reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

@Katkut, ja mam tak samo. Drugi raz zdarzyło sie, że z błachostki wpadłam w furię, wyładowałam sie na mężu... mowi, że mnie nie poznaje. To chyba efekt tego, że jestem w domu na l4 i przez 10h siedze w ciszy sama ze sobą i nie mam jak odreagować. Wczoraj chciał mi wyrzucić miarkę do mąki, mowie mu 3 razy zostaw, a on wywalił. To wyrwałam mu z ręki worek ze śmieciami i go całego rozszarpałam, takie cisnienie z byle czego.... a za 10min zapomniałam o sprawie.
Oj kochana, znam to... Ja tez wpadam w furie z byle podowu. Zawsze miałam ciezki, nerwowy charakterek, ale twraz to przeginam. Ja znowu calymi dniami siedze z niespełna 8 latką i chociaz kocham swoja corke całym sercem, to po całym tygodniu mam dosc i odreagowuje na M.
Tyle dobrze, żw mloda ma od poniedzialku polkolonie przez dwa tygodnie, uff.
Też nie przepadam za samym faktem karmienia. Karmiłam głównie dla wygody i finansów. Znacznie większą więź z synem czułam na przykład nosząc go przytulonego w chuście, niż gdy za przeproszeniem wtykałam mu cycka do buzi.
Drugie dziecko też po roku zacznę odstawiać. I gdy czytam u Hafiji, że babki karmią na przykład „już 31 miesięcy i końca nie widać”, albo historię jak dwulatka robi sceny na ulicy, bo nie ma akurat ławki żeby usiąść i dać pierś, to w szoku jestem. Ale co kto lubi, krzywdy tym dzieciom nie robią, tylko zwyczajnie mnie to dziwi, że na tym etapie można to jeszcze lubić i mieć cierpliwość.
Tak, karmienoe piersią bardzo pomaga w finansach, ale nawet to mnie nie przekonuje do długiego karmienia... Ja też najwieksza wiez z corka czułam np podczas usypiania jej na rękach. to dla mnie były cudowne momenty :)
Kolejna rzecZ- nie wyobrażam sobie wystawić cycka i karmic dziecka w parku, u lekarza, kawiarni, sklepie czy innym miejscu publicznym przy innych ludziach niż moj M. Nie zrobie tego nawet okrywając sie pieluszką... Jeśli innym mamom to nie przeszkasza-proszę barodzo, nie neguje, ale dla mnie to za dużo. Wlasniw dlatego od początku oprocz cycka podawalam tez butelke :)

reklama
Nie chce nawet zaczynać karmić, nie chce potem walczyć ze sobą zaniedbując dziecko, bo wiem że tak sie to skończy u mnie. Wiadomo, że zawsze to lepiej karmić chociaz miesiac czy nawet krócej. Ja sobie tego po prostu nie wyobrażam. Jak zobaczyłam dwie kreski na teście to pierwsza myśl jaka mnie męczyła to wlasnie karmienie. Nie dam nikomu dotknąć sie w piersi, nawet mężowi czy lekarzowi, mam taki odruch że normalnie moge kogoś uderzyć jak bez mojej zgody dotknie piersi :/ sama ich dotknąć nie moge, a co dopiero dziecko.... super, że szanujecie moje zdanie :)
Jasne, rozumiem. Powiedz w szpitalu, ze nie będziesz karmić. Nie powinni długo namawiać, choć będą. Ginekolog tez uprzedź o tym i o tabletki poproś. Ja nie pamietam czy były na receptę, wiem ze teściowa mi jakieś załatwiła wtedy. Ale to było 9 lat temu. Teraz mleka sztuczne są bogate w składzie zwłaszcza te droższe. Wiec się nie martw :)

Dzieki za słowa otuchy :) ja zawsze mowie, że największy hejt wylewa sie na matki noworodków. A mam przykład w rodzinie jak 1,5 rocznemu dziecku matka daje na śniadanie 4 duże monte (jedno to 9 łyżeczek cukru), i jeszcze sie tym chwali. Wtedy nikt juz nic nie powie, że sie daje dziecku syf... to jest tylko i wyłącznie nagonka na matki, bo wiadomo że sa rozchwiane emocjonalnie po porodzie i wtedy ktos moze pokazać swoją „wyższość”. Strasznie mnie to denerwuje...

