reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

edzia możesz powiedzieć że nie chcesz usg. A z przedszkolem to ja nie pomogę bo jeszcze jestem zielona w tych sprawach. Ważne, że dziecko jest w przedszkolu, a tam w jego wewnętrznych strukturach z pewnością szybko się zaadaptuje.

reklama
dzięki, ale tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby sprawdzić czy z maluchem wszystko gra... echhhh.....ale z drugiej strony słyszałam że można zrobić 1 usg na trymestr.... no nic zobaczymy...

dla dziewczyn, które boją się tego jak zachowa się pracodawca i konsekwencji zwolnienia, gdy dowie się o ciąży znalazłam bardzo rzeczowy artykuł Wypowiedzenie umowy o pracę w czasie ciąży i urlopu macierzyńskiego

kilka razy doszły mnie jakieś teksty o okresie ochronnym dopiero po 3 miesiącu, uznałam że muszę to sprawdzić bo ja miałam inną wiedzę na ten temat i po przeczytaniu tego artykułu odetchnęłam z ulgą :-)

zamieściłam też w wątku w którym od razu to powinnam umieścić
Ważne, przydatne, potrzebne

co do tych 3 miesiacach o ktorych piszesz to dotyczy to umowy na czas okreslony tzn jesli jestes w ciazy i pracujesz na taka umowe i konczy ci sie ona przed 3 miesiacem ciazy to pracodawca nie musi ci jej przedluzac, dopiero jesli ciaza jest dluzsza niz 3 miesiace w momencie skonczenia umowy to wtedy pracodawca musi przedluzyc ta umowe. to wiem na sto procent ze studiów od prawnika.
ps artykuł jest z 2006 roku wiec troche stary w ciagu 4 lat sporo sie pozmienialo, najlepiej samemu wziasc kodeks pracy do reki i poczytac na interesujacy temat

co do usg to musisz sie liczyc z tym ze lekarz moze nic nie zobaczyc a co do ilosci usg to szczerze to zalezy raczej od lekarza moja kolezanka chodzila na NFZ i miala prawie za kazdym razem usg a ciaza nie byla zagrozona

Ostatnia edycja:
co do usg to musisz sie liczyc z tym ze lekarz moze nic nie zobaczyc a co do ilosci usg to szczerze to zalezy raczej od lekarza moja kolezanka chodzila na NFZ i miala prawie za kazdym razem usg a ciaza nie byla zagrozona

hej, podobno to nie zdrowe dla dziecka częste usg, ale to pewne indywidualna sprawa.
Już w sumie miałam pierwsze usg i widać było tylko kropkę ;) ale lekarz zmierzył długość i całe 3,2 mm :)
trochę mnie nastraszył że później trzeba sprawdzić czy pęcherzyk nie jest pusty :( ale jestem dobrej myśli :)

Ostatnia edycja:
Zuzia miala usg od 2 trymestru co 2 tygodnie - cala zdrowa i z glowa pelna pomyslow.
Nikt nie zdiagnozowal jakis powiklan po usg

Hmmm ja miałam już dwa USG a we wtorek chce miec trzecie bo oszaleje jesli się nie dowiem czy wszystko jest ok z maleństwem :) Moja koleżanka miała USG co wizytę i ma zdrowego chłopczyka. Myślę, że to działa na tej samej zasadzie jak to, że nie mozna pić coli,kawy w ciązy i nie używac pasty z fluorem :)))))

reklama
Do góry