reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
ojcowskiego jest tydzień. kolega z pracy właśnie wybierał ojcowski to wiem na świeżo. Można go wybrać do czasu kiedy dziecko nie ukończy roku.

Jeżeli chodzi o macierzyński to jest 20 tygodni + 2 tygodnie dodatkowego, w którym zobowiązujemy się nie wykonywać zarobkowej pracy.
Ja mam UM od 4 stycznia i kończy mi się 6.06. Ważne że po tym czasie możemy mamy prawo do urlopu wypoczynkowego który nam przysługuje.

Ostatnia edycja:
już czaję skąd te 2 tyg :)

Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:

przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,
przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 3 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 6 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 8 tygodni.

co do chrzcin, to dla Ninki wyprawila tesciowa i ja bylam bardzo zadowolona. w sumie tylko zakupy zrobilismy, a reszte przygotowala tesciowa i byla z tego powodu bardzo szczesliwa. zreszta to przyjecie to byl jej pomysl. teraz juz tesiowa nie ma sil, a moja mama nienawidzi gotowac i duze przyjecia ja przerazaja ;) takze chyba bedzie obiad w restauracji, a potem kawka i ciasta u nas w mieszkanku.

powiem szczerze, ze jak Ninka jest w przedszkolu przez te 5 godz, to jest zupelnie inaczej. posprzatalam, pospalam :) potem poszlysmy po Ninke do przedszkola i na spacer godzinke, bo jednak mimo slonca zimno. a po spacerze Alicja spala 4 godz!!!

ide kapac dziewczyny, bo meza jeszcze nie ma ...

reklama
joamar na drugie dziecko to jest 22 tygodnie chyba
a te dwa dodatkowe to są wg kodeksu pracy ale jezeli nie napiszecie podania to pracodawca nie ma obowiązku przyznać tych 2 tygodni extra. POdanie trzeba złożyc 2 tygodnie przed zakonczeniem macierzyńskiego i pracodawca nie może odmówić.
Ja od razu złozyłam podanie o przedłuzenie jak zgłaszałam Ale do ubezpieczenia
Moja Paulinka juz by sie tez z Alą bawiła-pokazuje jej swoje zabawki, jak jej cos kupie to leci i tez pokazuje... musze ją pilnować bo pokazuje na ALi gdzie ma oczy nosek itp i wtyka tam paluszka:) Poza tym nasladuje to co ja-zwlaszcza zmiane pieluchy-uwielbia sie bawic chustkami do mycia pupy-caly dom nimi wytrze a potem np moją albo męża buzie tez wyciera:) porządnisia jedna. Ale pieluche swojej lalce to nakłada idealnie-w szoku jestem ze sie tak szybko nauczyla...
tzn ze mi licza 2o tygodni? jak napisze, ze chce dodatkowe tez wykorzystac, to dopiero wtedy mi udziela, tak? no bo ja w pl teraz mam macierzynski:)
co do ojcoeskiego tutaj jest 11 dni (nie liczac 3 na urodzenie jako url. okolicznosciowy)

Do góry