reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

Dzięki. Miałam identyczna romowe z synem. Z tym ze czuje ze to nie koniec... ;). On jest strasznie mamusiny, strasznie przytulasty i co chwile się zapewniamy o naszej miłości.. A mimo to zazdrość o dzidzie jest coraz bardziej wyczuwalna...

reklama
Witam i milego dnia wszystkim zycze :)

Kochane co o zazdrosc dzieciakow to przede wszystkim duzo rozmowy, pokazywanie brzuszka, tlumaczenie jak dziecko zacznie sie ruszac w brzuszku to mysle ze juz bedzie latwiej tez to przerabialismy wtedy corka miala 2 latka teraz druga bedzie miala 2 latka a starsza 4, teraz maja siebie do zabawy to bedzie latwiej :)

@bllondii u mnie corka miala prawie 40 stopni oczywiscie szybko do lekarza pojechalysmy i sie okazalo ze gardlo ma antybiotyk a do tego wszystkiego zeby bylo malo to miala biegunke, teraz juz odrobinke lepiej.
Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/

Kochane co o zazdrosc dzieciakow to przede wszystkim duzo rozmowy, pokazywanie brzuszka, tlumaczenie jak dziecko zacznie sie ruszac w brzuszku to mysle ze juz bedzie latwiej tez to przerabialismy wtedy corka miala 2 latka teraz druga bedzie miala 2 latka a starsza 4, teraz maja siebie do zabawy to bedzie latwiej :)

@bllondii u mnie corka miala prawie 40 stopni oczywiscie szybko do lekarza pojechalysmy i sie okazalo ze gardlo ma antybiotyk a do tego wszystkiego zeby bylo malo to miala biegunke, teraz juz odrobinke lepiej.

Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/[/QUOTlepi

Anet dzięki. Nasz syn 8 lat jest sam wiec bedzie gozej. Syndrom jedynaka juz się w nim pojawił..

Dzięki. Miałam identyczna romowe z synem. Z tym ze czuje ze to nie koniec... ;). On jest strasznie mamusiny, strasznie przytulasty i co chwile się zapewniamy o naszej miłości.. A mimo to zazdrość o dzidzie jest coraz bardziej wyczuwalna...
To normalne, ze zazdrość jest. Dacie radę i wierze, ze jak dzidzia się urodzi to zazdrość zniknie i będziesz miała super pomoc.

Miłego dnia dziewczynki!

Anet dzięki. U nas będzie trochę gorzej bo syn jest 8 lat sam i syndrom jedynaka już się w nim pojawił.... Ale damy radę.

Nakopałam coś z tymi suwakami. Zrobiłam je na swoim profilu później wkleiłam tutaj a teraz się w ogóle nie pojawiają muszę się znowu dzisiaj pobawić...

Nie oszukujmy się, zazdrość rodzeństwa dopiero zacznie się gdy maluch pojawi się na świecie ;) i przygotowanie już w ciąży, a później dbanie o pozostałe dziecko /dzieci pozwoli jakoś to ułożyć.
Pamiętajmy, że rodzeństwo może wcale tak bardzo nie oczekiwać narodzin, dla dzieci jest to w pewien sposób poczucie zagrożenia. To tak trochę jakby mąż wprowadził kochankę i trzeba byłoby ją kochać ;). Dlatego ważne jest rozumienie tych uczuć, to normalne, że są zazdrośni (kto by nie był), nie można tych uczuć odrzucać, trzeba je zrozumieć i przede wszystkim zapewnić miłość i poczucie bezpieczeństwa.

Witam mamusie...wlasnie oglądałam na TVN reportaż o kobiecie ktora miala wypadek w 16 tc i zapadla w śpiączkę a lekarze z CZMP doprowadzili ciaze do 28t i teraz jest na świecie malenka Nikola a jej mama nadal jest w śpiączce ...jejku poprostu nie do uwierzenia....co do rozmowy z dziecmi o rodzenstwie w brzuszku to moja corka ma 12 lat i jak jej powiedzieliśmy to byla w szoku a na drugi dzien ze lzami w oczach mowi do mnie tak"mamo ja wiem ze teraz juz nie bede Wasza najkochansza córeczka"wiec jej wytlumaczylam ze zawsze bedzie moja najkochansza córeczka bo jest pierwszym dzidziusiem i ja kocham najbardziej ale oczywiscie nowego bobaska tez bede kochala i ze dzidziuś bedzie mnie bardziej potrzebowal ale kazde z nich ma swoja poleczke u mnie w serduszku i mysle ze zrozumiała na swoj sposób

Dodatkowo moja 2 latka miala kleszcza :/
U nas też doszła biegunka ale do lekarza dopiero jutro się wybierzemy.
Dzieci mamy w podobnym wieku :D

A z zazdrością dzieci.
Mój starszy nie byl zazdrosny jakoś strasznie ale jak młody się urodził bardzo dużo spał więc kazda wolna chwile poswiecalam na zabawę i przytulanie ze starszym, najgorsi byli goście którzy przestali się starszym interesować i wszyscy do małego wtedy widziałam że mu przykro i zawsze z nim siadalam a starszy miał 1,5 roku jak się urodził młody więc był jeszcze sam malutki

reklama
Anet dzięki. U nas będzie trochę gorzej bo syn jest 8 lat sam i syndrom jedynaka już się w nim pojawił.... Ale damy radę.

Nakopałam coś z tymi suwakami. Zrobiłam je na swoim profilu później wkleiłam tutaj a teraz się w ogóle nie pojawiają muszę się znowu dzisiaj pobawić...
Mój tez ma 8 lat ;). Obok od brata mamy mała co ma 2 latka i on tez chciał taką małą Agatke. Jak sie dowiedział, to stwierdził ze już nie chce, bo Agatka jest niegrzeczna :p. Powiedziałam, ze już za późno i wytłumaczyłam, ze skoro on jest grzeczny to i siostra lub brat tez będzie grzeczny. Jest już spokojny, po ostatniej rozmowie. Były jeszcze słowa z jego strony, ze tyle trzeba będzie pokupować. Ale tez wytłumaczyłam, ze wszystko mamy, co najwyżej trochę różowych sukienek jak będzie dziewczynka :p. Nie martw się na zapas. Najważniejsze to zapewnienie i okazywanie miłości jak pisze @Locja. Nie będzie tak źle. Ma czas na przygotowanie się do roli brata i będzie na pewno super bratem. I w tym go upewniaj!

Do góry