Dzieki za słowa otuchy :) ja zawsze mowie, że największy hejt wylewa sie na matki noworodków. A mam przykład w rodzinie jak 1,5 rocznemu dziecku matka daje na śniadanie 4 duże monte (jedno to 9 łyżeczek cukru), i jeszcze sie tym chwali. Wtedy nikt juz nic nie powie, że sie daje dziecku syf... to jest tylko i wyłącznie nagonka na matki, bo wiadomo że sa rozchwiane emocjonalnie po porodzie i wtedy ktos moze pokazać swoją „wyższość”. Strasznie mnie to denerwuje...
Mnie tez denerwuje jak ktos inny wie co dla mnie lub mojego.dziecka bedzie lepsze :) jal chce porady lub czegos nie wiem-to pytam, ale w innym wypadku opinie innych np na temat mojego sposobu karmienia, porodu, ubierania dziecka itd mam głęboko :)
Mam przyjaciółkę, ktora ma calkiem odmienne zdanie na chyba wszystkie mozliwe tematy wziazane z dziecmi- ona jest za karmieniem piersią jak najdluzej, ja nie; ona uwielbia chustowanie, ja nie; ona spi z noworodkiem w lozku, ja nie- i miliardy innych przykładów. Ale wzajemnie szanujemy swoje zdanie, nie hejtujemy i kochamy sie jak siostry, bo każda wychowuje dziecko na swoj najlepszy sposób!

Hej dziewczynki co do karmienia dziecka to powiem Tak jak zycie pozwoli to bede karmila jak nie to nie i nie bede sie zameczac a jak uslysze od "tesciowej najkochanszej"ze Kasia karmi i jej coreczka jest taka super to jej powiem zeby sie bujala(Kasia to żona jej drugiego syna i sa idealni pod kazdym względem).
Pierwsza córkę nie karmilam bo nie miałam pokarmu i przezyla dzis ma 12 lat i naprawde dobrze wyglada:-D

Witam, niesmialo chcialabym do Was dołączyć. W grupie razniej przeżywać trudne chwile bycia w ciąży. Przynajmniej dla mnie to stres az do samego końca;)

Mam 33 lata, w domu 2.5 latka a teraz jestem w 16+4 tygodniu ciąży i ponoć ma być dziewczynka. Termin mam na samego Sylwestra;)

Pierwsze dziecko cc a karmilam na zmianę z mm - widze że wątek chwilowo o karmieniu.
Na pytanie - karmisz? Odpowiadalam - nie, głodzę. Oczywiscie ze kazda mama karmi.

Moje dziecie urodzilo sie ogromne 4.4 kg i to co moglam wyprodukować bylo mu za mało wiec mm. I tak wyszlo fajnie. Odstawil sie sam po 8 mc.

@anna.24 ja karmiłam piersią nie cały miesiąc w sumie to było takie karmienie że laktatorem odciągałam i z butelki pił, ale i tak nie chciał mojego mleka tylko wolał mm większość odciągniętego mleka ladowala w zlewie. Poszłam do gina dał receptę na tabletki kazał wziąść całe opakowanie całe starczy na miesiąc, i owinąć szczelnie bandarzem piersi. Piersi owinięte miałam chyba tylko 2 dni tabletki brałam 14 dni A po 5 już miałam pusto. Pamiętam że po wzięciu pierwszej tabletki zaczęło mi się lać z obu to jeszcze odciagnelam ale to mleko już widać było że było przepalone bo miało lekko kakaowy kolor

Hej ja od rana wzięłam się za porządki. Teraz dopiero mam chwilę. Ja od kilku dni też czuje ruchy szczególnie wieczorem tylko brzucha nadal brak :( . Ja córki nie karmiłam bo nie miałam mleka ona się bardzo zachlystywala i z butelki i z cycka jak coś tam niby leciało i chyba przez stres laktacja się nie rozwinęła. A teraz nie wiem jak będzie na razie nie czuje żeby w moich piersiach się coś działo nawet nie urosły.

@HappyElephant kochana napewno przydała by Ci się chwila oddechu od KP, ja karmiłam syna prawie 1,5 roku zaczęłam odstawiac że względu na 2 dzidziusia żeby starszy nie był zazdrosny. Gdyby nie 2 bobo pewnie karmiła bym dalej, uważam że mleko matki to najlepsze co mogę dac swojemu dziecku, wiadomo wymaga to trochę poświęcenia. Nie chce wyjść na jakąś laktoterrorystke, drugie bobo też zamierzam karmić jak najdłużej, szkoda było by z tego rezygnować aby przejść na mm. No nie oszukujmy się nawet najlepsze MM nie ma takich właściwości co mleko matki. To jest moje zdanie nikogo nie oceniam ani nie krytykuje każdy robi tak jak czuje się najlepiej :)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczynki co do karmienia dziecka to powiem Tak jak zycie pozwoli to bede karmila jak nie to nie i nie bede sie zameczac a jak uslysze od "tesciowej najkochanszej"ze Kasia karmi i jej coreczka jest taka super to jej powiem zeby sie bujala(Kasia to żona jej drugiego syna i sa idealni pod kazdym względem).
Pierwsza córkę nie karmilam bo nie miałam pokarmu i przezyla dzis ma 12 lat i naprawde dobrze wyglada:-D
Powiesz teściowej " bo ja jestem MADKa " a ona w takim razie jest wzorem i luks [emoji23][emoji23]
Daj spokój hehe doradców zawsze pełno a najlepiej jak porownuja xD ja mam tez taka w rodzinie jedna ... xD
Ale co tan będę MADKA bo muszę miec CC i nie będzie poród tylko wydobyciny xD a idz Pan w ... z takimi [emoji16][emoji23]

Do góry