reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

a teraz z innej beczki - mam angine od wczoraj:-(
ratowałam się domowymi sposobami, ale niestety musiałam też wziąć paracetamol na noc (goraczkę miałam dośc wysoką:zawstydzona/y:) i od dziś tez biorę lek homeopatyczny na gardło dla ciężarnych i karmiących (taki specajlny - lol!)

reklama
Antylopka - z tego co piszesz, to sensownie we Francji jest, bo wiesz, gdzie bedziesz rodzic od razu. No i plus te zasilki... Mi juz przechodzi moje chorobsko, choc tez juz sie gardlo robilo nieciekawe - hehe, poprosilam znajomego lekarza o wypisanie recepty na bioparox i sie zarazki wystraszyly i dzis gardlo wyglada lepiej :)
Dziewczyny - a medicover ma szpital, zeby porody przyjmowac? Czy to nie jest na zasadzie, ze oni maja umowy z panstwowymi szpitalami i rodzi sie w panstwowej placówce? Tak mi sie cos kiedys obilo o uszy, ale moze to juz nieaktualne, sama jestem ciekawa.

Antylopka - z tego co piszesz, to sensownie we Francji jest, bo wiesz, gdzie bedziesz rodzic od razu. No i plus te zasilki...
dla mnie to było trochę niezasadnę, że jak dzwonię do gina i mówię, że jestem w ciązy, to on mi mówi, że muszę iść do szpitala.:confused:
Ale po co skoro dobrze się czuję? w ogóle tego nie rozumiałam:baffled:
Żaden gin nie chciał mnie przyjąć w ciąży, tylko kazał pokazać zaświadczenie o ciązy i odsyłał do szpitala. A skąd wziąć zaświadczenie, skoro Cie lekarz nie chce przyjąć?:oo:
Trzeba iść samemu do laboratorium, zrobic betę i z tym papierkiem szpital przed Tobą stoi otworem:-D
teraz już wiem "z czym to się tutaj je", więc mi łatwiej się poruszać...:happy:

Rusalka :) witaj, zaszalalas :))) poradzisz sobie z pewnoscia :)

a ja dzis w stanie ciezkich mdlosci :/ nie mam silyy poczytam sobie Cejrowskiego do poduchy i moze jutro obudze sie bez ciezkiego zoladka.

acha Joanna 131 :) Twoj avatar... bedzie mi sie snil heeheh

Ostatnia edycja:
Bardzo ciekawy artykuł. JA sobie mysle, ze nie ma co nazekac. Jak slysze jaka opieke ma moja szwagierka w Szkocji, to w Polsce nie jest zle. Zreszta Szwagierka raz po raz przyjezdza do Polski robic sobie badania w ciazy, bo tam nie ma mozliwosci.
Smutny jest jednak fakt, ze u nas wiele zalezy od kasy :-( ostatnio sie dowiedzialam ile sie placi za np. zabezpiecznie porodu przez lekarza - i mnie bardzo zaskoczyla cena... nie jest to jak dla mnie "mala" kwota. Wiec troche jest tak ze ilosc kasy = jakosc swiadczen.
Co do malej ilosci przedszkoli i zlobkow - to chyba dlatego, ze byl niz demograficzny. Teraz rodzi wyz i mysle ze znow zaczna powstawac nowe przedszkola.

Baaa Norwegia wymiata pod wzgledem opieki nad rodzina:D, tu mozna sie czuc naprawde zaopiekowanym, ciezarne nie placa za badania chyba ze chca je zrobic prywatnie-wiadomo, natomiast wiele dzieci ktore urodzily sie w Pl tu nie mialyby szans na przetrwanie pierwszych miesiecy ciazy, i tu sprawa dyskusyjna bo niby dobrze ze nie faszeruja kobiet tabletkami na podtrzymanie w pierwszych miesiacach bo uwazaja ze jak plod zdrowy to sie utrzyma mimo wszystko, a z drugiej strony znam wiele zdrowych dzieciaczkow z Pl ktore SA tylko dlatego ze mama od poczatku lezala i brala progesteton i inne wspomagacze przez caly czas.

reklama
W wielu miejscach na swiecie tak jest. W Szkocji, z tego co mi opowiada szwagierka, jesli masz problemy na poczatku, to najwyzej. Badan i tak nie mozesz zrobic, nawet prywatnie. Jest przewidziane kilka usg w odpowiednich odstepach czasowych i juz. Jak jest zdrowa ciaza, to i tak bedzie dobrze. Jak nie - coz tak mialo byc. Badania sa rzadko i malo ich.
Kolezanka (z Polski) mieszkajaca w Czechach miala tez niezla przygode. Poszla do lekarza, a on jednym tchem wypalil: Gratulacje! Jest Pani w ciazy. Chce Pani usunac?
Wychodza z zalozenia, ze nic na sile. Po co prowadzic ciaze, jak matka nie chce? Kolezanka byla jeszcze na studiach, wiec chyba stwierdzil, ze pewnie nie bedzie chciala dziecka zostawic.

Do góry