Ja z wrześniaWiekowa ?no bez przesady to ja szybko zaczelam I ogólnie chodziło mi o to ze z jednego rocznika A nie ktora ile ma dzieci itd Z jakich miesiecy jestescie?
reklama
Rumiankowa
Fanka BB :)
Super!
zazdroszcze, ja zaczynam odświeżać stronę ale przed 15 na pewno nie będę mieć. A nie mogę sobie znaleźć miejsca/
Jakbym chociaż miała jakies fajne zlecenie w pracy a to co robie zajmuje mało czasu i jeszcze mniej myśli...
Evela.6
No niestety u mnie też nie idzie to tak jak sobie zaplanowaliśmy. Nasza 'WALKA' trwa już 6 lat.
To forum to jak cały etat Was nadrobić [emoji23]
Będzie na pewno Nie ma innej opcji!
Moja mama też Pisze mojej córce bajki na dobranoc raz w tygodniu i w dniu kiedy zrobiliśmy test przysłała bajkę, w której główna bohaterka, imiennica mojej córy, dowiaduje się o rodzeństwie [emoji23] oczywiście mama o ciąży nie wiedziała [emoji179]
Zupełnie normalne
Nie jest to przyjemne ale i nic strasznego fizycznie Ja dwa razy na drugi dzień byłam normalnie w pracy Ważne żebyś psychicznie miała WSPARCIE trzymam kciuki żebyś trafiła na dobrych i empatycznych lekarzy i pielęgniarki Bądź dzielna!
Też tak mam, też wariuje, nawet dzisiaj, ale to normalne [emoji4]
Ja mając 32 lata urodziłam córkę teraz będę miała 35 Nie tak to sobie zaplanowałam ale ma to swoje plusy [emoji6]
MALAVI
Aktywna w BB
U nas trwało 5 lat więc myślę, że wiem co czujeszNo niestety u mnie też nie idzie to tak jak sobie zaplanowaliśmy. Nasza 'WALKA' trwa już 6 lat.
Akuku
Ja z września
Ja też z września 11
Wspolczuje bardzo Mi dali do wyboru, albo zabieg albo tabletke, zeby organizm sam sie oczyscil, wybralam tabletke.Dziś będę miała zabieg usuwania resztek. Boję się bo nigdy tego nie miałam. Nie wiem nawet na czym to polega
Patrycjaaa97
Dziewczyny ja do 18.20 zwariuje. Już zrobiłam wszystko co możliwe w domu, idę zaraz z synkiem na spacer i mam nadzieję że zleci
Ja z 28Ja też z września 11
reklama
Nie kazda kobieta, ktora stracilam ciaze dostaje duphaston, nie wiem, moze w Polsce tak. Ja stracilam poprzednia i nic mi teraz nie dali, traktuja mnie jakby nigdy nic. Pierwsze spotkanie z lekarzem bede miec jakos w 12 tygodniu, jeszcze nawet nie mam daty.Napisałam to ja. I nie po to, żeby Cię zdenerwować. Takie są stety/niestety fakty. Potwierdził to mój ginekolog, do którego chodzę prywatnie i który jest bardzo dobrym specjalistą. Wie o czym mówi, potrafi to potwierdzić, jeśli czegoś nie jest pewny konsultuje z innym specjalistą. Jest szczery do bólu i za to go cenię.
Przed pierwszą ciążą zrobiliśmy wszystkie badania, wyniki wzorowe, a jestem po dwóch poronieniach od tamtej chwili.
Przy pierwszej ciąży plamiłam od 4tc, poroniłam samoistnie w 6tc, nie było przesłanek do podania duphastonu.
Przy drugiej ciąży od razu dostałam duphaston 2x1. Zapytałam więc mojego gina jakie daje szanse na utrzymanie ciąży. Odpowiedź była jedna: żadnej. Wytłumaczył mi, że duphaston zaleca się ciężarnym profilaktycznie, żeby czuły się "zabezpieczone" przed wystąpieniem krwawień/plamień, bo to one zazwyczaj są oznaką, że dzieje się coś niedobrego. Wówczas dochodzi do niekontrolowanego stresu, i to może zaszkodzić rozwijającej się ciąży. Duphaston jako syntetyczny progesteron zatrzymuje plamienia/krwawienia z dróg rodnych kobiety niewiadomego pochodzenia (jeśli nie zostanie stwierdzony krwiak albo jakaś inna anomalia). Ale w dalszym ciągu nie utrzymuje ciąży i nie jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży, tylko za poziom progesteronu w organizmie. Nawet jak bierzesz duphaston i zrobisz badania krwi na poziom progesteronu to będzie on na takim poziomie w jakim występuje jego naturalna forma.
Drugiej ciąży nie udało się donosić, poroniłam w 9tc. Nie było bóli, plamień, krwawień. Znowu badania, znowu wyniki wzorowe. Badania genetyczne nic nie wykazały. Progesteron w normie.
Jestem w trzeciej ciąży. Duphaston 3x1. Zero bóli, krwawień.
Każda kobieta, która ma sobą stratę otrzymuje od razu duphaston. Na wszelki wypadek. Popieram to, nie neguje. Sama go biorę. Ale trzeba pamiętać, że nie jest to lek odpowiedzialny za utrzymanie ciąży, szczególnie w jej pierwszych tygodniach. Może w jakiś sposób wspomóc, ale nie daje absolutnej żadnej gwarancji.
Nie piszę tego, żeby kogoś zdenerwować, zmartwić. Ale należy mieć też świadomość.
Sytuacja jest taka sama z badaniami MTHFR, gdzie ginekolodzy zalecają je robić, aby zdiagnozować przyczynę poronień, a każde towarzystwo ginekologiczne ma obszerne publikacje, że MTHFR nie ma bezpośredniego wpływu na przyczynę poronień.
Co do działania duphastonu również istnieją publikacje, możecie same przeczytać.