reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

Hej Dziewczyny, mam do Was pytanie - jakie usg miałyście robione w 15 tc? Już tylko przez brzuch czy dalej ginekologiczne? Dzisiaj mam wizytę kontrolną u swojego gina, do tej pory miałam już 5 usg ginekologicznych i wydaje mi się że to po nich zaczęły się moje problemy z pęcherzem i z tymi bólami - lekarz który mi robił usg brzucha ostatnio potwierdził moje obawy, że niestety przez usg robione dopochwowo można się zarazić różnymi paskudztwami i jest to jak najbardziej prawdopodobne i on radzi mi tego unikać. W związku z tym zamierzam dzisiaj powiedzieć mojemu ginowi że nie zgadzam się na wykonanie badania ani usg gin, bo dopiero co zaczynam z tego wszystkiego wychodzić, równo po miesiącu! Stąd moje pytanie - czy ograniczają się u Was już w końcu jedynie do usg przez brzuch?

Ja ostatnio się właśnie wyrozbieralam do ginekologicznego a pani doktor ze nie trzeba bo już teraz dzidzia jest za duża na ginekologiczne i trzeba przez brzusia. Ale fakt mówiła ze szyjkę to dopochwowo będzie sprawdzała.

reklama
Z dzidziunią wszystko dobrze, machała rączkami i nóżkami serduszko ładnie bije. Ale.. łożysko jest bardzo blisko szyjki macicy i stąd te krwawienia. Dostałam nospę domięśniowo a także receptę na luteinę. Jeśli ciagle będzie utrzymywał się ból i krwawienie to w nocy będę musiała przyjechać i położą mnie na oddziale.
Dobrze, ze z dzidzią wszystko ok! Leż jak tylko możesz i nie dźwigaj nic.

Kurczę, szkoda że mam adaptery głęboko w schowku, bo zrobiłabym zdjęcie. Ja mam 168 cm i absolutnie nie miałam nigdy uczucia, że dziecko jedzie za wysoko. Akurat w tym foteliku jest nawet lepiej niż w innych, bo możesz opuścić rączkę na płasko, więc nie zasłania dodatkowo :)
Ja mam 152 cm i w obcasach nie biegam. Muszę jednak się przymierzyć na żywo do takiego zestawu i wtedy podejmę decyzje. Dzięki :)
Hej Dziewczyny, mam do Was pytanie - jakie usg miałyście robione w 15 tc? Już tylko przez brzuch czy dalej ginekologiczne? Dzisiaj mam wizytę kontrolną u swojego gina, do tej pory miałam już 5 usg ginekologicznych i wydaje mi się że to po nich zaczęły się moje problemy z pęcherzem i z tymi bólami - lekarz który mi robił usg brzucha ostatnio potwierdził moje obawy, że niestety przez usg robione dopochwowo można się zarazić różnymi paskudztwami i jest to jak najbardziej prawdopodobne i on radzi mi tego unikać. W związku z tym zamierzam dzisiaj powiedzieć mojemu ginowi że nie zgadzam się na wykonanie badania ani usg gin, bo dopiero co zaczynam z tego wszystkiego wychodzić, równo po miesiącu! Stąd moje pytanie - czy ograniczają się u Was już w końcu jedynie do usg przez brzuch?
Ja miałam nadal przezpochwowe, było dokładniej widać niż przez brzuch.
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, będę musiała się dzisiaj wykazać asertywnością w stosunku do mojego lekarza i boję się że może nie być zbyt przyjemnie gdy odmówię mu badania. Jak chce niech robi przez brzuch i tyle, nie dam się dotknąć choćby miał się obrazić nawet. Ale denerwuję się przez to tą wizytą od tygodnia - a nie powinno tak być chyba :(
Powiedz mu otwarcie o obawach, ale tez wydaje mi się ze te twoje problemy to nie od badań usg. A robiłaś badania moczu teraz? Ja robię przed każda wizytą morfologię i mocz i dodatkowo tsh i ft4 ze względu na tarczyce.
Na każdej wizycie mam badanie ginekologiczne i usg. Na ostatniej i prenatalnych miałam dopochwowe i przez brzuch.

