reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Dziewczyny ja już po wizycie, córeczka rośnie jak na drożdżach, wszystko Oki :D Mam do Was kolejne pytanie dzisiaj... Czy któraś z Was miała albo ma nadciśnienie w ciąży? Ja miałam nadciśnienie przed ciążą, leczone Accupro ale musiałam odstawić przed zajściem w ciąże, potem w 1 trymestrze było dość wysokie ale w granicach jakichś, a dzisiaj na wizycie miałam ok 150/100, denerwowałam się wizyta bardzo ale w domu tez mam ok 140/90 No i dostałam dopegyt 2 razy dziennie.. ale lekarz mnie zmartwił, powiedział ze to duży problem, taka wczesna ciąża (15 tc) to co zrobimy później, jeszcze uraczył nas historią 38-letniej kobiety która dostała udaru, rzucawki, ledwo dziecko wydobyli No i tylko ono zostało... mówię mu że jestem jednak te 10 lat młodsza, a on mi na to „No ale 20 lat już nie masz”... zmartwiłam się bardzo bardzo, a mam się wogole nie denerwować, leżeć, odpoczywać, czy któraś z Was miała nadciśnienie i może mnie pocieszyć że to się da jednak przeżyć...? ;(
Nie ma reguły, każdy organizm inny i najważniejsze jest kontrolowanie ciśnienia i żeby nie było za dużych skoków w ciągu dnia. Moim zdaniem nie powinien Cię tak martwić, wręcz straszyć tylko powiedzieć ze wszystko jest do opanowania i wiele kobiet ma nadciśnienie w ciąży i kontrola w takim wypadku najważniejsza. Wiadomo,że nie jest to błaha sprawa ale żeby od razu takie komentarze i przykłady.

reklama
Dziewczyny ja już po wizycie, córeczka rośnie jak na drożdżach, wszystko Oki :D Mam do Was kolejne pytanie dzisiaj... Czy któraś z Was miała albo ma nadciśnienie w ciąży? Ja miałam nadciśnienie przed ciążą, leczone Accupro ale musiałam odstawić przed zajściem w ciąże, potem w 1 trymestrze było dość wysokie ale w granicach jakichś, a dzisiaj na wizycie miałam ok 150/100, denerwowałam się wizyta bardzo ale w domu tez mam ok 140/90 No i dostałam dopegyt 2 razy dziennie.. ale lekarz mnie zmartwił, powiedział ze to duży problem, taka wczesna ciąża (15 tc) to co zrobimy później, jeszcze uraczył nas historią 38-letniej kobiety która dostała udaru, rzucawki, ledwo dziecko wydobyli No i tylko ono zostało... mówię mu że jestem jednak te 10 lat młodsza, a on mi na to „No ale 20 lat już nie masz”... zmartwiłam się bardzo bardzo, a mam się wogole nie denerwować, leżeć, odpoczywać, czy któraś z Was miała nadciśnienie i może mnie pocieszyć że to się da jednak przeżyć...? ;(
Nadciśnienia nie miałam. Kup sobie ciśnieniomierz i kontroluj. Może kawę wypiłaś przed? Ja tak zrobiłam i zapomniałam o tym powiedzieć i doktor wszczęła alarm. Ale mam teraz w normie co mierze. Nie martw się na zapas. Dostalas leki wiec powinny pomóc a stres tymbardziej niewskazany. Najważniejsze, że córa super rośnie i tym się taraz ciesz a wszystko po lekach się uspokoi.

Hm no faktycznie wysokie ale da się kontrolować i ja bym sobie brała acard tez przy takim zapobiegawczo .
U mnie w drugą stronę niskie bardzo jest ale puls wysoki tyle ze przy niskim ciśnieniu to tak nie ma znaczenia .
Lekarz mogl zostawić dla siebie takie historie jednak ... mógł powiedzieć ze temat nie prosty , ale do opanowania .
Ciśnieniomierz fakt jak dziewczyny radzą trzeba w domu mieć u mnie to już wynalazek codziennego użytku [emoji4] nie nabiera sobie do głowy poczytaj jak można obniżać ciśnienie wiem że sól podwyższa min.

