reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Nie wiem czy mówimy o tym samym. Nic o macierzyńskim tu nie ma napisane. Tu jest link, akurat Katowice bo to mnie interesuje: Link do: Dodatek z tytułu urodzenia dziecka | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Katowicach

Kosiniakowe to jest swiadczenie rodzicielskie a dodatek z tytulu urodzenia dziecka to jest wlasnie ten tysiac ktory jest wyplacany tylko jeden raz :) swiadczenie rodzicielskie jest wyplacany tysiac przez 12 miesiecy no w zaleznosci w ktorym dniu sie dziecko urodzi moja sie urodzila 10 wrzesnia i w tym pierwszym miesiacu mialam 700 zl bo to jakos dziela a ostatni miesiac mialam 300 zl, z tego sie nie trzeba rozliczac ale wlicza sie to do dochodu rodziny.

reklama
@anna.24 nie nie, to jest jednorazowe, a ja pisze o kosiniakowym dostaje sie je przez 12 miesiecy. @Anet23 ok rozumiem ale takich info nigdzie nie ma ma wiec to raczej nie jest prawda. Fajnie by bylo jak kogos poprawiamy albo doradzamy miec sprawdzone info:)

Mi sie wszystko nalezy akurat bo myslałam o tym wczesniej tez :) M ma na umpwie tak ze nam nie przekoczy reszte bierze w reke , ja nie pracuje , no i jeszcze płacimy sobie prywatne ubezbieczenie :) to dzidzia troszke dostanie pieniazków po urodzeniu no i cały rok po tysiacu no i 500+ jak bedzie i rodzinne . Także mysle ze na pampersy bedzie jak nic :D

My tez placimy dodatkowo ubezpieczenie u meza w pracy :) i prawie to co tam zaplacilismy to sie wszystko wroci hehe

Dokładnie, dowiadywałam się ostatnio i jest właśnie tak jak piszesz :)
Właśnie zapytam się o to bo na necie różnie piszą.Piszę że nie mozna juz tego dostać jeśli otrzymuje się świadczenie pielęgnacyje ale NA TO SAMO dziecko..w innych miejscach pisze że obojętnie czy na to czy na inne dziecko to kosiniakowe się nie należy. W sumie to nawet nie miałam pojęcia o jakiś kosinikowych. Myślałam tylko tych jednorazowych..

Eh jeeej pasowałoby się podłączyć pod jakieś napięcie ... 0 energii ... nawet nie chce mi się nie chcieć ! no cos strasznego ... teraz by się przydała jakas obsługa żeby zrobic obiad podać itd hehe

@anna.24 nie nie, to jest jednorazowe, a ja pisze o kosiniakowym dostaje sie je przez 12 miesiecy. @Anet23 ok rozumiem ale takich info nigdzie nie ma ma wiec to raczej nie jest prawda. Fajnie by bylo jak kogos poprawiamy albo doradzamy miec sprawdzone info:)

Przez to pisalam ze w 100% nie jestem pewna, najlepiej isc tam gdzie sie papiery sklada i wszystko powiedza a jeszcze lepiej wziasc sobie caly zestaw i w nich wszystko pisze co komu jak i kiedy :)

@MatkaPolka85 ja nie wiem jak to dziala jesli sie pobiera jakies swiadczenia, mamy troche czasu wiec mysle ze zdazymy sie podowiadywac:) ale ja nic nie pobieram wiec u mnie klarowniejsza sprawa.

Eh jeeej pasowałoby się podłączyć pod jakieś napięcie ... 0 energii ... nawet nie chce mi się nie chcieć ! no cos strasznego ... teraz by się przydała jakas obsługa żeby zrobic obiad podać itd hehe

U mnie najgorsze jest to ze nawet jak mam ochote na obiad to jak go zrobie to juz i mi ochota przechodzi jak sie na to wszystko napatrze :D

reklama
@Anet23 no i spoko;) tylko pisalam ze czytalam i ze tak nie ma a dalej napisalas ze tak slyszalas bo nie mozna wiecej pracowac czy jakos tak, ale jesli Ciebie to nie dotyczy bo nie pracowalas dluzej i tak to rozumiem ze jakby jest Ci to obojetne , no ale musialam przeczytac kilka artykulow ponownie chociaz wiedzialam ze nie ma zasady ze trzeba nie pracowac min rok;)

Edit. Aaaale teraz tak mysle ze to chodzi o oplacanie skladek przez ostatnie 12 mcy, wiec w zusie moglo u kolezanki cos zostac i dlatego dostala z zusu i miala wyrownanie, wiec tutaj masz racje:) ale w sumie tez sie zmieniaja te skladki i naliczanie, W KAZDYM RAZIE DOSTANIE SIE MIN 1000 zl;) mniejszym lub wiekszym nakladem papierkowym;)

Ostatnia edycja:
Do góry