Znalazlam taki wzor bawelny na fb, zakochalam sie :) tylko gladka stronę zrobilabym sporo jasniejsza, albo kremowy albo jasniutki roz, ewentualnie jasny fiolecik :)
FB_IMG_1530689882740.jpg

Załączniki

• FB_IMG_1530689882740.jpg
    FB_IMG_1530689882740.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 327
Co do usg,, prenatalne w 14 tyg bylo przez brzuch, cale szczęście, bo weszlam do Pana doktora a tam taki wysoki przystojniak :p

haha my jak poszliśmy na prentalne to też sobie myślałam czy się będę rozbierać , ale nie kazał mi ;p
...tyle , że był to niski pan , w okularkach , grubas i się ucieszyłam , że mi zaglądał nie będzie :D

Witajcie :) przeglądam jeszcze raz na spokojnie filmik z usg prenatalnego z 11tc i doszukałam sie „czegoś” w zwolnionym tempie :D pani doktor nie umiała określić płci, niby chłopak a potem to odwołała. 2 sekundy po tym zdjęciu wyjęła mi sondę i przyłożyła na brzuch wiec moze czegoś nie zauważyła. Hmm czy tylko ja to widze?:D ten cypelek na gorze (dzidzia jest przodem w rozkroku).
IMG_0773.JPG

Załączniki

• IMG_0773.JPG
    IMG_0773.JPG
    387,2 KB · Wyświetleń: 287
Dobrze, ze z dzidzią wszystko ok! Leż jak tylko możesz i nie dźwigaj nic.

Ja mam 152 cm i w obcasach nie biegam. Muszę jednak się przymierzyć na żywo do takiego zestawu i wtedy podejmę decyzje. Dzięki :)

Ja miałam nadal przezpochwowe, było dokładniej widać niż przez brzuch.

Powiedz mu otwarcie o obawach, ale tez wydaje mi się ze te twoje problemy to nie od badań usg. A robiłaś badania moczu teraz? Ja robię przed każda wizytą morfologię i mocz i dodatkowo tsh i ft4 ze względu na tarczyce.
Na każdej wizycie mam badanie ginekologiczne i usg. Na ostatniej i prenatalnych miałam dopochwowe i przez brzuch.

Dzięki, powiem mu, pewnie że tak, robiłam badania moczu, wcześniej były bakterie teraz jakieś liczne fosforany bezpostaciowe, w sumie nie wiem czy to od badań czy nie ale badania bolą tragicznie przy tych dolegliwościach i potem tydzień mam wyjęty z życia z powodu bóli. Generalnie 2 tygodnie temu miałam genetyczne i Pappa, wszystko wyszło ok, tydzień temu usg nerek i lekarz tez przez brzuch patrzył z dzieckiem wszystko ok, wczoraj odebrałam Panoramę i wszystko ok i ta dzisiejsza wizyta jest mi niepotrzebna i na siłę, aż jestem zła że nie odwołałam jej w sumie :( wieczna kontrola jak jest wszystko ok jest zbędna, a mi tylko szkodzi i w konsekwencji dziecku też bo wtedy apapy i nospy idą w ruch wiec lepiej nie jest :( ech, to Wam się wyżaliłam :( dzięki za odpowiedzi! :)

@Przytupierniczek ja bym raczej zawalczyła z infekcją i to koniecznie żeby się nie pogorszyło jak az tak odczuwasz :/ bo każde badanie ginekologiczne będzie boleć ... jak coś powychodziło w badaniach to trzeba to wyleczyć , a na wizycie po prostu powiedz lekarzowi , że masz infekcje dróg moczowych i czujesz ból i dyskomfort podczas badania i nie chcesz dopóki nie minie , na pewno zrozumie ... ewentualnie mógłby popatrzeć na fotelu jak sprawy " od środka " czy jakiejś infekcji pochwy dodatkowo nie ma , zrobić wymaz czystości pochwy bo lubi iść w parze ... tak mi się wydaje , ale oczywiście zrobisz jak uwazasz .
Życzę aby szybko przeszło

reklama
Hej dziewczyny. tryzmajcie kciuki za nas dzis też. Od piatku mocno twardnieje mi brzuch, nie ważne czy siedze czy leżę, zadzwoniłam dzis do gina i pilnie każe sie dziś pokazać. W pierwszej ciązy z synem w 20 tc mialam załozony pessar i lezenie juz do konca ....

Do góry