reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Tunia85 już sięzaopatrzyłaś w kwas foliowy?:rofl2:
Antylopka
jak tam poszukiwania lekarza idą?:sorry:
Vilejka bardzo mi przykro:-:)-(
kotkanadachu kciuki za Twoje dzisiejsze usg mocno zaciśnięte:tak::tak:
Joamar przyjemnie spędzonego czasu weekendowego:tak::tak:
motylek0810 oj współczuje Ci takie ciężkiej nocki:no::no: oby Ci się już więcej taka nie przytrafiła:confused::confused:
kbetina u mnie niestety też problem z syfkami :baffled::eek:a z Amandą w ciąży nie miałam takich problemów:baffled:

reklama
To jeszcze nie niskie cisnienie, mnie spada i mam 80/40 najnizej ale powinnaś w takim razie pić filiżanke kawy rano i popołudniu. A kiedy chcesz powiedzieć w pracy? jaką masz umowę ??

a mi dziś było słabo w pracy, o mało bym zemdlała... czułam, że robi się nieciekawie i otworzyłam okno i mówię, że się źle czuję i muszę się połozyć. Akurat był na naszej sali lekarz, więc od razu mi ciśnienie sprawdził i pomyślał, że to przez taki niskie 98/70
całe szczęście, że nie dociekał, bo oni jeszcze nie wiedzą, że jestem w ciąży. Wypiłam kawę z cukrem, sporo wody, poleżałam chwilę i wróciłam do życia.
oj to musisz na siebie uważać:tak: dobrze że wszystko wrocilo do normy no ale ta kawa to chyba w Twoim stanie nie za dobre rozwiązanie:confused2:

Aluśka kawę można spokojnie pić w ciąży chodzi tylko o to, żeby nie przesadzać z jej ilością. niektórzy piją po 5-6 kaw dziennie a to niedopuszczalne ja piję dwie filiżanki dziennie i oboje z malym czujemy się dobrze. Tak samo jest z coca-cola, niby jej nie wolno ale w nadmiarze. Ciąża to nie choroba trzeba mieć tylko głowę na karku i spożywać wszystko w odpowiednich ilościach:)

To jeszcze nie niskie cisnienie, mnie spada i mam 80/40 najnizej ale powinnaś w takim razie pić filiżanke kawy rano i popołudniu. A kiedy chcesz powiedzieć w pracy? jaką masz umowę ??
normalnie jestem kawiarą - piłam około 3 porządnych kaw dziennie:tak: (nie takie rozwodnione byleco). W pierwszej ciąży moje najwyższe ciśnienie było 105/75 i wtedy położna się śmiała, że chyba biegłam na wizytę.:-D Kawy wtedy nie piłam. Czasami miewam takie stany "przedomdleniowe", ale to raczej w dusznym autobusie w upalny dzień itp. Teraz chyba jednak nie obędzie się bez kawy.:sorry: Chciałam nie pić, bo kawa wypłukuje żelazo, ale to już wolę je uzupełniac i pić kawę, chociaż na początku, niz mieć takie akcje w pracy.
Mam umowę na czas nieokreślony, ale od czerwca mam mieć na cały etat, więc nie chcę wcześniej mówić.:zawstydzona/y: Zresztą mam 3 miesiące, aby poinformować pracodawcę, więc nie zamierzam mu na razie mówić. Jak przejdę na cały etat, to odczekam trochę i powiem. Nie planuję korzystać z przywileju dni wolnych na wizyty itp, więc raczej wcześniej niż w połowie czerwca nie powiem.

Antylopka jak tam poszukiwania lekarza idą?:sorry:
Mam lekarza (lekarkę) zapisana jestem na przyszły tydzień. Koleżanka mi ją poleciła, chodziła do niej jak była tutaj w ciąży. Myślałam nad lekarzem który mówi tez po polsku, ale sobie odpuściłam, bo wolę mieć sprawdzonego niż jakiegoś nikomu nieznanego:eek:
oj to musisz na siebie uważać:tak: dobrze że wszystko wrocilo do normy no ale ta kawa to chyba w Twoim stanie nie za dobre rozwiązanie:confused2:

Jak pisałam powyżej, to chyba się bez niej nie obejdę:-( Mam ze sobą zawszę wodę i wszędzie otwieram okna, ale następnym razem, jak będę czuła, że słabnę, od razu pójdę po kawę, a potem po kakao, żeby uzupełnić żelazo:tak:

Ps tak jak z alkoholem niby nie wolno a zaleca sie kobiecie od czasu do czasu wypicie lampkę czerwonego wina - co też już uczyniłam ;)

Wiolcia
z tym się akurat nie zgodzę. Żadna ilośc alkoholu w ciązy nie jest zalecana! Żaden lekarz tego nie zaleci napewno. Jesteś połączona pępowiną z dzieckiem, a wszystko co spożywasz, pijesz przechodzi do maleństwa, a alkohol osiąga dużo większe stężenie we krwi płodu niż we krwi matki :/No ale twój wybór. Obecnie prowadzone są kampanie "Nie piję za jego zdrowie".
Proszę poczytajcie
http://www.we-dwoje.pl/alkohol;w;ciazy,artykul,1878.html
lub to
http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/20373/Alkohol-a-ciaza
więc czy warto, dla jednej lampki wina?

Ostatnia edycja:
Ps tak jak z alkoholem niby nie wolno a zaleca sie kobiecie od czasu do czasu wypicie lampkę czerwonego wina - co też już uczyniłam ;)

Nie pij alkoholu. Czasem nie zaszkodzi 1 lampka, a czasem moze. Jest taki syndrom u dzieci Fetal Alkohol Syndrome (FAS) - ktory powstaje przez to, ze matka pila alkohol w ciazy. To jedna ze stron jaka mi sie wyswietlila w góglu: FAS - Zespół Alkoholowy Płodu (FETAL ALCOHOL SYNDROME) choc jest tego w necie duzo. Ja sie o tym dowiedzialam z filmu o dzieciach z tym syndromem.

reklama
Wiolcia
z tym się akurat nie zgodzę. Żadna ilośc alkoholu w ciązy nie jest zalecana! Żaden lekarz tego nie zaleci napewno. Jesteś połączona pępowiną z dzieckiem, a wszystko co spożywasz, pijesz przechodzi do maleństwa, a alkohol osiąga dużo większe stężenie we krwi płodu niż we krwi matki :/No ale twój wybór. Obecnie prowadzone są kampanie "Nie piję za jego zdrowie".
Proszę poczytajcie
Alkohol w ciąży, Ciąża i poród > Alkohol w ciąży
lub to
MojaWyspa.co.uk: Mama - Alkohol a ciąża
więc czy warto, dla jednej lampki wina?
popieram

a macie czasem tak dziewczyny, ze czujecie rozciąganie i aż was nogi od tego bolą ?? :)
możesz czuć rozciaganie i kłucie w miednicy. Nie miałam ani nie mam tego, ale występuje w ciąży.

Do góry