reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

ag - to super! byle tak dalej :)

czy myslicie, ze po szczepieniu moge normalnie isc na spacerek z mala? i tak musze z nia wyjsc po Ninke do przedszkola, ale dzis temp. na plusie, to bysmy jeszcze pochodzily po parku ...
ja bym nie szła bo jednak jest po szczepieniu wiec dobrze by dzien dwa przetrzymać a taka temp na plusie to czasem gorzej niz 1-2 stopnie mrozu bo bakterie od razu sie aktywują.
Antylopka to zona szwarou to Twoj asiostra?

reklama
hej dziewczynki,
powiedzcie mi czy zdarzyło się którejś, że dzieciaczek upocił się z tyłu głowy tak, że zostawił mokrą plamę na poduszce? u mnie to sie dzieje już któryś raz, najpierw myślałam, że ulał, drugi raz zaczelam się zastanwaic, a dziś już jestem pewna ze on tak zapaca.Dodam tylko że w mieszkaniu nie mam skwrau, młody ubrany jest w body z krótkim rekawem i na to bluzeczka i przykryty kocykiem, witaminę D podaję codziennie, i nie wiem o co chodzi :/

wkurza mnie taka wiara, juz pomijam picie w pracy, ale fakt, ze nie ma poczucia odpowiedzialnosci za termin, na jaki sie umowił.

tak tylko powiem, że jak na studiach z poznaniankami mówiłyśmy slowo wiara w tym znaczeniu to inni się zastanawiali o co nam chodzi. o jakiej wiarze my mówimy hehe

moje dzieciątko polubiło leżaczek bujaczek :-D ten prezent to strzał w 10!! ja specjalnie nie kupowałam wcześniej bo czekałam na chrzciny. wcześniej w ciągu dnia zasypiał tylko na rękach, a teraz ładnie w leżaczku! a ja go muszę tylko pokołysać nogą do spania i ręce wolne jupiii (tfu tfu obym nie zapeszyła i żeby mu się jednak znowu nie odmieniło!)

Ostatnia edycja:
mam takie pytanie troszke jestem zaniepokojona nie karmie piersia juz od stycznia z powodu znikomej ilosci pokarmu wiec zdecydowałam sie na tebletki anty ( nie te do karmiacych piersia, stwierdzialm ze i tak nie ma sensu bo zaniedlugo i tak pokarm zaniknie ) wiec lekarka mówila ze pokarm samoczynnie zaniknie do miesiaca ( mi zanikl po tygodniu ) a w czoraj po kapieli z prawej piersi zaczelo wyplywac mleko w takiej duzej ilosci ze tak nie mialam nawet kiedy karmilam i nadal odczuwam bol w prawej piersi, goraczki nie mam wiec stan zapalny to nie jest zreszta jak mzoe byc stan zapalny po prawie 2 miesiacach braku laktacji ...

tak tylko powiem, że jak na studiach z poznaniankami mówiłyśmy slowo wiara w tym znaczeniu to inni się zastanawiali o co nam chodzi. o jakiej wiarze my mówimy hehe

moje dzieciątko polubiło leżaczek bujaczek :-D ten prezent to strzał w 10!! ja specjalnie nie kupowałam wcześniej bo czekałam na chrzciny. wcześniej w ciągu dnia zasypiał tylko na rękach, a teraz ładnie w leżaczku! a ja go muszę tylko pokołysać nogą do spania i ręce wolne jupiii (tfu tfu obym nie zapeszyła i żeby mu się jednak znowu nie odmieniło!)
oj moje dziecko polubiło bujaczek do tego stopnia że nie lubi bywać na rękach wcale! - i tu pojawił się problem bo jak gdzieś jesteśmy i dziecko się rozmarudzi to już nie da rady uspokoić na rączkach

a z tymi różnicami gwarowymi to ja dopiero miałam przygody jak musiałam się przestawić z wileńskiego na tutejszy :D

ewwe moja Wiktoria też potrafi się spocić właśnie na głowie i karczku najbardziej, ale to zauważyłam szczególnie przy jedzeniu - ma to po ojcu bo jemu to czasem przy jedzeniu pot normalnie się leje, więc córa cała w tatusia

sarka współczuję przejść z pediatrą, ale zgadzam cię co do tego że często trzeba przesiać to co lekarze przepisują dla dziecka i podawać czasem trochę mniej, ostatnio jak chorowała moja Anulka to lekarka przepisała 6lekarst( a to od kataru a to od kaszlu a to na rozrzedzenie a to od wymiotów i jeszcze na pobudzenie apetytu i coś tam jeszcze) które musiałam podawać co pól godziny 3 razy na dzień, skutek tego był że udawało mi się podać zamiast 18 dawek różnych lekarstw tylko jedną dwie, a czasem i to było zwymiotowane, lekarstw nakupione było na 100zł i wszystko zostało prawie nietknięte
a tak w ogóle to witam się i życzę miłego dzionka, często ostatnio podczytuję ten wątek, a jak coś spróbuję odpisać to już mi maleństwo zaczyna się denerwować, a już nie mówię o tym że na inne wątki to bym chciała a nie mam kiedy zajrzeć

