reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2019

Nie muszę męczyć się do 3 m-cy. Mając Umowę o prace na czas określony juz teraz (gdy o tym powiem( jestem chroniona bo 3 miesiąc będzie miał miejsce chwili gdy umowa będzie nadal obowiazywac.

Art. 177 § 3 KP. Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Umowa z automaty jest przedłużona do porodu.

Dziękuje za rady:) kontroli się nie boje. Byłam rok na świadczeniu reh. z powodu choroby i nie robię ,,lewizny,, wiec niech wpadają kiedy chca. Głowę mam spokojna :)
Jeśli tak to ok, spokojnie kontrola nie dotyczy samej Ciebie, bo stan zdrowia to inna sprawa. Ewentualna kontrola dotyczy tylko pracodawcy, czy zachował wszelkie warunki itp itd. Absolutnie nie chce straszyć, mówię z dobrego serca. Ale skoro będziesz już pod ochroną to problem sam się rozwiązał :)

reklama
Nasze USG ;) wiadomo, nie nakręcam się jeszcze za bardzo, dopiero jak zobaczę serduszka to będę spokojniejsza... ale wszystko będzie dobrze! ojjj będzie wesoło :)

Załączniki

• usg.jpg
    usg.jpg
    332,1 KB · Wyświetleń: 92
Ja jednak będę się z Wami żegnać. Niestety u mnie nie widać serduszka, za to puste jajo płodowe. Życzę Wam dużo zdrowia i pięknych dzieciaczkow. Buziaki
Nie masz czasu na potwierdzenie jeszcze? Na moim poprzednim forum była dziewczyna co w 10tc wzięli ja do szpitala na czyszczenie z powodu pustego jaja, i zrobili przed zabiegiem usg kontrolne jeszcze i okazalo sie ze jesg zarodek i serduszko!

A ja pytałam babki w ZUS i podobno po urodzeniu będę miała wypłacany przez ZUS , a Wysokość zasiłku macierzyńskiego zależna będzie od tego, w którym momencie matka złoży odpowiedni wniosek o urlop rodzicielski.
Jeśli na dzień porodu będziesz podlegała to ubezpieczenia emerytalno-rentowego to jak najbardziej masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jeśli umowa będzie do dnia porodu to wypłaca ZUS, jeśli pracodawca ustali umowę na dłuższy czas to w zależności jeśli zatrudnia on powyżej 20 pracowników to sam wypłaca zasiłek macierzyński, jeśli poniżej to ZUS. Jeśli złożył wniosek do pracodawcy w terminie 21 dni od urodzenia dziecka to z urzędu masz wypłacany zasiłek w wysokości 80% podstawy wymiaru wynagrodzenia. Jeśli po 21 dniach to masz wypłacane przez pierwsze pół roku 100%, a kolejne pół roku 60% nie mniej niż 1000 zl netto. Jeśli masz jakieś pytania, to wal jak w dym, bo ja pracuje w zasiłkach właśnie.

reklama
Ja jestem Ci bardzo wdzięczna za ta pomoc [emoji8]
Zmartwiłam się jak napisałaś aby czekać do 3 miesiąca i ze mogą mnie zwolnić (?)bo z tego co czytałam ważne jest aby 3 miesiąc ciazy przypadl w trakcie trwania umowy a chroniona jestem od samego początku ciazy. ale to Ty pracujesz w ZUS i masz większa wiedzę.
Kochana co do ochrony kobiet w ciąży to akurat kodeks pracy, ja aż tak go nie znam. Wiem jedynie, że umowy na zastępstwo i zlecenie nie mają obowiązku przedłużenia z uwagi na ciążę :)

Do góry