mam kłopot, może będziecie wiedzieć, szukałam w necie, ale jakieś nie takie te info jakiego potrzebuję...
odkąd straciłam pracę nie mam ubezpieczenia w nfz, jestem ubezpieczona w prywatnej sieci klinik więc się niczym nie martwiłam, bo ciążę i ewentualne leczenia ambulatoryjne i dostęp do wszelkich lekarzy miałam zagwarantowany, ale jak się przenosimy do suwałk to muszę miec ubezpieczenie na jeden miesiąc bo od września ubezpieczy mnie mój przyszły mąż, który założy działalność, chciałam sobie wziąć dobrowolne ubezp zdrowotne w nfz, ale tyle z tym kłopotu i załatwiania, że nie warta skóra wyprawki, i tu mam dwa pytania, może ktoś będzie wiedzieć:
czy gdzieś poza nfz można się ubezpieczyć na okres 1-2 m-cy? Np w towarzystwie ubezpieczeniowym?
I czy mąż, który założy działalność, przez pierwsze dwa lata nowi przedsiębiorcy mają niższe składki, zus wynosi 350 zł z groszami, i czy wiecie czy jeśli mąż wpisze mnie do książeczki jako członka rodziny to czy będzie płacił jedynie tą składkę 350 zł czy ona ulegnie zwiększeniu czy może chcąc mnie ubezpieczyć będzie musiał od początku płacić te ponad 900 zł?
Pytam Was, bo czytałam,, że tu niektóre trochę się znają i mają działalności czy Wasi mężowie, bo tak mi się coś gdzieś czasem przewinęło....
Dzieki za pomoc, tez jeszcze będę szukać, do zus-u nie chce mi się dzwonić, bo te baby to nic pomóc nie umieją, już się przekonałam....