reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
mam pytanie, w związku z tym, że fasolki teraz jeszcze nie planowaliśmy,nie brałam kwasu foliowego,przeczytałam,że w 1 trymestrze powinnam go przyjmować,
a więc jak? lecieć jutro do apteki i kupić?

tunia - do nocnej apteki to nie leć, ale jutro jak możesz to kup.;-)

zrobiłam rekonesans wśród koleżanek na temat paryskich ginków i wszelkich formalności - wierzcie mi, że w Polsce łatwiej:baffled: Nie wiem jak to będzie, cieszę się, że to nie pierwsza ciąża:tak: Chyba bym zwariowała z głową pełna wątpliwości i francuska rzeczywistością.
Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu uda mi się dostać do lekarza:szok:

Dobry wieczór- ale narobiłyście stronek !

Witam i gratuluje nowym mamusiom.
Motylek ! trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Choć jak dla mnie beta bardzo ładna!
Tunia Kwas foliowy powinno się zacząć brać na ok 3 miesiące przed poczęciem do mniej więcej 12 tyg ciąży. Ale nie martw się na zapas- kwas ten znajdziesz też w cyt. "sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, a także w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jajka, pszenicy, pomarańczach, bananach, awokado. A na pewno w ostatnim czasie jadłaś jakiś produkt z tej grupy :D
Oczywiście folik obowiązkowo jutro kup :)

Mój mąż jest okroooooooopny- właśnie wiezie mi hamburgery z McD. A ja jestem jeszcze bardziej okropna bo na samą ich myśl cieknie mi ślinka.

Co do mdłości- to też je mam, ale na szczęście są z tych co da się je zajeść :D Ale rano przed śniadankiem muszę sobie porozmawiać z sedesem- ale głównie to ślina.....
BOŻE WŁAśNIE CZY WY TEŻ MACIE TAKI ŚLINOTOK.... NON STOP PRZEŁYKAM ŚLINĘ. Aż mi od samego przełykania niedobrze.

Dziś zaszłam do przychodni aby porozmawiać z położną- bo tak policzyłam że usg zrobią mi w 10 t 6 d... i nie wiem czy facet ( okazało się, że przyjedzie taki fachowiec ze szpitala klinicznego z Lublina i to on zrobi usg) będzie miał jak zmierzyć te nt. Położna terminu usg nie zmieniła- powiedziała, że najwyżej po tygodniu zrobią mi ponownie usg. o!.

mam pytanie, w związku z tym, że fasolki teraz jeszcze nie planowaliśmy,nie brałam kwasu foliowego,przeczytałam,że w 1 trymestrze powinnam go przyjmować,
a więc jak? lecieć jutro do apteki i kupić?

kup sobie Folik i mozesz brac nawet trzy dziennie bo kwasu foliowego nie da sie przedawkowac-tak mi lekarz powiedzial, ale optymalna dawka przy nie braniu od poczatku to 04-15mg wiec sama zdecyduj ile na dzien wezniesz, ja biore 10mg ale tego kwasu foliowego ktory jest na recepte-troche inny niz zwykly ale nie wiem czym sie różni... mozna tez brac magnes jak boli brzuch tzn czuje sie napiecie, nospe ale to z umiarem.. co do paracetamolu - appapu w ciazy to ja bym nie brala, jak da sie wytrzymac z bolem to lepiej nie brac... mozna tez brac espumisan na wzdecia, acard na rozrzedzenie krwi lub zastrzyki z heparyny (ale to juz lekarz jest potrzebny)

mamolka badanie przeziernosci karkowej robi sie miedzy 11 a 13 i 6dniu ciazy wiec chyba troche za wczesnie bo licza sie skonczone tygodnie a ty jeszcze nie bedziesz miała skończonego choc to tylko jeden dzien wiec moze nie bedzie różnicy dla lekarza

zmykam spac dobranoc

antylopka zycze powodzenia w szukaniu ginka ;-) czekam na jakies fotki z wiży :-D nigdy nie byłam w Paryżu a chętnie bym sie wybrala ;-)

Ostatnia edycja:
mamolka - ja w pierwszej ciąży miałam ciagoty na cheesa z McDo:szok: Musiałam je omijac, bo nie potrafiłam sobie odmówić, hehe

antylopka zycze powodzenia w szukaniu ginka ;-) czekam na jakies fotki z wiży :-D nigdy nie byłam w Paryżu a chętnie bym sie wybrala ;-)
teraz jakoś nie zwiedzam...:baffled: myślałam przed wyjazdem, że po pracy będę siedzięc przy bazylice na Montmarte, a nie byłam ani razu.... Dziwne, ale męczy mnie tłok i turyści na każdym kroku:eek: Wolę wychodzić na spacery wieczoremi, kiedy już jest ciszej i milej...
Tylko dwa razy byłam na takim "zwiedzanym spacerku".

reklama
Mój mąż jest okroooooooopny- właśnie wiezie mi hamburgery z McD. A ja jestem jeszcze bardziej okropna bo na samą ich myśl cieknie mi ślinka.
Ależ Ci zazdroszczę, ja mam ochotę na takiego konkret kebaba, a mój mąż zamówił właśnie sobie z kuzynem pizzę do tego piją piwko, a ja piję wodę z cytrynką i zjadłam jabuszka przecierane dla dzieci bobo:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ja już nie chcę tej diety, dziś żebym miała co jeść kupiłam sobie kaszkę mleczno-ryżową z bananami dla dzieci:zawstydzona/y: ale jeszcze tylko 1,5 tyg. No chyba, że nie dam rady wytrwać bo zgagę mam tak czy siak

Do góry