reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

mamolka witaj :) super ze sie odezwalas :) o widze same biznesowe mamusie nam tutaj trosna :) super!!! :) a co do rachunkowosci :) no coz... :D zycze zebys szybko uporala sie z porzadkami i jaknajszybciej dolaczyla do nas :) buziak :*

reklama
Ja dalam zaswiadczenie od lekarza o ciazy tylko z zaznaczeniem ze nie ma zadnych przeciwskazan co do pracy.. wiec tu raczej ci nie pomoge...heheh jedne ida na L4 a ja do pracy sie wyrywam :D

A mnie jest ogromnie miło, że tyyyyle miłych słów od was przeczytałam i ogromnie Wam dziekuję :tak:
Pati.b ja z przyjemnością zajme sie naszym grudniowym wątkiem,ale właściwie co chcesz zmienić?? Każdy watek powstał po to, zeby nie pisać w głównym grudniowym wątku wszystkiego bo by oszaleć można. Ja czytałam tematy, które mnie najbardziej interesują a jak mam chwilkę czasu to reszte.
Sarka jesli chcesz to możesz wrócić do pracy ale czy nie za dużo stresu masz w pracy ?? jeszcze zalezy w jakiej szkole uczysz a nie maja już kogoś za ciebie na zastępstwo??
:) Anka :) z natury i doswiadczenie wiem, że kazda nauczycielka wraca na swoja posadę do szkoły po macierzyńskim. Jeszcze zalezy jaki jest dyrektor ale przeważnie rozumieja jaka jest kolej rzeczy czyli. jak sie jest młodym to i dzieci sie ma:tak:

Pisałam chyba wczoraj na ten tenat... sa wątki o bardzo podobnej tematyce i uwazam ze sa nie potrzebne, kilka dziewczyn sie ze mna zgodzilo..
chodzi mi glownie o takie watki i zamiast nich mozna byloby stworzyc np:
Watek kulinarny grudniowek i Zachciewajki piszecie tam praktycznie głownie o kulinaranych zachciankach, wiec moze lepszy bylby jedne watek nasze zachcianki i kulinarne popisy bylyb przepisy w jednym dziale i kazda jak nabierze ochoty na cos to sobie sokorzysta z danego przpisu;
watek komu chlopca komu dziewczynke i watek przeczucie a rzecziwstosc.. mog zostac jeden watek a nie tworzyc dwa praktycznie identyczne
watek ubrania dla mamy i maleństwa, wszystko dla maleństwa, zadbane grudniowki- mogly byc dla wszystko dla mamy oraz drugi wszystko dla malenstwa lub jeden watek wszystko dla mamy i maleństwa-watek bylby tylko z linkami bez komentarzy ewentulanie jak ktos by cos kupowal z tych linkow to moglby skomentowac czy warto kupowac czy nie
watek ale sie wkurzylam, rozmowy o naszych problemach i co nas dzisiaj cieszy.. jak dla mnie problemy i co nas wkurza to bardzo podobne do sieibie sprawy wiec mogl byc jeden watek co nas dzis cieszy badz wkurza (moze byc tak ze w jedne dzien cieszy nas jedna rzecz a druga wkurza wiec po co to pisac w dwoch postach na dwoch roznych watkach)
to tylko moje sugestie.. ja bym to tak poukladala i kazdy nowy watek powinien byc najpierw zgloszony na watku glownym zeby sie wszyscy mogli wypowiedziec czy chca go zalozyc czy nie... nie chce tutaj wprowadzac jakis moich zasad ale po prostu jak wchodze na nasz watek i mam czytac po kilka razy te same posty tyle ze na innych watkach to trace sporo czasu a dla mnie czas jest bardzo cenny, chcialabym byc z wami na bierzaco a teraz wydaje mi sie to nie mozliwe... sorki jak kogos uraziłam ;-)

a co do własnego biznesu, ja z mezem w przyszlym roku otwieram firme informatyczyna i wiem ze mozna uzyskac fundusze z uni na otwarcie takiej firmy bodajrze jest to działanie 6.2 (jeśli sie nie myle) wychodzi 40tys na osobe (jesli spolka to na kazdego wspolnika 40tys) z urzedu pracy tez mozna uzyskac fundusze 20tys.. z tym ze trzeba sporzadzic biznes plan, spelnic okreslone wymogi (np odbyc szkolenia z zakresu przedsiebiorczosci)-dla chcacego nic trudnego troche trzeba sie nabiegac ale mysle ze dla takiej kasy warto jesli oczywiscie biznes jest tego wart bo z kasy oczywiscie sie trzeba rozliczyc to co napisalo sie we wniosku tzn na co potrzebujemy kase to tez trzeba kupic i potem przedstawic faktury

Ostatnia edycja:
Z tym moderatorem to ja sie w pelni zgadzam bo troche by tu sie porzadkow przydalo. Dopiero maj a my juz natworzylysmy tyle watkow ze hej. Jak tak dalej pojdzie to do grudnia kazda z 77 grudniowych mam bedzie miala po jednym watku :D

Pati a moze sie jednak za to wezmiesz? Pisalas ze jestes ostra w cieciu i laczeniu ..a przeciez o to tu chodzi :) Znasz sie na tym i masz dobre pomysly, a takze doswiadczenie.
Troche to roboty z tym jest no ale postaramy sie ograniczyc w naszych zapedach tworczych.

Ewentualnie podszkol Wiolcie na wredna, ale idelana tym samym moderatorke.

