EklerkaDaria
Fanka BB :)
Ja mam 28 maja prenatalneBędziesz pierwsza ja mam na 16.40☺
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja mam 28 maja prenatalneBędziesz pierwsza ja mam na 16.40☺
Zgadzam sie trzeba dobrze trafic i ja doswiadczylam bardzo dobrej opieki na nfz gdzie na kazdej wizycie usg plus skierowanie na genetyczne mimo ze wiekowo sie nie łapałam, usg ktg plodu dla kobiet obciazonych miedzy innymi cukrzyca. Jak cos sie dzialo odrazu byla mozliwa wizyta. A jak bylo źle np z szyjka to odrazu skierowanie do szpitala i telefon, ze sie zjawie. Czulam sie naprawdę bezpiecznie. Teraz niestety tam gdzie chodze nie maja podpisanej umowy z nfz wiec chodze prywatnie bo czekam na wizyte na nfz tez wlasnie do poradni przyszpitalnej patologii ciazy. Zobaczymy, lekarke znam bo prowadzila moja ciaze do ok 13 tc. Jesli bede czula ze cos jest nie tak to bede chodzic tez prywatnie.A ja jednak stanę w obronie opieki na NFZ, chodzę do przyszpitalnej poradni patologii ciąży. Opiekuje się mną lekarka z doświadczeniem w prowadzeniu trudnej ciąży, przez całą dobę mam infolinię. Dostałam wszystkie badania zalecane typu HIV, różyczka, toksoplazmoza itp. Do dziś miałam 3 usg (na każdej wizycie). Ta opieka jest milion razy lepsza od tej, którą mam w prywatnym pakiecie medycznym.
Można być pod profesjonalną opieką także na NFZ
A czy kogos jeszcze baardzo bola piersi, sa ciezkie i takie hmm twarde, wypelnione? dzis az dotknac nie moge
Tak, potwierdzam. Tez mam takie twardsze i nabite.Taaak, od kilku dni czuje, ze sa bardziej powiekszone, bola po bokach, czasem nawet swędzą.
Koniecznie poinformuj lekarza o tych przejściach w poprzedniej ciąży i może dobrze byłoby zbadać poziom progesteronu i to by cie uspokoiło. Nie martw się na zapas, każda ciąża przebiega inaczej i nie musi się powtórzyć.Dziewczyny, ktore biora luteine czy duphaston jakie macie zalecenia tzn czy Wasi lekarze mowili jak dlugo macie brac? Pytam bo dzisiaj lekarz zalecil po malu zmiejszac dawki i odstawic najpierw luteine dopochwowa a potem podjezykowa. Biore sporo wiec pewnie jeszcze z 2 tyg jak zejde do 0. Boje sie troche tego odstawienia bo w poprzedniej ciazy tu po odstawieniu pojawily sie plamienia i skracanie sie szyjki macicy i lezenie plackiem praktycznie do konca ciąży no i wtedy odrazu dostalam spowrotem luteine i dupka i bralam praktycznie do 36 tc.
Jejku też miałam kolke nerkowa w ciąży to łzy z bólu same leciały, ledwo chodziłam i sama musiałam wsiąść w samochód i do szpitala położyli mnie dali coś w kroplowce i byłam ciągle pod ktg a że względu że na ktg wykrylo skurcze to mnie zostawili a tak mówiła że bym wróciła do domu. Ty czekałas aż sam ból puści?Mnie tez tak bolal stwierdzilam ze sie rozciaga no i tak nakby urosl troche a bolow do kregoslupa to bardzo sie boje w pierwszej ciazy mialam kolke nerkowa i tak bolalo ze ledwo sie ruszalam a mam wysoki prog bolu.