reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

Moje obie corki podobne do meza wszyscy mowili ze nie da rady powiedziec ze nie jego :D bo byly identyczne jak on. Teraz jak patrze na mlodsza i na moje zdjecie z dziecinstwa to troche podobna jest :) wiec tym bardziej sie zastanawiam jak syn bedzje wygladal :D

A co to porod barkowy? :)
Hehe bo corunie sa tatunia zazwyczaj a synusie mamusie [emoji16]

reklama
Agulla.a jaka.byla u Ciebie przeziernosc? Nie myslalas o zrobieniu nieinwazyjnego testu nipt? Wiem ze kosztuje, ale nie niesie ryzyka i wyniki po 10 dniach. No i te 252 to nie jest wcale takie mega wielkie ryzyko, wiem ze sie boisz ale zobaczysz bedzie wszystko dobrze!

Lucalew kurcze hmmm, wydaje mi sie ze to bardziej profilaktyka w tym szpitalu. Tak samo jak.w szpitalu w ktorym ja rodzilam kazdy noworodek jest przebadany od stop po czubek glowy. No ale jakbys znalazla podlinkuj,bo ja nie widze kompletnie nic.

Co do porodow i komplikacji, mysle ze czy to sn czy cc zawsze mozesie.cks wydarzyc, ale nie podajmy przypadkow ze lekarz pocial dziecko, no albo byl nawalony albo na haju, a przy cc jest tylko pierwsza warstwa cieta a kazda inna czesc ciala jest rozrywana, wiec nie wiem jaki musialby miec skalpel zeby pociac dziecko.
Kacprysiowo znalazłam narazie coś takiego. Z tego co pamiętam z tamtego artykułu chodzi głównie o to że podczas cc dziecko nie ma czasu się przygotować i wyniku nagłego wyciągnięcia doznaje silnego "stresu" który powoduje wylewy i powstawanie krwiakow w mózgu. I tak zgadza się w tym szpitalu maja taka procedurę jeśli chodzi o dzieci urodzone między innymi o czasie droga cc ale właśnie z rozmowy wtedy z lekarka zrozumiałam że robią to badanie właśnie dlatego że to częste powikłanie.
Link do: Mały cesarz - jak cięcie cesarskie może wpłynąć dziecko? - Siostra Ania

Jak znajdę coś więcej to wrzucę. Ten artykuł czytałam niecałe 3 lata temu. To było takie opracowanie badań ale nie mogę teraz tego znaleźć. Możesz też zapytać swojego lekarza o to.

Bo wlasnie widzialam na ali ta poduche za ok 70zl, takie gadzety do odbijania raczek i nozek tez sa, chyba tez zakupie :) fajna pamiatka :)
W Rossmannie za ok 25 PLN taka puszka do odbicia stopek czy rączek maluszka.
Poducha do karmienia na allegro też można kupić za ok 70-90 PLN te większe są oczywiście droższe ale rogale czy poduchy polecam bardzo :-) bo w samej ciąży są przydatne.

Ja już w domku po wizycie dzisiejszej na dobrym sprzęcie , bo byłam w szpitalu gdzie pracuje mój gin i mierzył go 3 razy i przezierność jest dobra , mówił że mogl źle zmierzyć , mały mógł mieć głowę do tyłu odchylona za bardzo i dlatego tak wyszło , kazał się nie martwić i mówił że bierze na siebie że wszytsko jest w porządku. Kamień z serca [emoji170][emoji170][emoji170][emoji846][emoji9]
Cudna wiadomość [emoji7]

Dzisiaj też na szybko coś upieklam, ciacho znikło w 12h, bułki pewnikiem znikną podobnie :)

Gorąco I duszno, a przeciez już noc głucha :/ ciężko zasnąć, a później będzie ciężko wstać xD

Ech, byle do piątku :/

Spokojnych snów mamusie i oby wszystkie brzuszki rosły zdrowo :) :*
Screenshot_20180626-230341.jpg
Screenshot_20180626-230354.jpg

Załączniki

• Screenshot_20180626-230341.jpg
    Screenshot_20180626-230341.jpg
    45,9 KB · Wyświetleń: 345
  • Screenshot_20180626-230354.jpg
    Screenshot_20180626-230354.jpg
    90 KB · Wyświetleń: 339
reklama
Kacprysiowo znalazłam narazie coś takiego. Z tego co pamiętam z tamtego artykułu chodzi głównie o to że podczas cc dziecko nie ma czasu się przygotować i wyniku nagłego wyciągnięcia doznaje silnego "stresu" który powoduje wylewy i powstawanie krwiakow w mózgu. I tak zgadza się w tym szpitalu maja taka procedurę jeśli chodzi o dzieci urodzone między innymi o czasie droga cc ale właśnie z rozmowy wtedy z lekarka zrozumiałam że robią to badanie właśnie dlatego że to częste powikłanie.
Link do: Mały cesarz - jak cięcie cesarskie może wpłynąć dziecko? - Siostra Ania

Jak znajdę coś więcej to wrzucę. Ten artykuł czytałam niecałe 3 lata temu. To było takie opracowanie badań ale nie mogę teraz tego znaleźć. Możesz też zapytać swojego lekarza o to.
Ja podczas ostatniej rozmowy z położna lekko weszłam na temat możliwości porodów i cesarek.
Usłyszałam, że cesarke choć wydaje się wygodniejsza i mniej traumatyczna, to jednak jest o wiele bardziej drastyczne dla mamy i dziecka niż poród naturalny.
Najlepsze jest ponoć rodzic w wodzie, dzidzia nie doznaje szoku, woda ułatwia poród itd.
Cesarka jest gwałtowna dla dziecka, jest szokiem jak wyjście z ciepłego, spokojnego domku na hałas głównej ulicy w Japonii.
Ale jeśli są wskazania to oczywiste ie lepszy hałas japońskiej ulicy niż ryzyko śmierci albo trwałych szkód.

Do góry