reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

coś tam pozciemniam:) albo wprost powiem-nie piję
zresztą jeśli chodzi o toast za państwa młodych to tylko udam i zamoczę usta w kieliszku i na tym się skończy :)
w warszawie medicover to jest rewelacja, ja się do gina umówiłam dzwoniąć o 7.17 na 8.30 w tym samym dniu, dostęp do lekarzy i badań jest natychmiastowy, więc jak się ta lekarka rzeczywiście fajna i kompetentna okaże to u niej zostanę, zresztą medicover tu ma szpital swój więc rodzić nawet będę mogła w prywatnej klinice, zresztą zawsze tak chciałam

a powiedzcie mi, czy to, że nosze okulary, duże minusy: -5,5 to czy poród może być zagrożeniem dla mojego wzroku, czy powinnam o tym poinformować gin który mnie będzie prowadził?

reklama
coś tam pozciemniam:)
w warszawie medicover to jest rewelacja, ja się do gina umówiłam dzwoniąć o 7.17 na 8.30 w tym samym dniu, dostęp do lekarzy i badań jest natychmiastowy, więc jak się ta lekarka rzeczywiście fajna i kompetentna okaże to u niej zostanę, zresztą medicover tu ma szpital swój więc rodzić nawet będę mogła w prywatnej klinice, zresztą zawsze tak chciałam

a powiedzcie mi, czy to, że nosze okulary, duże minusy: -5,5 to czy poród może być zagrożeniem dla mojego wzroku, czy powinnam o tym poinformować gin który mnie będzie prowadził?

w lodzi tez mozna sie umowic na wizyte od razu, tylko niestety ci najlepsi lekarze sa najbardziej oblegani i do nich juz trudniej niestety. a iwesz ile kosztuje porod w medicover? i czy posiadacze kart maja jakies znizki?

o wadzie wzroku powinnas lekarzowi powiedziec - na pewno poprosi o konsultacje okulistyczna.

słuchajcie, ja jak zaczęłam się tłumaczyć dlaczego nie piję, to zrobiłam się czerwona, zaczęłam dukać coś o grypie żołądkowej, do tego głupie miny - taka ze mnie kłamczucha, że wszyscy się od razu domyślili. Zresztą po raz pierwszy się chyba zdarzyło, żebym nie piła na imprezie:) to też było dla znajomych baaardzo zastanawiające;)

co do wady wzroku do myślę że -5,5 to już jest za duża wada na poród naturalny.
dziewczynom przy mniejszych wadach potrafi przy porodzie polecieć, więc zgłoś to koniecznie lekarzowi.

Witajcie. Jestem marcówka 2010 i zycze wszystkim grudniowym mamusiom slicznych i zdrowych dzieciaczków "pod choinką"

Missis1301 - nie wiesz nawet jak sie ciesze ze masz fasoleczke !!! Kochana moja nie zapominaj o mnie !! nasze dzieciaczki beda z tego samego roku tak jak chciałas. Antos wrócil i zobaczysz ze tym razem bedziesz go tuliła w ramionach " lub Antosie " :) trzymam kciukasy zeby było wszystko ok i dbaj o siebie i odpoczywaj ile wlezie.

co do wady wzroku do myślę że -5,5 to już jest za duża wada na poród naturalny.
dziewczynom przy mniejszych wadach potrafi przy porodzie polecieć, więc zgłoś to koniecznie lekarzowi.

moja kolezanka z pracy rodzila silami natury przy wadzie wzroku -6. nie bylo przeciwskazan. lekarze teraz latwa reka wypisuja zaswiadczenia o przeciwskazaniach do porodu naturalnego, bo cc jest dosc powszechne. ale jesli komus zalezy, to trzeba udac sie na konsultacje do okulisty - z tego co wiem sama ilosc dioptrii nie przesadza, sa jeszcze dodatkowe czynniki, ale nie bede sie wymadrzac ...

Hej Dziewczynki - pojawiam się i znikam ale jestem na bierząco bo prawie codziennie Was podczytuje - mozecie zajrzec na wątek lekarski ?
Moze cos doradzicie ? dzięki !!!

cześć wszystkim :)
dawno mnie nie było bo miałam ciężki tydz, ciągle zmęczona jestem, a dziś idziemy na wesele, właśnie w papilotach siedzę,
i w związku z tym mam pytanie: jak się wymigać od picia alkoholu nie mówiąc, że jestem w ciąży,bo właśnie nie chciałabym się chwalić jeszcze, czekam na Wasze pomysły,
choć jak dobrze pójdzie to będę może musiała być kierowcą i tłumaczenie gotowe :)
jednakże chciałabym żebyście coś mi poradziły- jakąś dobrą wymówkę:)
co do mdłości, to też mnie coraz gorzej męczą, więc jestem w tym z Wami, do tego w połowie jedzenia kanapki mam wrażenie, że zaraż zwymiotuję, a jestem przecież strasznie głodna...
byłam w czwartek na badaniach:morfologia, toksoplazmoza, mocz itd. Pobrali mi 5 fiolek krwi, aż się biała zrobiłam :)
no i czekam na wyniki mają być za tydz gdzieś ok czwartku,piątku, i będę szła na usg,choć nie wiem czy wytrzymam do piątku bo już strasznie chciałabym usłyszeć bicie serduszka naszego maleństwa

