reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2020

A złotych rad dziewczyny nie unikniecie, zwłaszcza jak już maluch będzie na świecie :) u mnie zawsze były komentarze co do tego że dzieci śpią na brzuszkach od małego. Spały na płasko, główkę już każdy umiał sobie przekręcić, lekarz też dał zielone światło, więc olewalam komentarze typu "przecież się udusi!" 🤦 Teraz to już jest bardziej powszechne bo wiadomo że dziecko musi dużo leżeć na brzuchu zwłaszcza jak nie śpi żeby ćwiczyc mięśnie kręgosłupa i szyi i mieć siłę trzymać głowę. Ale jak moja siostra była małą i spala w wózku na brzuchu i szłyśmy z mamą na spacer to po kolejnym komentarzu starej baby "przecież to dziecko sie udusi!" mama się wkurzyła i powiedziała "trudno, zrobi się następne" mina starej baby bezcenna 😂 ja szłam obok wózka więc widziały baby że mama nie świeżak tylko wprawiona już a i tak uzurpowały sobie prawo do zaglądania do wózka i jeszcze komentowania!
Ja z moja teściowa z kolei walczyłam z przykrywaniem się starszaka tulisiem (firma Diinglisaar robi takie mikrokocyki z główką zwierzątka i dwiema łapkami idealnymi do trzymania dla niemowlaka, mają atest że są dopuszczone dla dzieci 0+ a mało które pluszowe zabawki to mają), no i starszak jak zasypiał to sobie główkę sam zakrywał tym tulisiem, teściowa uparcie mówiła że się udusi i czemu ja go tak zakrywam, a on sam tak sobie robił :) w końcu się przekonała jak ja nie ruszałam bobasa a ona znowu wchodzi i mówi że zakryty, wtedy dopiero odpuściła. A młodszy do dzisiaj tak zasypia że się tym tulisiem (którego miał już w szpitalu do mietolenia zamiast pieluszki) zakrywa całą głowę. Że nie będę już zaczynała o hecach z czapeczka 🙈😂
Jak ja sie boje tych złotych wychowawczych rad...zwlaszcza od rodziny narzeczonego, tych rad ktorych totalnie nie potrzebuję bo jak bede cos chciala wiedziec to sobie zadzwonię do swojej mamy. Wiem ze bez tych rad sie nie obejdzie bo już mi mowia jak "byc w ciazy" ale wypuszczam drugim uchem i pozniej sie z mamą smiejemy z tych niesamowitych i naprawde idiotycznych porad 😂😂😂 bo błagam ostatnio siedze sobie z nogą uniesioną taką zgiętą i sie o nią opieram po czym tesciowa GNIECKO GNIECIESZ!!!! smiac mi sie chcialo z tej glupoty wiec rowniez jej glupio odpowiedzialam ze maluch mi gniecie pęcherz to teraz ja go troszke posciskam 🤣🤣🤣 albo slowa typu no nie znowu bedzie chlopak bo uwaga "nie jesz slodyczy" a slodycze sie je na dziewczynke...takze ludzie ratujcie bo nie wiem już jaką głupotą na głupotę odpowiedziec 😂 wazne ze bedzie zdrowe a nie plec to po 1 a po 2 upodobania smakowe nie mowia o płci i jest to naukowo stwierdzone. Ja nigdy slodkiego nie lubilam i zreszta jeac nie moge bo mam straszne kolatania serca wiec moj organizm niedomaga sie cukru i jest to logiczne 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

reklama
Cześć dziewczyny mam pytanie czy którą z was miała taką sytuację że po badaniach prenatalnych miała telefon z kliniki z informacją że ma przyjechać na spotkanie z genetykiem? Dzisiaj do mnie zadzwonili że są wyniki Pappy i mam przyjechać na spotkanie z genetykiem w środę na omówienie wyniku. Nic nie chciała mi powiedzieć jestem tak roztrzęsiona, nie wiem co mam o tym myśleć

A wcześniej mówili Ci cokolwiek kiedy wyniki? Bo mnie od razu przy pobraniu zapisywali na odbiór i omówienie ;) w usg wszystko było pięknie a i tak omówienie mam niezależnie od tego jaki będzie wynik ;)
Może u Ciebie będzie podobnie ;)

Dziecko później to zdefiniuje, mój syn nie akceptował kiedy spałam na "bezpiecznym boku" kopał mnie wtedy strasznie, tak samo podczas siedzenia, wiecznie musiałam być na wpół siedząco 😂
Mam nadzieje ze moje bedzie akceptowalo jak bede spac na prawym boku. Niestety na lewym nie ma opcji. Mam przepuklinę rozworu przelykowego ktory powoduje ucisk na serce kiedy się najem, mam zgagę lub leze wlasnie na lewym boku ewentualnie na plecach ale jestem dopiero co po jedzeniu i mam wtedy okropną arytmie...takze nie ma szans zebym na lewym boku kiedykolwiek spala...😔

