reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny ja chyba w końcu mogę się cieszyć. [emoji16] jestem po prenatalnych. Wszystko dobrze. Dzidziuś ruchliwy. Już 6.7 cm. Przeziernosc karkowa 1,4 . Wyniki z krwi będą 4.06.
Mogłabym bym godzinami ogladac go na tym monitorze [emoji7] stres miałam okropny. Ostatnio na tym badaniu się dowiedziałam że serce nie bije od 3 tyg. Dzisiaj przełamałam ten pechowy moment. Kamień z serca. Wam też gratuluję udanych wizyt.
Cieszę się bardzo . To teraz spokojnie rosnijcie i niech źle mysli odejdą. [emoji4]

Kochane lekarz mnie przyjął! Przesympatyczny i bardzo delikatny. Pobrał cytologię , zlecił badania krwi i moczu a także dał skierowanie do szpitala na prenatalne. Przyjął mnie bardzo miło i wiedział dość dużo o mojej chorobie.
Serce bije. Termin porodu 26/29grudzień!:3
Super wiesci . Gratulacje [emoji4]

Jestem po wizycie, malenstwo ma 54,33mm niestety nie wspolpracowal leniuszek i nie mogl zmierzyc przeziarnosci karkowej przez co w przeciagu 2tyg mam sie zglosic na bezplatne badanie USG w szpitalu albo prenatalne do innego miasta. Termin porodu z dzisiejszego USG na 06.12 i taki mam na karcie ciazy a wg OM na 11.12 tydzien roznicy to tak jak w kazdej ciazy hehe.
Swoja droga sie przestraszylam patrzac na monitor a tam malenstwo sie nie rusza (i w glowoe ze wy po wizycie pisalyscie ze ruchliwe bardzo malenstwa)a on ciagle szuka czegos ale jak zaczal go podgladac od str pupy to kopnal nozka i troche sie poruszal a tak mnie przestraszyl.

@lucalew jak tam u Ciebie po wizycie?
Będzie dzidziuś grzeczny i da mamie odpocząć [emoji6]

Kochane czy badanie prenatalne boli? Na czym one dokładnie polega?
Nie wiem czy ktoś Ci dokładnie odpowiedział na to pytanie. Badania prenatalne ogółem nie bolą, podstawowe badanie prenatalne to usg, kolejne to usg w którym dokonuje się dokładnego pomiaru określonych parametrów, na podstawie tego plus wieku pacjentki oraz stężenia substancji pobranych z krwi matki wylicza się prawdopodobieństwo wystąpienia danych wad genetycznych tj zespołów Downa Edwardsa Patau, to jest tzw badanie PAPPA. Można również wykonać test NIFTY HARMONY jak zwał tak zwał który bada wolne DNA płodu we krwi matki, które jest to badaniem które z dużą wiarygodnością mówi o wystąpieniu danych chorób u dziecka. Jeżeli w badaniu pappa ryzyko wystąpienia wad genetycznych wyjdzie podwyższone to pacjenta w zależności od wieku ciążowego jest kierowana albo na kordocentezę lub amniopunkcję które już owszem są badaniami inwazyjnymi, obarczonymi pewnym ryzykiem, ale są jedynymi badaniami w pełni diagnostycznymi. Tylko te badania mogą w jakiś sposób boleć, no chyba że pobieranie krwi też traktujesz jako zabieg bolesny nieprzyjemny.

Hej dziewczyny, dzisiejsza wizyta to porażka :-( Okazalo sie ze poradnia patologii ciazy, w ktorej bylam umowiona na wizyte owszem dot kobiet w ciazy z cukrzyca i przyjmuje ginekolog poloznik ale prowadzi tylko konsultacje dot. wynikow glikemii a rozwojem dziecka oczywiscie wygląda to tak ze pacjentka chodzi do gina i potem w tej poradni konsultuje swoje wyniki glikemii i stanu zdrowia/rozwoju dziecka i zagrozenia jakie moga wystapic itd. Krótko mówiąc nie mozna tam prowadzic ciazy ahh :-(
Nic musialam poszukac na szybko lekarza na nfz bo prywatnie niestety nie stac mnie zeby cala ciaze prowadzic i robic prywatnie badania. Pewnie pojde raz na jakis czas prywatnie jesli ten na nfz okaże sie slaby.
Nie denerwuj się , napewno znajdziesz jakiegos dobrego lekarza , może popytaj znajomych czy nie mają takiego jakiegoś dobrego do polecenia [emoji4]

reklama
Wiecie co , leżę sobie tak i coś mnie zaswedzialo nad blizna po cc i drape się tak a tak 1cm nad blizna wyczułam taka kulkę jakaś , nie boli mnie ani nic tylko teraz zastanawiam się co to może być , spotkaliście się z czymś takim ? [emoji848][emoji848][emoji848]

Do góry