reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

@lucalew ja biore 3*1 luteiny podjezyjowej i gin w 10 tyg kazal mi zrezygnowac z 1, tej posrodku i brac juz tylko rano i wieczorem , powiedzialam mu juuuuz? Moze dopiero za 2 tyg? Gin sie zasmial i powiedzial dobrze to za 2 tyg, fajnie sie z pania rozmawia. Smieje sie ze mnie zawsze bo ja mam swoje teorie;) ale fajny jest. No ale po poludniu pominelam 1 luteine i sie zastosowalam;) komus trzeba ufac;) poltora tyg biore rano i wieczorem, nie plamie. A chyba zupelbie schodzi sie jakos ok 20 tyg ale to jak lekarz zaleci. A powiedz mi, Ty mialas detektor serduszka? Od ktorego dc spokojnie moglas uslyszec? Ten detektor pokazuje dokladnie jakie tetno maluszka? Jesli tak podalabys mi nazwe? Dzieki:):*
Kupilam detektor zaraz po badaniach prenatarnych w 13 tc i wtedy odrazu testowalam sprzęt. Oczywiście najpier musialam cierpliwie szukac trzeba pamietac ze im wczesniejsza ciaza to szukac ponizej pempka. Mnie sie udawalo znaleźć ale bywaly razy ze musialam troche szukac. Pamietac ze nasze tetno jest duzo nizsze niz dziecka wiec ok 130 to prawdopodobnie to tetno dziecka. Poszukam go pozniej to napisze nazwe. W tej ciazy jeszcze nie probowalam. Chce poczekac wlasnie do tego 13 czy 14 tc. Ja mimo wagi dosyc szybko czulam ruchy tzn takie delikatne i nie codziennie ok 16 tc.
Z lekarzem rozmawialm o obawach, zreszta on dobrze zna moje historie bo chodze do niego z chyba 10 lat. Zawsze to on jest pierwszym lekarzem, ktory mnie prowadzil w ciazy ale przekazuje mnie dalej bo woli zeby pacjentki byly pod opieka lekarza, ktory np pracuje w szpitalu specjalistycznym i w razie czego pomoze itd. On zawsze kieruje do kogo sie najlepiej zglosic ale wybor nalezy do pacjentki. Jak do tej pory nie zawiodlam sie na nim wiec musze mu i teraz zaufac aczkolwiek strach bedzie.

reklama
A czy wszystkie słyszałyście już serduszko? Ja dopiero na następnej wizycie, powiedziała, że wcześniej się nie włącza. Nie wiem o co chodzi, ale chyba o fale dźwiękowe.
Ja slyszalam juz na 2 wizycie ok 6-7 tc i wczoraj. Moj gin we wczesnej ciazy włącza doslownie na chwilę zeby pacjentka uslyszala bicie serduszka.

Ja też nie słyszałam, widziałam tylko, jak zapytałam kiedy można będzie posłuchać to powiedział, że na razie nie bo nie ma co dzieciaczka dodatkowo forsować.
Kiedy zaczynają robić usg przez brzuch? Ja na razie cały czas miałam dowcipnie..
Wszystko zalezy od budowy kobiety i polozenia dziecka. Ja ze wzgledu na duuuuza wage dlugo czekalam na usg brzuszne ale nie mialo to dla mnie wtedy znaczenia. Znam dziewczyny, ktore juz to usg prenatarne mialo przez brzuch.

To bez znaczenia byle było wszystko dobrze [emoji4] No dokładnie ja od 8 tyg przez brzuszek ładniej widać u mnie [emoji4] ale ja ciążę zaczynałam mając 50kg więc może faktycznie też od budowy kobiety zależy [emoji4] chociaż dzidzia tez jest bardzo wysoko i lepiej jest ja oglądac przez brzuch [emoji4]

Mi teraz na wizycie 9+0 na chwilke puscil i slyszałam jak bije, ale to bylo doslownie kilka sekund :) Na ostatniej wizycie 9+0 robil mi i dopochwowo i przez brzuch. "Od srodka" wszystko bylo widac idealnie, przez brzuch szalu nie było
Powiedzial, ze na kolejnej wizycie, to bedzie 13+0 juz przez brzuch :)

Dziewczyny, czy tez macie wrazenie, ze rano brzuszki macie plaskie, a wieczorem okragle? Czy znowu sie schizuje ;)

Ja tak mam :) Ale to chyba taka ciąża spożywcza przynajmniej w moim wypadku ;)

Odstawiłam Młodego do teściowej, ogarnelam zakupy do domu plus musialam zakupić obuwie bo za tydzien mam komunię chrzesniaczki. Położyłam się na łóżku i ogarnęła mnie senność, a bałagan w domu że aż płakać mi się chce. Na dodatek nie mam chęci dziś gotować, dobrze że w pobliżu mam takie obiady domowe, jakąś kwaśna zupę bym zjadła;) ehh... poleze chwilę i ruszam tyłek...

reklama
U mnie jest śmiesznie, w 5tc dopochwowe usg,
Kolejne było w 6t4d I było przez brzuch, później 8t6d znowu między nogi xD

Także też zależy od sprzętu i miejsca w którym Ci robią.

Mam nadzieję że 24go bedzie przez brzuch.

Zaczęłam z waga 51kg..wczoraj weszłam na wagę i aż osłupialam. 56.6kg....

Do góry