To chyba nie jest prawdą, bo do mnie dzwonili z pracy i mówili o ciąży więc muszą kod widzieć.
A czy ty także nie przedstawiałaś zaświadczenia o ciąży?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
To chyba nie jest prawdą, bo do mnie dzwonili z pracy i mówili o ciąży więc muszą kod widzieć.
Znalazłam takie info: czyli zwolnienie idzie do ZUS, ten udostępnia pracodawcy, ale bez kodu choroby. To nie wiem jak to pracodawca nalicza
Nie nic nie dawałam i nie muszę podobno. Jeśli chodzi o zwolnienie to podobno w kadrach mogą podejrzeć kod bo ja nic nie mówiłam im o ciąży a zaraz po wyjsciu od lekarza dzwonili do mnie z pracy ze zwolnienie z kodem b doszło. Nie wiem czy utrwalo 10min... Wydaje mi się że pracodawca musi znać kod w razie gdyby chcial kontrolę przeprowadzic, albo choćby naliczyc wyplateA czy ty także nie przedstawiałaś zaświadczenia o ciąży?
Z chęcią bym poszła na zwolnienie, ale chcę zamknąć najpierw miesiąc kwiecień(bo u nas wyplaty na 10-tego) i zdążyć kogoś znaleźć i przyuczyc na moje miejsce. Ale jak nie dam rady to trudno, jutro mówię pracodawcy o ciąży i mam nadzieję że szybko kogoś znajdzie
Ok, to może te kody typu B są na zwolnieniu, ale nie ma szczegółów innych chorób, tylko gen A, B, C, D... to by się zgadzało wtedy sorry za zamieszanie