A tak w ogole to jestem jak najbardziej za zamknieciem watku ze zdjeciami naszmi, naszych brzuchów, a potem naszych malych pociech. Mysle, ze juz teraz mozna byloby go zamknac. a nowym ewentualnym mamom udostepnic haslo, po dluszym zapoznaniu sie. Na tyle dlugim bo choc 3 z nas wyrazilo na to zgode.

Wlasnie synek przykrywa kota swoja ukochana podusia cieszac sie przy tym niemilosiernie.. a kot cierpliwie tylko mruczy i ani mysli ruszyc dupska :happy2:

Pati wiem o czym mówisz,moj maz chcial uzyskac dofinansowanie by moc kupic sprzet do odzyskiwania danych (i tak pracowac jako biegly sadowy). Niestey na chwile obecna nie mamy mozliwosci przedstawic srodkow wlasnych a to by bylo ok 30-50 tys. Sam sprzet- po konsultacjach z informatykami sledczymi to min 100tys zlotych. Szkoda...

Ostatnia edycja:
a co do własnego biznesu, ja z mezem w przyszlym roku otwieram firme informatyczyna i wiem ze mozna uzyskac fundusze z uni na otwarcie takiej firmy bodajrze jest to działanie 6.2 (jeśli sie nie myle) wychodzi 40tys na osobe (jesli spolka to na kazdego wspolnika 40tys) z urzedu pracy tez mozna uzyskac fundusze 20tys.. z tym ze trzeba sporzadzic biznes plan, spelnic okreslone wymogi (np odbyc szkolenia z zakresu przedsiebiorczosci)-dla chcacego nic trudnego troche trzeba sie nabiegac ale mysle ze dla takiej kasy warto jesli oczywiscie biznes jest tego wart bo z kasy oczywiscie sie trzeba rozliczyc to co napisalo sie we wniosku tzn na co potrzebujemy kase to tez trzeba kupic i potem przedstawic faktury
wejdź na google i poszukaj, to masz przykłady i wzoru biznesplanu i podane jakie środki na jaka działalność możesz rozliczyć. Wszystko jest bardzo dokładnie opisane, z przykładami.
Z tego co wyczytałam to macierzynski to 16 tygodni, odliczajac ferie i jakies wolne... 4 miesiace bedzie mial maluch a ja juz do pracy ._.
macierzyński w Polsce to 20 tygodni na pierwsze dziecko
A tak w ogóle to już chyba niemal wszystkie są na L4 co?:-p
ja nie i się nie wybieram, na pewno nie przez lato. Raczej w październiku, jeśli nic sie nie zmieni.

czesc, jestem edyta, jestem w 10tyg ciąży z trzecim bobaskiem, dopiero sie wdrazam i chcialabym znalezc tu wszystkie odpowiedzi na moje watpliwosci i pytania - jak kazdy ;-))) pozdrawiam

hej laseczki!
wczoraj byłam w euforii po badaniu i że wszystko ok

a dzisiaj z rana - kolo 10-11 zobaczyłam na bieliźnie taką małą czerwoną kropeczkę dosłownie jak główka od szpilki...

oczywiście zaraz się rozryczałam, ale jak udało mi się dodzwonić do mojego doktora koło 14, to powiedział mi że wszystko ok. Czasem po badaniu (miałam wczoraj i genetyczne usg dopochwowo i badanie ginekologiczne jakimiś takimi wziernikami czy innymi gadami)
występuje lekkie krwawienie. Tylko, że to nawet nie było krwawienie tylko czerwona kropeczka. Jestem kłębkiem nerwów. Lekarz powiedział, że nie mam przyjeżdżać bo wszystko jest w porządku, ale wiecie same jak to jest...

Od tej pory co chwilkę biegam do kibelka i nic całe szczęście się nie dzieje...

Zła jestem tylko, bo pewnie wszystko jest dobrze, a ja już do następnej wizyty będę się martwić. Obiecałam sobie, że od 12. m-ca już zacznę się tylko cieszyć ciążą i proszę - klops!

reklama
mamolka gdybym miala wiecej czasu to nie byloby problemu ale poki co mam studia na pierwszym planie i sesje w toku wiec na bb zagladam ale mało kiedy, nie zawsze mam czas zeby wszystko doczytac a to wymaga wlasnie bycie moderatorem bo moze na forum byc jakas niepotrzebna klutnia ktora trzeba usunac lub powystawiac ostrzezenia innym ja bym pewnie tego nie doczytala i bylby nadal bałagan.. bycie moderatorem jest dla kogos kto ma mase czasu na wchodzenie na forum i nie ma skrupułów tzn nie boi sie kogos zbesztac czy tez usunac jego posty lub wystawic ostrzezenie, ja jakos nie do konca taka jestem (nie chce miec tutaj wrogów :p )

antylopka pomysl na firme powstal u nas juz dawno i poki co ja chodze na rozne szkolenia (maz niestety nie ma czasu) wiec zabieram sie za to spokojnie, bylam juz na szkoleniu w pisaniu biznes planow wiec wiem ze sobie z tym poradze, bylo tez szkolenie z podstaw przedsiebiorczosci, z form opodatkowania firm, w przyszlym roku od wrzesnia ruszaja kolejne szkolenia wiec bede robic wszystko zeby sie na nie załapac :-) szkolenia mam za darmo bo z mojej uczelni (akademia ekonomiczna) wiec tym bardziej mam zamiar z tego korzystac :-)

witam nowa mamuske :-) i proszem wtawic suwaczek bo tak jest nam łatwiej :-) (wstawiasz kod bb suwaczka w sygnaturke)

uciekam do nauki a wieczorem jade na koncert Dżemu-obym na nim nie zasneła :-D

Do góry