reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2019

Ale mam dziwne smaki właśnie zjadłam tosta z żółtym serem i tuńczykiem polanego kechupem A ja nie lubię tuńczyka. Do tego rzodkiewki i pół avocado ja dziś stanąłam na wadze i okazało się że schudłam 0.5 kg więc widzę że tak jak w poprzedniej ciąży

reklama
U nas na NFZ jest tak że na pierwszej wizycie jest badanie palpacyjne i skierowanie na morfologie itp za dwa tygodnie druga wizyta i wtedy zakladaja karte ciąży. A USG robią dopiero w 12tc. Wcześniej nie.

Prywatnie jak chodziłam to też karte ciaży zakładał jak badania były jeśli szłam wcześnie na wizytę. Jak szłam na pierwsza wizyte w 9tc to odrazu zakładał karte.

Teraz będę w 8 ciekawe czy założy. A i u mnie prywatnie też nie robi usg na każdej wizycie. Robi na początku na potwierdzenie a później tak jak sa wskazania.

Ja właśnie odebrałam wczorajsze badania i mam 338, poprzednie z 04.04. miałam 40, 7 :D więc wydaje mi się, że przyrost jest w normie :) taka mała beta to pewnie chłopak :D

Fajnie ze juz masz karte mi nie zalozono bo podobno dopiero jak będzie akcja serduszka, zakladaja. Moja ciaza tez jest mlodsza o 3/4 dni takze takie odchylenie jest w normie
U mnie przy każdej ciazy lekarz zakładal jak tylko zgłosiłam się na potwierdzenie, to ma chyba trochę chronić ciężarna. Zawsze ma dokument potwierdzający jej stan.

Ale mam dziwne smaki właśnie zjadłam tosta z żółtym serem i tuńczykiem polanego kechupem A ja nie lubię tuńczyka. Do tego rzodkiewki i pół avocado ja dziś stanąłam na wadze i okazało się że schudłam 0.5 kg więc widzę że tak jak w poprzedniej ciąży
A ja dzisiaj chlebek z sałatą i pomidorem malinowym i zajadałam się jakbym niewiadomo co jadła

Ja właśnie odebrałam wczorajsze badania i mam 338, poprzednie z 04.04. miałam 40, 7 :D więc wydaje mi się, że przyrost jest w normie :) taka mała beta to pewnie chłopak :D

Nie analizowałaby tego w taki sposób ;)
Znam dziewczyny które miały duże przyrosty i maja chłopców i te co maja małe i maja dziewczynki ;)
Nie ma żadnych badań na potwierdzenie przyrostu bety i płci dziecka ;)

Tylko nub może nam dać 99% pewności, bo ramzi nawet się nie sprawdza tak często :)

Nie analizowałaby tego w taki sposób ;)
Znam dziewczyny które miały duże przyrosty i maja chłopców i te co maja małe i maja dziewczynki ;)
Nie ma żadnych badań na potwierdzenie przyrostu bety i płci dziecka ;)

Tylko nub może nam dać 99% pewności, bo ramzi nawet się nie sprawdza tak często :)
Nie no żarcik to był :D

reklama
U nas na NFZ jest tak że na pierwszej wizycie jest badanie palpacyjne i skierowanie na morfologie itp za dwa tygodnie druga wizyta i wtedy zakladaja karte ciąży. A USG robią dopiero w 12tc. Wcześniej nie.

Prywatnie jak chodziłam to też karte ciaży zakładał jak badania były jeśli szłam wcześnie na wizytę. Jak szłam na pierwsza wizyte w 9tc to odrazu zakładał karte.

Teraz będę w 8 ciekawe czy założy. A i u mnie prywatnie też nie robi usg na każdej wizycie. Robi na początku na potwierdzenie a później tak jak sa wskazania.
Dzięki za opisanie mniej więcej jak to powinno wyglądać. Właśnie na pierwszej wizycie u gin. miałam takie badanie, a teraz zlecił tą krew. Teraz będę szła 17 już z wynikami więc ciekawa jestem. Dodatkowo zlecił mi tsh bo mam niedoczynność, ale robiłam na 1 wizycie prywatnie i już wynik miałam. Mimo tego zlecił znowu dziwne. Mnie czasem pobolewa brzuch na okres jak by. Wy też tak macie?
I bardzo boli mnie brzuch jak założę np. majtki z twardą gumką. Dziś musiałam w nocy się zrywać i zmieniać gacie :D
I znowu w ogole nie mam apetytu.

Do góry