Hm no faktycznie wysokie ale da się kontrolować i ja bym sobie brała acard tez przy takim zapobiegawczo .
U mnie w drugą stronę niskie bardzo jest ale puls wysoki tyle ze przy niskim ciśnieniu to tak nie ma znaczenia .
Lekarz mogl zostawić dla siebie takie historie jednak ... mógł powiedzieć ze temat nie prosty , ale do opanowania .
Ciśnieniomierz fakt jak dziewczyny radzą trzeba w domu mieć u mnie to już wynalazek codziennego użytku [emoji4] nie nabiera sobie do głowy poczytaj jak można obniżać ciśnienie wiem że sól podwyższa min.
Proszę, nie namawiaj nikogo do stosowania acardu bez wskazań medycznych i bez konsultacji z lekarzem. A tym bardziej kobiete w ciąży nie znając jej historii chorób itd. Acard pomimo, ze jest dostepny OTC jest poważnym lekiem a nie jakąś tam witaminką(choć pacjenci łykają go jak cukierki), czasem może wyrządzić wiecej szkody niż pożytku. Pozatym nijak ma się do obniżenia ciśnienia. Nie odbiwrz tego jako hejtu, ale jako "aptekara" jestem przewraŻliwiona na tym punkcie.

Proszę, nie namawiaj nikogo do stosowania acardu bez wskazań medycznych i bez konsultacji z lekarzem. A tym bardziej kobiete w ciąży nie znając jej historii chorób itd. Acard pomimo, ze jest dostepny OTC jest poważnym lekiem a nie jakąś tam witaminką(choć pacjenci łykają go jak cukierki), czasem może wyrządzić wiecej szkody niż pożytku. Pozatym nijak ma się do obniżenia ciśnienia. Nie odbiwrz tego jako hejtu, ale jako "aptekara" jestem przewraŻliwiona na tym punkcie.
Czy ja namawiam ? Namiawianie jest jak bym jej sto razy napisała idź wez sobie no idź co tam taka tabletka ... hehe [emoji14] także prosze jak ktos odpowiada do kogoś nie do Was to nie róbcie z tego halo kiedy nie ma potrzeby[emoji6] Napisałam , że ja bym brała zapobiegawczo pewnie , tyle w temacie nie żeby brała i nie chodzi o obniżenie ciśnienia a raczej o uniknięcie innych dolegliwości z tym związanych, przecież nie poleci nie kupi nie weźmie jak nie zapyta lekarza bo ma swój rozum... poza tym i tak bierze poważniejsze leki . No widzę wlasnie ze jesteś przewrazliwiona [emoji85] temu nawet nie chce zaczynać od nowa bo znowu to samo będzie [emoji12]

A ze też lajkowa grupa wsparcia to ja się znowu wycofuje bo mnie to juz bawi tu ten wątek czasmi serio co się coś ktoś odezwie no nie będzie nie przejdzie żeby bez odzewu [emoji23] wszystko zawsze źle .
A ja się nie chce z nikim przegadywac [emoji4]
I nie pisze tego po złości tylko wolę mieć spokój [emoji4] po porostu [emoji4]

Spokojnej nocy [emoji4]

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi, myślałam że może któraś z Was też się tak jak ja na to nadciśnienie leczy od lat i wie jak to w ciąży wygląda ;) Poza Dopegyt na razie wyjść nie mogę, ciśnieniomierz mam od dawna, nie solę etc, No jak to osoba która od zawsze się leczy na nadciśnienie ;) jedynie nie wiem jak to sie w ciąży zmienia i czy można sobie jakoś pomoc dodatkowo, podobno seler naciowy bardzo pomaga, muszę wypróbować :) dziękuję Wam za odzew, dobrej i spokojnej nocki :)

Dzięki za odpowiedzi, myślałam że może któraś z Was też się tak jak ja na to nadciśnienie leczy od lat i wie jak to w ciąży wygląda ;) Poza Dopegyt na razie wyjść nie mogę, ciśnieniomierz mam od dawna, nie solę etc, No jak to osoba która od zawsze się leczy na nadciśnienie ;) jedynie nie wiem jak to sie w ciąży zmienia i czy można sobie jakoś pomoc dodatkowo, podobno seler naciowy bardzo pomaga, muszę wypróbować :) dziękuję Wam za odzew, dobrej i spokojnej nocki :)
Nie zamartwiaj się na zapas [emoji4] wiesz co masz kontrolować znasz siebie , a lekarze od tego sa ze jak coś się dzieje czy niepokoi mają pomóc [emoji4]
Śpij dobrze [emoji4]

reklama
Do góry