reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

madalia fajnie że mamy tu mamę ginekologa :) Jesteś dla nas jak złoto. Mam nadzieję że nie zamęczymy cię pytaniami ;) Swoją drogą fajnie być ginekologiem i spodziewać się własnej dzidzi :)

reklama
Ja wczoraj byłam w kinie i jak były bardzo głośne dźwięki to zakrywałam brzuszek :tak:
tak na wszelki wypadek żeby dzidzia się nie stresowała zbyt głośnymi dźwiękami :tak:
może to niezbyt poważne :) ale jakoś tak odruchowo :)

też idziemy dziś do kina :)
w 3D na toy story :) i tak nie ma nic lepszego w cinema city, dobre filmy to już tylko w studyjnych grają... choć o gustach się nie dyskutuje:-D

U nas jest dzisiaj piękna pogoda więc wyruszamy z Zuzą nad jeziorko, plac zabaw a potem na działkę na grilla do wieczora. Mam nadzieję że sobie troszkę odpocznę na leżaczku a mąż pobiega za Zuzią :)

Miłego dnia życzę :)

też idziemy dziś do kina :)
w 3D na toy story :) i tak nie ma nic lepszego w cinema city, dobre filmy to już tylko w studyjnych grają... choć o gustach się nie dyskutuje:-D
Tunia napisz mi proszę jak wygląda ta bajka bez okularów. Chciałabym pierwszy raz zabrać mojego trzylatka do kina właśnie na tą bajkę. Bardzo ją lubi:tak:. W okularach przecież nie wysiedzi:no:, a słyszałam, że niektóre sceny mogą wydawać się mocno nieostre:baffled:. Byłabym wdzięczna za opinię "po";-)

z tego co wiem, bo chodziłam już na filmy w 3D to bez okularów raczej nie da się ich za bardzo oglądać bo są rozmazane,
może trzeba sprawdzić czy jest wersja tego filmu w normalnej projekcji, czasem jeden film można zobaczyć w dwóch w formatach, tak było z avatarem i alicją w krainie czarów

No i moje kochane ja usg połówkowego robić nie bedę:/ Okazało się, że mój ginekolog nie może takie zrobić, za późno już na to żeby brać skierowanie a niestety 250 zł to dla mnie za duży wydatek... więc pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że z Małym wszystko dobrze i rozwija się prawidłowo. Myślę, że na USG mój lekarz zauważyłby gdyby cos było nie tak.

Dziś spotkałam się z kuzynka, która jest pielęgniarka i kazala mi koniecznie skontaktować się z innym kardiologiem:/ Mówi mi, że ona w ciązy też miała wysokie tętno ale 160 to stanowczo za wysoko... Kardiolog, u którego byłam mówił, że do 190 mogę mieć tętno ale teraz już sama nie wiem... chyba warto dla własnego spokoju jechać do innego kardiologa. Okropnie się boję, że to może mieć wpływ na serduszko Ogryzka. Wczoraj na USG wydawało mi się, że serce mu za szybko bije... lekarz nic nie powiedział ale nie zmierzył mu tętna...

Chyba oszaleje :(((((

No i moje kochane ja usg połówkowego robić nie bedę:/ Okazało się, że mój ginekolog nie może takie zrobić, za późno już na to żeby brać skierowanie a niestety 250 zł to dla mnie za duży wydatek... więc pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że z Małym wszystko dobrze i rozwija się prawidłowo. Myślę, że na USG mój lekarz zauważyłby gdyby cos było nie tak.

Dziś spotkałam się z kuzynka, która jest pielęgniarka i kazala mi koniecznie skontaktować się z innym kardiologiem:/ Mówi mi, że ona w ciązy też miała wysokie tętno ale 160 to stanowczo za wysoko... Kardiolog, u którego byłam mówił, że do 190 mogę mieć tętno ale teraz już sama nie wiem... chyba warto dla własnego spokoju jechać do innego kardiologa. Okropnie się boję, że to może mieć wpływ na serduszko Ogryzka. Wczoraj na USG wydawało mi się, że serce mu za szybko bije... lekarz nic nie powiedział ale nie zmierzył mu tętna...

Chyba oszaleje :(((((

160 uderzeń na minutę w wypadku dorosłego człowieka to nie jest normalne, to jest tachycardia, ja miałam coś takiego i byłam na pogotowiu przy 140 na min, więc może skonsultuj się z innym kardiologiem bo tętno do 190 moim zdaniem jest chyba zabójcze, a na pewni nie jest normalne, co do dzidziusia to jego serduszko bije przynajmniej 160 razy na minutę więc nie masz się co martwić
dlaczego lekarz Cię nie poinformował, że on nie może zrobić połówkowego? choć połówkowe robi się między 18 a 22 lub 24 tc więc jeszcze mogłabyś spróbować to skierowanie załatwić, ja mam połówkowe umówione dokładnie na 20 tc, więc musi się dać zrobić po 18 tyg,

Taki lekarz to nie lekarz. Jak pisałam już o jednej ginekolog ,że nawet nie poinformowała mnie,że nie będzie pracować w czerwcu ,a właśnie w czerwcu musiałam zrobić USG mierzenia karku. Ja mam o tym pamiętać czy ona ??? !!! W ciąży potrzebna jest stabilizacja. Widać było jej profesjonalizm , wiec przepisałam sie do innego lekarza. Ciekawe co by było jakbym nie zrobiła tego USG i okazało by się,ze dziecko ma wadę przy porodzie, chyba bym babę zatłukła. Dlatego Wiolcia idź na te USG do innego lekarza na NFZ. Dziś to pewnie za późno lub nie pracują ,ale od poniedziałku podzwoń po innych lekarzach i umów sie na USG. Nie daj sie. Na tym USG między innymi lekarz sprawdza czy serce dziecka nie ma wad. Dzięki temu USG w razie czego można szybko zacząć leczenie maleństwa jeszcze w łonie matki. Przecież nie wykonuję go ot tak sobie.
Wcale nie za późno, bo USG połówkowe robi się między 18 a 22 tygodniem. W jakiś temat wrzuciłam link o tym.

Wiem, że mam czas do 22 tc ale w moich okolicach na USG połówkowe na NFZ są kolejnki ponad 3 tygodniowe. Wiec akurat będę po 22 tc - a to raczej za późno na takie badania... Jeszcze będę dzownić do Katowic czy by mnie nie przyjęli.
W poniedziałek dzwonię do Krakowa żeby spróbować się umówić prywatnie do kardiologa. Na wszelki wypadek wolę skontaktować się z lekarzem...

reklama
Wiolcia czytałam też na necie ,że mozna robić do 24 tygodnia. Właśnie rózne informacje były.Lepiej zrobić tydzień po terminie ,niż wcale. Ja bym powiedziała dla lekarki do której bym sie dodzwoniła ,ze lekarz do którego chodzę za późno poinformował mnie,że nie robi tego typu USG. Powiedz,że to pierwsza ciąża i nie znasz sie na tym ,a są terminy na USG i niech Cię wcisnął. Ja juz wiele razy kombinowałam i jakoś się udawało. Wiec próbuj. Jak coś to powiedz ,że co masz zrobić skoro Cię lekarz zawiódł i jak co to mów ,ze złożysz skargę u Rzecznika Praw Pacjenta. Czasem trzeba pościemniać ,zeby dostać siedo lekarza. Jesteś w ciąży i należy Ci się to badanie i to bezpłatnie. Nawet w nagłym przypadku jak idziesz do ginekologa to muszą Cię przyjąć bez kolejki.

Do góry