reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

Po ilu dniach odpadł Waszym maluszkom pępuszek? U nas minęły 2 tyg i jeszcze nie zastanawiam się czy pomóc mu trochę czy czekać. W zaleceniach mam raz dziennie octaniseptem przemywać i tak robię, nie zamaczam podczas kąpieli-utrzymuje w suchym stanie.
U nas 17 dnia odpadl. Moczylam normalnie w kapieli. Raz dziennie dokladnie patyczkiem czyscilam octaniseptem i pozniej na sucho tez.
Dziewczyny A jakiej firmy podjęcie witaminę d3?
My podajemy Vigantol pomimo tego ze pediatra zalecila 400 j to polozna powiedziala ze maly sie urodzil z waga powyzej 3800 i spokojnie mozemy podawac
Hej dziewczyny! Trochę mnie nie było a poród przeciągnął się na styczeń 😉 Urodziłam Baśkę 2.01 i zgodnie z przewidywaniami lekarzy-była spora! 3710g 🤯 ale udało mi się chyba cudem urodzić SN i od 6 dni jesteśmy już w domu :)
Mam do Was pytanie o badanie przesiewowe sluchu-czy u któregos z Waszych maluchów wykryto wadę jednego lub dwóch uszkow? U nas w szpitalu sprawdzali wieeelokrotnie i lewe uszko nie oddaje sygnałów.. :(

U nas wyszlo dobrze ale mialam dziewczyne w pokoju u ktorej coreczce jedno uszko nie dawalo. Powtarzali badanie i dostali w zaleceniach kontrol bo mozliwe ze wody jeszcze zalegaly. Nie martw sie na zapas.

reklama
Po ilu dniach odpadł Waszym maluszkom pępuszek? U nas minęły 2 tyg i jeszcze nie zastanawiam się czy pomóc mu trochę czy czekać. W zaleceniach mam raz dziennie octaniseptem przemywać i tak robię, nie zamaczam podczas kąpieli-utrzymuje w suchym stanie.
U nas po 3 tygodniach. Jak pępowina była gruba tak jak u nas to się troszke przeciąga.

Hej dziewczyny! Trochę mnie nie było a poród przeciągnął się na styczeń 😉 Urodziłam Baśkę 2.01 i zgodnie z przewidywaniami lekarzy-była spora! 3710g 🤯 ale udało mi się chyba cudem urodzić SN i od 6 dni jesteśmy już w domu :)
Mam do Was pytanie o badanie przesiewowe sluchu-czy u któregos z Waszych maluchów wykryto wadę jednego lub dwóch uszkow? U nas w szpitalu sprawdzali wieeelokrotnie i lewe uszko nie oddaje sygnałów.. :(
Hej Marta! Będziemy razem w tym temacie. Ja w lutym jade na kontrolę z Juleczka bo też dostalysmy ta *** żółta naklejke do książeczki zdrowia. Badanie było przeprowadzane trzy razy w szpitalu i nie wychodziło na oba uszka. Byłam załamana.
Powiedzieli mi zeby się nie martwic, ze się zdarza jak w uszkach zalega maź płodowa. I szczerze? Juz się nie przejmuje bo ona wszystko slyszy.
W szpitalu malutka nie reagowala nawet na głośne dźwięki. W domu 3-4 dzień po porodzie się zaczęło chodzenie na paluszkach. Obudzi ja dosłownie wszystko!
Czasami badania nie wychodzą tez jak dzieci są niespokojne z tego co mi tłumaczono. Obserwuj mała każdego dnia i sprawdzaj czy ma odruchy Moro na odgłosy zamykanych szuflad, worka na śmieci itp.

U nas problemy zaczęły się kilka dni temu, ale chyba już wychodzimy na prostą. Byliśmy u osteopaty (polecam, tak swoją drogą), bo małego nie dało się uspokoić w nocy między karmieniami. Godzina płaczu to było minimum. Mały prężył się i marudził w każdej pozycji, przy zmianie pieluchy, a my się denerwowaliśmy. Na terapii został stwierdzony refluks fizjologiczny, zaczęliśmy młodego pionizować bardziej po jedzeniu, dawać mu mniej mleka na raz, usypiać na brzuszku i nagle płacz się skończył. :D Wiadomo, nie zawsze się uda, żeby wyszła idealna cisza 😂 ale jest zdecydowanie lepiej. Zasypia i śpi, nie budzi się po 3 minutach z płaczem. 😌

Mały ma tez problem z trawieniem laktozy i trochę go buzuje, wiec to dodatkowo podsyca ciśnienie w brzuszku i refluks, ale da radę jakoś to ogarnąć. Najważniejsze ze wiemy już jaki jest problem ;)
U nas też stwierdzono problem z trawieniem laktozy dostał kropelki ale problemy sa tylko wieczorem bo jest niespokojny I bardzo się pręży Jutro wizyta u pediatry zobaczę co powie Mam pytanie jak dużo śpią Wasze pociechy bo mój mam wrażenie że nie potrzebuje snu pośpi kilka minut I grymasi

U nas po 16 dniach akurat przed wizyta u lekarza a tez zaczynałam się już martwić

Gratulacje 🤩

Moje drogie dziewczyny ja z kolei borykam się teraz z grzybica sutków 😱😭 może ma ktoś dla mnie jakieś mądre rady? Położna mówi że nadkazilam swoje rany na sutkach a ze jestem przemeczona to mnie złapało. Boli, piecze, jak mała ssie to mam wrażenie jakby kroili mnie nożem a jak przestaje to potem pali przez około godzinę. Smaruje maścią clotrimazolum i biore Nestatyne w tabletkach. Ktoś to miał i powie mi ile to jeszcze może trwać? Momentami myślę o zaprzestaniu karmienia piersią 😢 małą obserwuje w kierunku plesniawek ale nie ma nic póki co...
Ja mialam candide na skorze piersi po antybiotykach , tuz po porodzie. Lekarka mi doradzila odstawienie cukru i weglowodanow z diety na 2 tyg I codziennie zazywanie probiotyku dicoflor po posilku przez 30 dni. Nie smarowalam kremem przeciwgrzybicznym bo karmie piersia. Grzybica potrzebuje cukru to namnazania sie. Moja minela po 3 tyg. Podeszlam do tematu rygorystycznie I obylo sie bez podjadania.

Ja mialam candide na skorze piersi po antybiotykach , tuz po porodzie. Lekarka mi doradzila odstawienie cukru i weglowodanow z diety na 2 tyg I codziennie zazywanie probiotyku dicoflor po posilku przez 30 dni. Nie smarowalam kremem przeciwgrzybicznym bo karmie piersia. Grzybica potrzebuje cukru to namnazania sie. Moja minela po 3 tyg. Podeszlam do tematu rygorystycznie I obylo sie bez podjadania.
Czy to była cała pierś czy tylko brodawki? Ja mam sutki 😒 ale okropne to jest. Zalecenia położonej mam takie: dieta bezcukrowa, bez nabiału, bez słodkich owoców, bez jasnego pieczywa; nestatyna w tabletkach dla mnie, clotrimazol na sutki, ale przed karmieniem muszę zmywac z piersi, nystatyna w zawiesinie do smarowania na sutki ale to też mam zmywac. Stosuje te dwa smarowidla na zmiane. Dodatkowo probiotyk biore i dużo wietrze.
Leczenie zaczelam w czwartek i póki co widzę lekka poprawę ale walczy się z tym około 2 tyg o_O albo dłużej

reklama
U nas odpadł po jakichś 12 dniach. ;)

Do góry