reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
mam pytanie, w związku z tym, że fasolki teraz jeszcze nie planowaliśmy,nie brałam kwasu foliowego,przeczytałam,że w 1 trymestrze powinnam go przyjmować,
a więc jak? lecieć jutro do apteki i kupić?

tunia - do nocnej apteki to nie leć, ale jutro jak możesz to kup.;-)

zrobiłam rekonesans wśród koleżanek na temat paryskich ginków i wszelkich formalności - wierzcie mi, że w Polsce łatwiej:baffled: Nie wiem jak to będzie, cieszę się, że to nie pierwsza ciąża:tak: Chyba bym zwariowała z głową pełna wątpliwości i francuska rzeczywistością.
Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu uda mi się dostać do lekarza:szok:

Dobry wieczór- ale narobiłyście stronek !

Witam i gratuluje nowym mamusiom.
Motylek ! trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Choć jak dla mnie beta bardzo ładna!
Tunia Kwas foliowy powinno się zacząć brać na ok 3 miesiące przed poczęciem do mniej więcej 12 tyg ciąży. Ale nie martw się na zapas- kwas ten znajdziesz też w cyt. "sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, a także w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jajka, pszenicy, pomarańczach, bananach, awokado. A na pewno w ostatnim czasie jadłaś jakiś produkt z tej grupy :D
Oczywiście folik obowiązkowo jutro kup :)

Mój mąż jest okroooooooopny- właśnie wiezie mi hamburgery z McD. A ja jestem jeszcze bardziej okropna bo na samą ich myśl cieknie mi ślinka.

Co do mdłości- to też je mam, ale na szczęście są z tych co da się je zajeść :D Ale rano przed śniadankiem muszę sobie porozmawiać z sedesem- ale głównie to ślina.....
BOŻE WŁAśNIE CZY WY TEŻ MACIE TAKI ŚLINOTOK.... NON STOP PRZEŁYKAM ŚLINĘ. Aż mi od samego przełykania niedobrze.

Dziś zaszłam do przychodni aby porozmawiać z położną- bo tak policzyłam że usg zrobią mi w 10 t 6 d... i nie wiem czy facet ( okazało się, że przyjedzie taki fachowiec ze szpitala klinicznego z Lublina i to on zrobi usg) będzie miał jak zmierzyć te nt. Położna terminu usg nie zmieniła- powiedziała, że najwyżej po tygodniu zrobią mi ponownie usg. o!.

mam pytanie, w związku z tym, że fasolki teraz jeszcze nie planowaliśmy,nie brałam kwasu foliowego,przeczytałam,że w 1 trymestrze powinnam go przyjmować,
a więc jak? lecieć jutro do apteki i kupić?

kup sobie Folik i mozesz brac nawet trzy dziennie bo kwasu foliowego nie da sie przedawkowac-tak mi lekarz powiedzial, ale optymalna dawka przy nie braniu od poczatku to 04-15mg wiec sama zdecyduj ile na dzien wezniesz, ja biore 10mg ale tego kwasu foliowego ktory jest na recepte-troche inny niz zwykly ale nie wiem czym sie różni... mozna tez brac magnes jak boli brzuch tzn czuje sie napiecie, nospe ale to z umiarem.. co do paracetamolu - appapu w ciazy to ja bym nie brala, jak da sie wytrzymac z bolem to lepiej nie brac... mozna tez brac espumisan na wzdecia, acard na rozrzedzenie krwi lub zastrzyki z heparyny (ale to juz lekarz jest potrzebny)

mamolka badanie przeziernosci karkowej robi sie miedzy 11 a 13 i 6dniu ciazy wiec chyba troche za wczesnie bo licza sie skonczone tygodnie a ty jeszcze nie bedziesz miała skończonego choc to tylko jeden dzien wiec moze nie bedzie różnicy dla lekarza

zmykam spac dobranoc

antylopka zycze powodzenia w szukaniu ginka ;-) czekam na jakies fotki z wiży :-D nigdy nie byłam w Paryżu a chętnie bym sie wybrala ;-)

Ostatnia edycja:
mamolka - ja w pierwszej ciąży miałam ciagoty na cheesa z McDo:szok: Musiałam je omijac, bo nie potrafiłam sobie odmówić, hehe

antylopka zycze powodzenia w szukaniu ginka ;-) czekam na jakies fotki z wiży :-D nigdy nie byłam w Paryżu a chętnie bym sie wybrala ;-)
teraz jakoś nie zwiedzam...:baffled: myślałam przed wyjazdem, że po pracy będę siedzięc przy bazylice na Montmarte, a nie byłam ani razu.... Dziwne, ale męczy mnie tłok i turyści na każdym kroku:eek: Wolę wychodzić na spacery wieczoremi, kiedy już jest ciszej i milej...
Tylko dwa razy byłam na takim "zwiedzanym spacerku".

reklama
Mój mąż jest okroooooooopny- właśnie wiezie mi hamburgery z McD. A ja jestem jeszcze bardziej okropna bo na samą ich myśl cieknie mi ślinka.
Ależ Ci zazdroszczę, ja mam ochotę na takiego konkret kebaba, a mój mąż zamówił właśnie sobie z kuzynem pizzę do tego piją piwko, a ja piję wodę z cytrynką i zjadłam jabuszka przecierane dla dzieci bobo:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ja już nie chcę tej diety, dziś żebym miała co jeść kupiłam sobie kaszkę mleczno-ryżową z bananami dla dzieci:zawstydzona/y: ale jeszcze tylko 1,5 tyg. No chyba, że nie dam rady wytrwać bo zgagę mam tak czy siak

Do góry