Tunia, to jakby moja historia sprzed paru tygodni: wczesna ciąża (to był 6 tydzień), badania krwi, niecierpliwe czekanie na usg i na dodatek wesele znajomego. Z alkoholem nie było źle (często nie piję), za to gorzej z jedzeniem. Postanowiłam, że na okres ciąży zacznę dla świętego spokoju jeść mięso i akurat nadarzyła się okazja żeby popróbować (wcześniej nie jadłam 8 lat). Niestety ze zgubnym skutkiem - następnego dnia zaczęły mi się potworne mdłości. Zresztą nie opuszczają mnie do dzisiaj, ale wtedy było najgorzej. Dlatego przestrzegam - byleby nie za dużo wszystkiego. :-(

No i ciągle nie wiem co z tym mięsem - bo jem jak na razie śladowe ilości. W ogóle średnio zdrowo się odżywiam chyba, bo cały czas czuję się jakbym miała niestrawność. :-( Byleby bo końca pierwszego trymestru...

Ostatnia edycja:
gufi: co do porodu w medicover to jeszcze nic nie wiem bo się nie dowiadywałam, najpierw po 1 usg musze wiedziec, że z dzieciaczkiem wszystko ok, i nie wiem czy coś się płaci czy obejmuje to ubezpieczenie przy jakiejs większej składce, ale za jakiś czas będę się pewnie dowiadywać

moja kolezanka z pracy rodzila silami natury przy wadzie wzroku -6. nie bylo przeciwskazan. lekarze teraz latwa reka wypisuja zaswiadczenia o przeciwskazaniach do porodu naturalnego, bo cc jest dosc powszechne. ale jesli komus zalezy, to trzeba udac sie na konsultacje do okulisty - z tego co wiem sama ilosc dioptrii nie przesadza, sa jeszcze dodatkowe czynniki, ale nie bede sie wymadrzac ...

ja myślę,że konsultacja z lekarzem nie zaszkodzi, jeżeli ktoś szanuje własne zdrowie. Może niektóre osoby nie mają przeciwwskazań, ale nie wolno ignorować takich wad.Zresztą ile ludzi tyle przypadków.Ja bym chuchała na ciepłe:)

reklama
Antylopka dotąd byłam przekonana że Francja jest mega prorodzinnym krajem, ale być może później ta opieka o matkę i dziecko jest bardziej zadowalająca, cóz wszedzie sa swoje zwyczaje i pewnie jakaś Francuzka czy angielka będą w ciązy w Polsce dziwiłaby się że lekarze tak lubią sobie pozaglądać hehehe....
A jakim językiem się dogadujesz? znasz francuzki? :) i czemu akurat Francja? to tak z ciekawości bom ciekawska;)
jest bardzo prorodzinna: w czasie ciąży masz jeden dzien w miesiącu wolny na badania lekarskie, bardzo dobrze płatny macierzyński, zasiłki na dzieci począwszy od drugiego (tylko przy jednym dziecku nie ma zasiłków) - i z tego co wiem, to próg dostania nie jest żebraczy jak u nas, normalnie dostają ludzie, gdzie oboje rodzice pracują. Około 350 euro miesięcznie, przy 2 dzieci. jak dzieci są starsze to zasiłki sa większe.
Opieka jest bardzo dobra, jak już się dostaniesz do szpitala. Musisz się tam zgłosić z potwierdzeniem ciąży (beta zrobiona gdzieś w laboratorium) i wtedy masz lekarza prowadzącego ze szpitala, w którym będziesz rodzić.
U mnie był jeden problem - czekałam 4 tygodnie za potwierdzeniem ubezpieczenia zdrowotnego i nikt mi jasno nie powiedział, gdzie mam najpierw iść i co zrobić. Dopiero jak poszłam do szpitala chcąc już płacić za wizytę, bo mi babka wszystko wytłumaczyła. W ten sam dzien otrzymałam potwierdzenie ubezpieczenia i na następny rano zrobiłam betę.
teraz mam nadzieję, że już wszystko pójdzie gładko.
Muszę się zapisac do szpitala przed końcem I trymestru, aby mi refundowali opłaty za prowadzenie ciązy (tzn. aby koszty pokrywało moje ubezpieczenie)

Do góry