reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

No to raczej się nie załapie, bo wiekowo się nie łapie, poronień nie miałam to moja pierwsza ciąża, w rodzinie jeden przypadek ale to kuzynostwo mojego taty miało chore dziecko więc pokrewieństwo odległe czyli zostaje mi mój doktorek. Zastanawiam się czy w ogóle robić. Dziewczyny robiliście w poprzednich ciążach? :)
Ja nie robiłam w dwóch pierwszych, a jak ze zdziwieniem zapytalam kolezanki czemu ona miala a ja nie to powiedziala mi ze ona byla juz po 30 i pierwsza ciąża. Teraz tez nic mi jeszcze doktor nie mówił, niby jeszcze 30 nie skończyłam to moze dlatego

reklama
Tu zdecydowanie się nie zgodzę, gdy ma się skończone 35 lat to dostaje się skierowanie na badania prenatalne w poradni genetycznej, a nie do jakiegoś przypadkowego lekarza bez doświadczenia.

Poronienia nie są wskazaniem do badań prenatalnych.
To w zależności jakie miasto i kto kieruje nie zawsze Pisza do poradni genetycznej z teho co słyszałam ale do końca nie wiem bo nie jestem w tej grupie to się nie interesuje [emoji4]

Poronienia nawykowe jak najbardziej są wskazaniem , oczywiście trzeba mieć przy sobie wypisy ze szpitala i badania na potwierdzenie

Tu zdecydowanie się nie zgodzę, gdy ma się skończone 35 lat to dostaje się skierowanie na badania prenatalne w poradni genetycznej, a nie do jakiegoś przypadkowego lekarza bez doświadczenia.

Poronienia nie są wskazaniem do badań prenatalnych.
A tutaj ja sie nie zgodze, bo widocznie w jakis sposob.musi byc zwiazek pomiedzy darmowymi badaniamy prenatalnymi a poronieniem, poniewaz obaj lekarze u ktorych bylam, od razu na pierwszej wizycie ppwiedzieli, ze na podstawie wypisu ze szpitala po zabiegu luzeczkowania bede miala darmowe badania. Co wiecej- dwie znajome, chodzace do innych lekarzy rowniez badsnia mialy darmowe. Jedna poronila kilka lat temu, druga rok temu. I rowzniez ze skierowaniem i wypisem ze szpitala.

Ja w poprzedniej ciazy chodzilam na nfz do przychodni gdzie nie bylo usg tylko robilam je na skierowanie w szpitalu, ogolnie nalezy sie 3 usg w ciazy na nfz prenatalne ok. 12 tyg, polowkowe ok. 20 tyg i pozniej chyba po 36 tyg i tak mialam te 3 plus jedno potwierdzajace ciaze.
Teraz na pierwszej wizycie bylam prywatnie i dalej bede chodzic do tego samego doktora na nfz tam maja usg ale nie wykonuje go co wizyte.

A tutaj ja sie nie zgodze, bo widocznie w jakis sposob.musi byc zwiazek pomiedzy darmowymi badaniamy prenatalnymi a poronieniem, poniewaz obaj lekarze u ktorych bylam, od razu na pierwszej wizycie ppwiedzieli, ze na podstawie wypisu ze szpitala po zabiegu luzeczkowania bede miala darmowe badania. Co wiecej- dwie znajome, chodzace do innych lekarzy rowniez badsnia mialy darmowe. Jedna poronila kilka lat temu, druga rok temu. I rowzniez ze skierowaniem i wypisem ze szpitala.

Nie wiem jak po jednym ale z nawykowymi na 100%
Prenatalne to jest odstawowe badanie jak coś się dzieje nie tak wtedy robi sie dokładniejsze...
Ja mam prawie 26 lat i nie spotkałam sie żeby ktos prenatalbych nie robił czy młody czy starszy rocznikowo [emoji4]

Mi oczywiście chodzi o badanie prenatalne wraz z testem PAPPa (+ ewentualne amniopunkcja), nie tylko usg.

Ja w poprzedniej ciazy chodzilam na nfz do przychodni gdzie nie bylo usg tylko robilam je na skierowanie w szpitalu, ogolnie nalezy sie 3 usg w ciazy na nfz prenatalne ok. 12 tyg, polowkowe ok. 20 tyg i pozniej chyba po 36 tyg i tak mialam te 3 plus jedno potwierdzajace ciaze.
Teraz na pierwszej wizycie bylam prywatnie i dalej bede chodzic do tego samego doktora na nfz tam maja usg ale nie wykonuje go co wizyte.
A jaki jest sens chodzić na wizyte bez usg ? [emoji4]
Czasami podziwiam kobiety za ich spokój i czekanie ileś tyg na kolejne badanie [emoji4]

reklama
Tak, tak usg tzw. prenatalne ma każda z nas niezależnie od wieku. A jeśli ktoś ma powyżej 35 lat, albo ryzyko genetyczne jest kierowany do specjalizującego się ośrodka w badaniach prenatalnych gdzie wykonane jest usg genetyczne + test PAPPA i nie ma opcji by wtedy trafić na kogoś kto się na tych badaniach nie zna ;)

Do góry