy trzesa! Polecam :) w lidlu sa i czesto na promocji

reklama
Mój waży 8690 g, rano zjada kaszke jaglano-owsianą z musem owocowym (dodaje tak 3 łyżeczki), później wypija 180 ml mleka, o 15 zjada zupkę (marchewka, pietruszka, ziemniak i kurczaczek), na podwieczorek owoc i przed spaniem 180 ml mleka. W nocy budzi się jeszcze dwa razy na mleko. Wcina chrupki kukurydziane i czasem oblaty. Zębów brak..

Do góry