reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

a ja dzisiaj mam lekkiego doła. już mam dosyć tej rozłąki w moim A. w tygodniu jeszcze jakoś przelatuje ale weekend to koszmar. zwłaszcza, że tydzień temu był a teraz nie i jakoś bardzo mnie to męczy. na szczęście to narazie nasz ostatni weekend bez siebie i kolejne 2 miesiące prawie cały czas razem...
joamar ja to cię podziwiam, że ty tak wytrzymujesz te "podróże" męża... mi jest ciężko 2 tygodnie, a dłużej to bym chyba nie wyrobiła

reklama
a ja juz po zakupach. Na obiad idziemy do tesciowej wiec z głowy.
Co do blenderów to ja mialam taki mały ręczny i córci nim miksowałam zupke-super papka i zawsze zjadala ze smakiem. ale ja go dostalam a ja kupowac to na pewno robota wielofunkcyjnego bo na pewno sie przyda. Trzeba go tylko wyjąć z szafki i uzywac:D
Bylam wlasnie w drogerii i kupilam sobie perfumki -byly na promocji wiec humor od razu lepszy.
A co do macierzyńskiego to juz w 2010 jest o 2 tygodnie dluższy. Kiedyś czytałam że aby go dostać trzeba napisac podanie do pracodawcy że sie chce przedłużyc urlop macierzyński a pracodawca nie ma prawa odmówić. Trzeba jednak pamiętac o tym podaniu i w odpowiednim terminie. Ja jak najbardziej zamierzam z niego skorzystać.
Tunia masz racje czytać trzeba ale nie wszystko brac od razu do siebie. Lekarze sa rózni i czasem faktycznie zapominają o skierowaniu na ważne badania.
Powiedzcie mi mialyscie robione badanie na HIV i inne choroby weneryczne?? Mi zrobili tylko te weneryczne a koleżanka ktora juz urodzila miala robić i HIV że niby taki obecnie wymóg. Pytałam lekarza mojego i powiedzial ze można jak najbardziej ale to dla zawodów wyższego ryzyka np aptekarki, lekarki itp. Wiec na razie nie robilam.
Mam do Was pytanko. Wiecie coś o jedzeniu serów pleśniowych w ciązy?? Wiem że przy karmieniu odpada. A teraz? Czy taka mozzarella do salatki z pomidorem jest szkodliwa?

Mam do Was pytanko. Wiecie coś o jedzeniu serów pleśniowych w ciązy?? Wiem że przy karmieniu odpada. A teraz? Czy taka mozzarella do salatki z pomidorem jest szkodliwa?
mi lekarz powiedział, że lepiej ich nie jeść w ciąży... ale to tak naprawdę chyba dlatego, że kiedyś one były robione z niepasteryzowanego mleka. teraz raczej w UE jest wymóg, żeby robić wszystko z mleka pasteryzowanego więc w zasadzie nie powinny zaszkodzić. jeżeli jest z mleka pasteryzowanego tzn że się nadaje dla kobiet w ciąży. kobiety karmiące mają większe ograniczenia hehe więc nacieszmy się niektórymi rzeczami póki możemy :-D

Cześć,

ja blendera nie posiadam, ale ziemniaczki, marchewkę i cebulę na placki ucieram za pomocą sokowirówki- później tylko mieszam skrobię z wiórkami i pyszne, delikatne placuszki gotowe;)
Tunia, zgłoszenie Cię do ubezpieczenia zdrowotnego, nie będzie, z tego co mi wiadomo, skutkowało podwyższeniem składek Twojego męża. Tu masz artykuł na ten temat: Jak zgłosić członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego - Administracja publiczna, prawo administracyjne, finanse publiczne – Sektor Publiczny INFOR.PL

Ale ja radzę i tak zapytać w ZUS-ie, a z resztą idę w tym tygodniu do ów czcigodnej instytucji, więc zapytam też o te składki.

A tymczasem dziewczynki znikam- idę sprzątnąć łazienkę i wymyć w końcu lodówkę. Miłego dnia

dziękuję Ci bardzo i będę wdzięczna za info :-D

Powiedzcie mi mialyscie robione badanie na HIV i inne choroby weneryczne?? Mi zrobili tylko te weneryczne a koleżanka ktora juz urodzila miala robić i HIV że niby taki obecnie wymóg. Pytałam lekarza mojego i powiedzial ze można jak najbardziej ale to dla zawodów wyższego ryzyka np aptekarki, lekarki itp. Wiec na razie nie robilam.

ja miałam robione przy pierwszych badaniach z krwi, kiła, inne weneryczne, hiv i tokso...

mozzarella nie jest serem pleśniowym, jest mniej dojrzała, o plesniowych chyba pisałyśmy na którymś wątku, że lepiej nie jeść, a mozzarelle chyba spokojnie można...

super ten blender masz!!! wlasnie o tym metalowym pisalam on ma chyba regulacje obrotow jeszcze nie ?? ja mam nieco mniejszy zestaw :) ale jestem mega zadowolona :)

on ma 15 regulacji obrotów i do tego ma przycisk turbo więc tnie jeszcze szybciej, ale tego przycisku używam głównie do mieszania różnych papek tą końcówką do ciasta,

reklama
ja miałam robione przy pierwszych badaniach z krwi, kiła, inne weneryczne, hiv i tokso...

mozzarella nie jest serem pleśniowym, jest mniej dojrzała, o plesniowych chyba pisałyśmy na którymś wątku, że lepiej nie jeść, a mozzarelle chyba spokojnie można...

Witam się
Na hiv -badania dobrowolne,trzeba zgłosić lekarzowi chęć zrobienia tych badań

Mozzarella-jak jest z pasteryzowannego mleka to ok. a w Polsce raczej tak jest,bo inne nie są dopuszczone.Jesli chodzi o cammembert ,brie i inne sery pleśniowe to uwaga na "listerię",którą mogą być zarażone-bakteria dopowiedzialna za poronienie i przedwczesne porody-lepiej unikać tych rzeczy i produktów niepasteryzowanych

Ufff,jak tu gorącooo!Jedziemy gdzieś nad wodę z przyjaciółmi,troszkę mnie słonko popieści :-)Miłej soboty

Do góry