reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

dzien dobry :)
meczy mnie fakt ze jeszcze tyle czasu musze czekac na usg, w pracy juz pod moja nieobecnosc padaja niemile komentarze ze strony wspolpracownikow o tym ze mam wolne, a nie mam pojecia w jaki sposob zdobyc zwolnienie :/ jak na zlosc ostatnio wygladam lepiej i calkiem dobrze sie czuje.
klamanie srednio mi wychodzi bo mam taki dziwny syndrom ze zaczynam sie smiac ;D
no z tym zwolnieniem na ciąże to trochę tak, ze lekarze nie bardzo chcą wystawiać jak nie am nic na usg...u mnie to nawet nie chciała napisać zaświadczenia o tym,ze jest podejrzenie ciaży...a beta była prawie 2000 :eek:

a czemu musisz tyle czekac na usg? nie mogłabycs gdzieś pójść na jedną wizytę prywatnie?

reklama
U mnie było 20 kg na plusie po porodzie jak wychodziła do domu od razu 11 mniej reszta o 6 miesiącach sama zeszła bo karmiłam piersią. Po roku ważyła 57 kg czyli mniej niż przed ciążą a mój syn 13kg na samym cycu:):) On zjadł to co z czego chciałam schudnąć.

W Norwegii w mniejszych miastach nie ma prywatnych lekarzy :/ wobec tego wczesniejsze usg odpada, w czasie badania sugerowalam lekarce ze moze 2 tygodnie wystarcza bo w koncu 8 tygodnia juz powinno byc cos widac ale sie uparla ze jak poczekamy miesiac nie bedzie zadnych watpliwosci,

wiec zachodze w glowe czy ktos tam mieszka czy nie w tym moim brzuszku, a beta tylko dla stwierdzenia ciazy :O

wydaje mi sie ze w Polsce nie ma takiego problemu ze zwolnieniem jesli pracujesz w niekorzystnych warunkach i ciezko fizycznie, tutaj poniewaz do 14 tygodnia jest duze ryzyko poronienia nie daja zwolnienia.

W Norwegii w mniejszych miastach nie ma prywatnych lekarzy :/ wobec tego wczesniejsze usg odpada, w czasie badania sugerowalam lekarce ze moze 2 tygodnie wystarcza bo w koncu 8 tygodnia juz powinno byc cos widac ale sie uparla ze jak poczekamy miesiac nie bedzie zadnych watpliwosci,

wiec zachodze w glowe czy ktos tam mieszka czy nie w tym moim brzuszku, a beta tylko dla stwierdzenia ciazy :O

wydaje mi sie ze w Polsce nie ma takiego problemu ze zwolnieniem jesli pracujesz w niekorzystnych warunkach i ciezko fizycznie, tutaj poniewaz do 14 tygodnia jest duze ryzyko poronienia nie daja zwolnienia.

u Nas sie chroni raczej...ja od 6 tyg jestem na zwolnieniu, bo się trochę nastraliśmy o dzidzię i gin mówi, ze jak tyle się napociliśmy to teraz trzeba chronić i sama zaproponowała, ale dopiero jak na usg było...czyli tydzień temu..biło już seruduszko...oszczedzaj się jak mozesz i markuj pracę jak musisz iść ...dbaj o siebie.

jak betka jest w normie na tc to spokojnie...w Polsce na NFZ to usg robią w 10-11 tc.później ok 20 i jeszcze jedno...a kiedyś przecież wogóle nie było...więc się nie martw jest pewnie wszsytko ok, ja beta rośnie :)

Salomii to ona Cię już umówiła na to obowiązkowe badanie, w którym dokonuje się różnych pomiarów dzidzi, szkoda, że nie ma u was prywatnych wizyt, wiem co czujesz bo ja w pierwszej ciąży siłą prawie wymusiłam na moim lekarzu USG w 7 tc i już biło serduszko. Teraz nawet ten na kasę chorych zlecił mi usg za 2 tyg czyli w 6tc

reklama
ja o poziomie betki w moim przypadku nic nie wiem, robili mi badanie krwi raz i kiedy spytalam o poziom czy odpowiedni spojrzeli na mnie jak na bezglowego rycerza i tyle :D w srode ide na kontrol ( bo zwolnienie mam z powodu boli brzucha) i moze wtedy zmusze lekarza by sprawdzil raz jeszcze. A pracuje w fabryce gdzie pakujemy mrozone jedzonko, jest cholernie zimno, pracowac trzeba szybko by sie nie rozmrozilo i nadzwigac sie trzeba nie lada, nie ma stanowiska gdzie nie dzwigasz, wiec jak dla mnie to juz powinien byc powod do zwolnienia. Dla wyjasnienia - tej pracy trzymalam sie tylko dlatego bo mam umowe na stale a staralismy sie o dzidzie,gdybym zmienila wiadomo okres probny 3 miesiace itd
Niewiem jakie sa przyczyny powstawania pustego jaja plodowego, w kazdym razie uwazam ze chocby z tego powodu moja terazniejsza ciaza powinna byc traktowana troche uwazniej :( no ale to tylko moje zdanie - kobiety ktora bardzo chcialaby miec swoje dziecko nie mysle obiektywnie

Do góry