reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

@anna.24 Ja myślałam,że jest tylko becikowe. Czyli można ubiegać się w sumie o 2 tys zł?
W sumie fajnie bo akurat na wyprawkę;) Każdy grosz dodatkowy może sie przydać.
Jest drugi tysiac, tylko na ten tysiac jest kryterium dochodowe. W niektorych gminach dostaje sie takze tysiąc bez kryterium, ale nie w kazdej. Po ten drugi tysiac z kryterium, nalezy udac sie do osrodka opieki spolecznej, zreszta, u nas bo becikowe takze tam sie idzie.

reklama
@anna.24 Ja myślałam,że jest tylko becikowe. Czyli można ubiegać się w sumie o 2 tys zł?
W sumie fajnie bo akurat na wyprawkę;) Każdy grosz dodatkowy może sie przydać.

Tak jest 2 tys do kazdego sklada sie osobny wniosek. Mi w poprzedniej ciazy zaswiadczenie wypisywala polozna/pielegniarka z rejestracji i wpisywala doslownie wszystkie daty kiedy mialam wizyte. Dodatkowo dla mam bezrobotnych jest tysiac zlotych przez rok ( nie trzeba byc zarejestrowanym w urzedzie pracy ) jest jeszcze 500+ i rodzinne :)

Ten 1000 zl to tzn kosiniakowe. Nie pamietam od kiedy obowiazuje ale jakos 3 lata i niewazne czy jestesmy zarejestrowane w urzedzie dla bezrobotnych. Ale nie mozna dostawac zadnego macierzynskiego chyba ze nizsze to wyrownuja do 1000zl. Czyli to takie min macierzynskie dla kazdego. Pamietam jak rejestrowalam dzialalnosc na malym zusie i pytalam jaki mi wyjdzie macierzynski, pani powiedziala ze grosze ale ze jest kosiniakowe to mi wyrownaja do 1000zl ktore dostaja osoby bezrobotne;) milo...;)

Jest drugi tysiac, tylko na ten tysiac jest kryterium dochodowe. W niektorych gminach dostaje sie takze tysiąc bez kryterium, ale nie w kazdej. Po ten drugi tysiac z kryterium, nalezy udac sie do osrodka opieki spolecznej, zreszta, u nas bo becikowe takze tam sie idzie.
Dziękuje za odpowiedź. Tylko jakie dokładnie noszą te nazwy...becikowe i ???
Ciekawe jakie jest kryterium dochodowe

Teraz doczytałam co dziewczyny o tym piszą.Ja nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy. Ze względu na niepełnosprawność syna jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym (troche ponad 1400 zł)
Składki mi lecą i lata pracy też.Nie wiem czy w takim wypadku należy się te kosiniakoweo_O

No i czytając na necie to nie jest jednorazowy tysiak a myślałam że właśnie piszemy o tych jednorazowych;)

Ostatnia edycja:

Teraz doczytałam co dziewczyny o tym piszą.Ja nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy. Ze względu na niepełnosprawność syna jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym (troche ponad 1400 zł)
Składki mi lecą i lata pracy też.Nie wiem czy w takim wypadku należy się te kosiniakoweo_O

No i czytając na necie to nie jest jednorazowy tysiak a myślałam że właśnie piszemy o tych jednorazowych;)
Tak piszemy o jednorazowych, tysiac becikowego, drugi tysiac z kryterium dochodowych i trzeci ktory nalezy sie przez rok :)

@MatkaPolka85 kosiniakowe nalezy sie kazdemu kto nie pracuje:) tzn dostaje je kazda, bez wyjatku. Studentki itp. No chyba ze dostaje juz macierzynski powyzej 1000zl. Ten zasilek jest na caly rok:)

reklama

To w takim wypadku moim zdaniem nie dostaniesz bo dostajesz pielegnacyjne, ale musisz dopytac bo nie jestem na 100% pewna.

Ten 1000 zl to tzn kosiniakowe. Nie pamietam od kiedy obowiazuje ale jakos 3 lata i niewazne czy jestesmy zarejestrowane w urzedzie dla bezrobotnych. Ale nie mozna dostawac zadnego macierzynskiego chyba ze nizsze to wyrownuja do 1000zl. Czyli to takie min macierzynskie dla kazdego. Pamietam jak rejestrowalam dzialalnosc na malym zusie i pytalam jaki mi wyjdzie macierzynski, pani powiedziala ze grosze ale ze jest kosiniakowe to mi wyrownaja do 1000zl ktore dostaja osoby bezrobotne;) milo...;)

Moja kolezanka miala dzialalnosc ktora zawiesila i zasilek dostala wlasnie z zusu dodatkowo musiala sie z tego jeszcze rozliczyc :) ogolnie to tzw. kosiniakowe sie nalezy tym co chyba przez rok wogole nie pracowali. To weszlo jakos w 2016 jak rodzilam corke :D

Do góry