Ostatnia edycja:
ewwe nie wiem czemu aż tak Ci się poci, moja na pewno się trochę poci jak ją karmię i leży na moim przedramieniu, może jednak mu za ciepło, ile macie stopni??
ja na noc nie raz zakręcam kaloryfer, a mała śpi w body i skarpetkach, w beciku, ale czasem jej go rozluźniam żeby nie miała za ciepło...

a u nas z -10 zrobiło się -2 i piekne słońce świeci, zjemy obiad i idziemy na spacerek:-)

choć my wczoraj też byliśmy się szczepić, to może jednak nie wychodzić??
tylko, że w tym tyg jeszcze na spacerze nie byliśmy bo było strasznie zimno...

no właśnie Antylopka
powiedz, pokaż,opisz jak się na tej piłce ćwiczy???
też bym Adasia rozruszała bo leń jest i tyle
umie głowę podnosić i ładnie ją trzyma ..jak mu się chce! leń i tyle

Tunia, gabriella - w gabinetach ćwiczy się na duzych, specjalnych do tego przeznaczonych piłkach. Jednak sa one trudne do utrzymania, jeśli sie nie ma wprawy, więc do domowego uzytku lepsze są mniejsze, gumowe piłki, które pod ciężarem robią się owalne. (nie kupujcie piłek jaj, bo to też sprzęt, który trzeba umieć utrzymać, kiedy dziecko na nim leży)
Do podporu i unoszenia główki:
- trzeba położyć dziecko na piłce, na brzuszku
- trzymacie za biodra stabilizując uciekiem dodatkowo piłkę, aby nie pokulała się
- trzymajać za biodra popychacie piłkę lekko do przodu, rączki dziecka wtedy znajdują się przed piłkę, powinny dążyć do dołu w celu podparcia się
- w tym samie czasie główka dziecka powinna zostawać w poziomie (możecie umieścić na wprost coś ciekawego dla malucha - lusterko, zabawkę...)
Poczatkowo wychylacie malucha lekko tylko do przodu. Powtórzen tylko kilka, bo dla maluszka to prawdziwe ćwiczenia siłowe:)
poszukam zdjęć z takimi ćwiczeniami.

reklama
My po spacerze, nie długim bo jakies g...o z nieba leciało:crazy: mała dosypia przy oknie, juz myslę że wróciło nam do normy, mam nadzieję że jak wstanie to bedzie nadal ok ale dzis już jest "normalna", ładnie je i spi.
A ta lekarka to nie moja na szczeście była - nasza pediatra ma urlop a do tej poszliśmy bo innej nie było...:wściekła/y:

ewwe niektórych dzieci taka uroda że się im główki pocą, i wcale to o niczym złym nie świadczy, jak dajesz vit D to ok. wyrośnie;-)mój Wiktor tak miał, fakt że to letnie dziecko ale nie ciepło było powodem, minęło;)

Tunia ile macie stopni w domu że mała tak spi?
moja w bodziaku i pajacyku takim bawełnianym-piżamce, ale u mnie w nocy jest 19 st, w dzień 20-21:tak:

ile dajecie dzieciom pić? (pytanie do mam dającym butle;))

ag super z tym karmieniem, mówiłam że w końcu załapie:-)

Milena ładnie trzyma główkę bardzo wysoko podnosi ale nie cierpi leżenia na brzuszku, nie przejmuję się tym bo dziecko z czasem im coraz mniej je to kosztuje wysiłu z czasem polubi taką pozycję:tak: bo nosić się każe tylko w pionie więc jest już tak wyćwiczona że głowa jej sie nie zahwieje nawet, kręci nią na boki, kieruje gdzie chce więc jest ok.

Yvona macie nebulizator do inhalacji? zastanawiam sie nad zakupem juz tak na zaś, wiele chorób można zaleczyć tym w zarosdku nie podając leków przez ukł. pokarmowy ale wziewny własnie:tak:

Do góry