Hej, hej! Nadrabiam 😘

A właśnie dziewczyny, kiedy uważacie, że już jest dobry moment by powiedzieć nie tylko rodzinie? Ja zaczęłam już 16tc, czasem spotykamy się ze znajomymi to naturalnie wychodzi ze jestem już w ciąży... Ale czasem mam wyrzuty czy to nie za wcześnie, dużo może się zdarzyć po drodze :( a z drugiej strony będę zaczynać już 5 miesiąc i czuję się tak wiecie... Poważnie już z tym 😂😁 co myślicie?

My postanowiliśmy, że jeśli prenatalne wyjdą dobrze, to przestaniemy to ukrywać przed dalszymi znajomymi :) Bliżsi już wiedzą, bo od 7 tc. jestem na zwolnieniu lekarskim, więc trudno mi było ukryć fakt, że siedzę w domu. Jestem podekscytowana, trochę widać mi już brzuszek, w planach mamy coming out przed znajomymi - to wszystko teraz staje się takie realne jak nigdy!

To są tylko zalecania, że tak a nie inaczej jest najbezpieczniej. Jeśli z jakiś powodów jest Ci nie wygodnie to nie należy się zmuszać, organizm wie co robi. Tak samo ze spaniem na brzuchu, póki nie czujesz dyskomfortu to śpij na nim :) jak dzidzius będzie na tyle duży że będzie to już nie bezpieczne to organizm da Ci o tym znać. Moja koleżanka spala na brzuchu bardzo długo i nic złego się nie stało z czasem zrobiło jej się nie wygodnie i zaczęła spać na bokach lub plecach. Ja tak samo nie katowalam się że śpię na złym boku lub plecach, dopiero jak brzuch urósł i ciężko mi było na plecach to przeszłam na bok, oczywiście ten nie wskazany bo tak mi było wygodnie 😅 sam gin powiedział żeby nie brać sobie tego tak do serduszka i spać jak mi wygodnie 😀

Też wychodzę z założenia, że organizm wie co robi... Uwielbiam spać na brzuchu i wciąż tak śpię. Chociaż mam w planach kupić sobie poduszkę ciążową. Może się polubimy i coś się zmieni ;)
U mnie największy panikarz to moj tata 😂 uważaj na siebie, połóż się, jedz 😂 już tyle razy prosiłam aby sie ogarnął ale to silniejsze od niego 😂 ale naszczescie reszta spokoj bardziej właśnie się boje po urodzeniu ze pierwsze nasze dziecko i będę mieć tysiąc rad jak coś zle robie uwagi itd i boje się ze to będzie mnie 😘przytłaczać ale mam nadzieje, ze jednak nie dojdzie do takich sytuacji.

Moja teściowa cały czas kazała mi jeść za dwoje... Ale odpowiadałam jej, że spoko, tyle że dziecko które ma 6,5 cm nie zmieści całego talerza zupy 😂

Dzisiaj o 15 mam wizytę. Cieszę się bardzo, że zobaczę małego ♥ Wkurza mnie tylko, że miałam już iść na nią z kompletem prenatalnych, a w piątek po południu nie mieli mojej pappy, czyli będzie dopiero w czwartek... Chciałam mieć to już za sobą i odetchnąć, a tak ciągle czuję stresik.

Cześć dziewczyny mam pytanie czy którą z was miała taką sytuację że po badaniach prenatalnych miała telefon z kliniki z informacją że ma przyjechać na spotkanie z genetykiem? Dzisiaj do mnie zadzwonili że są wyniki Pappy i mam przyjechać na spotkanie z genetykiem w środę na omówienie wyniku. Nic nie chciała mi powiedzieć jestem tak roztrzęsiona, nie wiem co mam o tym myśleć
Tak,do mnie Dzwonili.Wyszły mi zle badania.Zaraz opiszę dalej bo wchodzę do lekarza.

A no i właśnie.
Naprawdę po tych prenatalnych osiągnęłam jakieś zen.

Mam pytanie do tych z Was, które już mają dziecięcia starsze. Niedługo poznam najnowszą członkinię rodziny. Będzie miała jakieś 2 tyg. Co mogę kupić w prezencie dla 2tyg dziewczynki? Tylko nie pampersy/

U nas w rodzinie furorę robi pozytywka z Rosmanna, coś takiego 😁 Ulubiona zabawka i uspokajacz wszystkich dzieciaków 🙈

Załączniki

• Screenshot_20200615_112607_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20200615_112607_com.android.chrome.jpg
    263,9 KB · Wyświetleń: 60
reklama
Do góry