reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Dzięki. Miałam identyczna romowe z synem. Z tym ze czuje ze to nie koniec... ;). On jest strasznie mamusiny, strasznie przytulasty i co chwile się zapewniamy o naszej miłości.. A mimo to zazdrość o dzidzie jest coraz bardziej wyczuwalna...

reklama
Witam i milego dnia wszystkim zycze :)

Kochane co o zazdrosc dzieciakow to przede wszystkim duzo rozmowy, pokazywanie brzuszka, tlumaczenie jak dziecko zacznie sie ruszac w brzuszku to mysle ze juz bedzie latwiej tez to przerabialismy wtedy corka miala 2 latka teraz druga bedzie miala 2 latka a starsza 4, teraz maja siebie do zabawy to bedzie latwiej :)

@bllondii u mnie corka miala prawie 40 stopni oczywiscie szybko do lekarza pojechalysmy i sie okazalo ze gardlo ma antybiotyk a do tego wszystkiego zeby bylo malo to miala biegunke, teraz juz odrobinke lepiej.
Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/

Kochane co o zazdrosc dzieciakow to przede wszystkim duzo rozmowy, pokazywanie brzuszka, tlumaczenie jak dziecko zacznie sie ruszac w brzuszku to mysle ze juz bedzie latwiej tez to przerabialismy wtedy corka miala 2 latka teraz druga bedzie miala 2 latka a starsza 4, teraz maja siebie do zabawy to bedzie latwiej :)

@bllondii u mnie corka miala prawie 40 stopni oczywiscie szybko do lekarza pojechalysmy i sie okazalo ze gardlo ma antybiotyk a do tego wszystkiego zeby bylo malo to miala biegunke, teraz juz odrobinke lepiej.

Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/[/QUOTlepi

Anet dzięki. Nasz syn 8 lat jest sam wiec bedzie gozej. Syndrom jedynaka juz się w nim pojawił..

Dzięki. Miałam identyczna romowe z synem. Z tym ze czuje ze to nie koniec... ;). On jest strasznie mamusiny, strasznie przytulasty i co chwile się zapewniamy o naszej miłości.. A mimo to zazdrość o dzidzie jest coraz bardziej wyczuwalna...
To normalne, ze zazdrość jest. Dacie radę i wierze, ze jak dzidzia się urodzi to zazdrość zniknie i będziesz miała super pomoc.

Miłego dnia dziewczynki!

Anet dzięki. U nas będzie trochę gorzej bo syn jest 8 lat sam i syndrom jedynaka już się w nim pojawił.... Ale damy radę.

Nakopałam coś z tymi suwakami. Zrobiłam je na swoim profilu później wkleiłam tutaj a teraz się w ogóle nie pojawiają muszę się znowu dzisiaj pobawić...

Nie oszukujmy się, zazdrość rodzeństwa dopiero zacznie się gdy maluch pojawi się na świecie ;) i przygotowanie już w ciąży, a później dbanie o pozostałe dziecko /dzieci pozwoli jakoś to ułożyć.
Pamiętajmy, że rodzeństwo może wcale tak bardzo nie oczekiwać narodzin, dla dzieci jest to w pewien sposób poczucie zagrożenia. To tak trochę jakby mąż wprowadził kochankę i trzeba byłoby ją kochać ;). Dlatego ważne jest rozumienie tych uczuć, to normalne, że są zazdrośni (kto by nie był), nie można tych uczuć odrzucać, trzeba je zrozumieć i przede wszystkim zapewnić miłość i poczucie bezpieczeństwa.

Witam mamusie...wlasnie oglądałam na TVN reportaż o kobiecie ktora miala wypadek w 16 tc i zapadla w śpiączkę a lekarze z CZMP doprowadzili ciaze do 28t i teraz jest na świecie malenka Nikola a jej mama nadal jest w śpiączce ...jejku poprostu nie do uwierzenia....co do rozmowy z dziecmi o rodzenstwie w brzuszku to moja corka ma 12 lat i jak jej powiedzieliśmy to byla w szoku a na drugi dzien ze lzami w oczach mowi do mnie tak"mamo ja wiem ze teraz juz nie bede Wasza najkochansza córeczka"wiec jej wytlumaczylam ze zawsze bedzie moja najkochansza córeczka bo jest pierwszym dzidziusiem i ja kocham najbardziej ale oczywiscie nowego bobaska tez bede kochala i ze dzidziuś bedzie mnie bardziej potrzebowal ale kazde z nich ma swoja poleczke u mnie w serduszku i mysle ze zrozumiała na swoj sposób

Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/
U nas też doszła biegunka ale do lekarza dopiero jutro się wybierzemy.
Dzieci mamy w podobnym wieku :D

A z zazdrością dzieci.
Mój starszy nie byl zazdrosny jakoś strasznie ale jak młody się urodził bardzo dużo spał więc kazda wolna chwile poswiecalam na zabawę i przytulanie ze starszym, najgorsi byli goście którzy przestali się starszym interesować i wszyscy do małego wtedy widziałam że mu przykro i zawsze z nim siadalam a starszy miał 1,5 roku jak się urodził młody więc był jeszcze sam malutki

reklama
Anet dzięki. U nas będzie trochę gorzej bo syn jest 8 lat sam i syndrom jedynaka już się w nim pojawił.... Ale damy radę.

Nakopałam coś z tymi suwakami. Zrobiłam je na swoim profilu później wkleiłam tutaj a teraz się w ogóle nie pojawiają muszę się znowu dzisiaj pobawić...
Mój tez ma 8 lat ;). Obok od brata mamy mała co ma 2 latka i on tez chciał taką małą Agatke. Jak sie dowiedział, to stwierdził ze już nie chce, bo Agatka jest niegrzeczna :p. Powiedziałam, ze już za późno i wytłumaczyłam, ze skoro on jest grzeczny to i siostra lub brat tez będzie grzeczny. Jest już spokojny, po ostatniej rozmowie. Były jeszcze słowa z jego strony, ze tyle trzeba będzie pokupować. Ale tez wytłumaczyłam, ze wszystko mamy, co najwyżej trochę różowych sukienek jak będzie dziewczynka :p. Nie martw się na zapas. Najważniejsze to zapewnienie i okazywanie miłości jak pisze @Locja. Nie będzie tak źle. Ma czas na przygotowanie się do roli brata i będzie na pewno super bratem. I w tym go upewniaj!

Do góry