reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Mam do was pytanie....

Czy okres 182 dni liczy sie od poczatku zwolnienia, czy od momentu pobierania świadczenia płaconego przez ZUS???

Mnie policzyli od początku zwolnienia.

a tak przy okazji zastanawiam się nad moją sytuacja, bo termin mam na 31.12 a 182 dni zwolnienia mijają mi jakoś dwa dni przed terminem, więc tez mam iśc na zasiłek rehabilitacyjny..?:baffled: jak przenoszę to chyba szybciej wskoczy mi macierzyński? kurcze nie wiem co robic:sorry2:

Sawka!! Dziewczyny!!
Czy to się tyczy wszystkich w całej polsce, niezależnie czy pracóję w państwówce (ja akurat w szkole) czy w prywatnej firmie?
To znaczy, że jak przekroczę, to już nie dostanę kasy? zostanę na lodzie?
Baaaaaaaardzo proszę o odpowiedź, bo mi może przekroczyć... Błagam odpiszcie, bo już się denerwuję...
ten zasiłek to coś dodatkowego - czy w ogóle nie dostanę kasy z zusu i zostanę na lodzie???

Myślę, że powinnyście złożyć ten wniosek. Ja mam podobnie (tak ja Ty ewelw, pracuję w szkole), jeśli przekroczę te 182 dni to też tylko o 3-4 dni. Informowałam się w ZUS-ie i pani powiedziała mi, żebym złożyła wniosek, bo to nie zaszkodzi, a jeśli urodzę wcześniej, to wystarczy zadzwonić do ZUS-u i poinformować o tym fakcie, żeby anulowali zasiłek.
Ewelw - będziesz spokojniejsza jak złożysz te papiery. Mnie powiedzieli, że mogłabym w grudniu zostać bez wypłaty, jeśli przekroczyłabym te 182 dni, a nie złozyła wniosku.

reklama
ewelw tak to się tyczy wszystkich bez względu na to czy pracujesz w firmie prywatnej czy państwowej, i jeżeli przekroczysz te 182 dni zwolnienia to nie dostaniesz za dni przekroczone pieniędzy z zusu. Jeżeli wiesz że ci braknie okresu zasiłkowego to powinnaś złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.

Uudało mi sie dzisiaj zdobyć numer do bardzo fajnej położnej i zadzwoniłam, zeby sie z nią umówić. Bedzie na porodówce w poniedziałek cały dzień, bo ma akurat dyzur, a ja jadę do lekarza, to podjadę przy okazji do szpitala i wybadam sytuację, jak to jest z tym prywatnym porodem, i z tymi masażami, chociaż przyznam, ze wolałabym raczej nie robić, bo jestem za leniwa, no i nie za bardzo mam czas.

Mnie policzyli od początku zwolnienia.

Myślę, że powinnyście złożyć ten wniosek. Ja mam podobnie (tak ja Ty ewelw, pracuję w szkole), jeśli przekroczę te 182 dni to też tylko o 3-4 dni. Informowałam się w ZUS-ie i pani powiedziała mi, żebym złożyła wniosek, bo to nie zaszkodzi, a jeśli urodzę wcześniej, to wystarczy zadzwonić do ZUS-u i poinformować o tym fakcie, żeby anulowali zasiłek.
Ewelw - będziesz spokojniejsza jak złożysz te papiery. Mnie powiedzieli, że mogłabym w grudniu zostać bez wypłaty, jeśli przekroczyłabym te 182 dni, a nie złozyła wniosku.
Jejku, Pytia, Sawka!!
A o jakie zwolnienie chodzi?
Bo ja mam płatne 100% od gina...
Przed chwilą dzwoniłam do mamy - a mama dzwoniła do swojej znajomej księgowej z liceum i ona powiedziała, że miała teraz niedawno taki przypadek - i powiedziała, że kobiet w ciąży to nie dotyczy... Że jest płatne 100% i koniec.
A gdy mama powiedziała - czy lepiej zapytać w zusie - to ona powiedziała, "że na pewno mnie nie dotyczy i nie ma co się pytać w zusie - bo można się ośmieszyć"
Mama ma jeszcze nr. tel do ZUSu w Tomaszowie Mazow. i jutro będzie dzwonić...
Dziewczyny, jak byście coś wiedziały, to piszcie - proszę, ja też spróbuję się wszystkiego wywiedzieć i też napiszę jak by co... Bo nadal nie wiem co robić...

w roku pracownik może być 182 dni na zwolnieniu lekarskim i te jest płatne przez pierwsze 33 dni przez pracodawce a pozostałe przez zus, po tych 182 dniach jeżeli nadal pracownik nie jset zdolny do pracy powinien ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Tak więc okres 182 dni zasiłkowych liczy sie od pierwszego dnia zwolnienia (nawet płatnego przez pracodawcę). Powinnaś wyjaśnić tę sytuację w zusie

masz prawo starać się o zasiłek rehabilitacyjny, nawet jeżeli miałoby to być za okres 2 dni, musisz tylko mniej więcej 60 dni przed zakończeniem okresu zasiłkowego (182 dni zwolnienia) złożyć odpowiednie dokumenty do zusu

niezła technika...
a położna w mojej szkole rodzenia jest sceptycznie nastawiona na tego typu mazarze i zabiegi rozciągające krocze:sorry2:

Sawka dziekuję własnie cos mi nie pasuje w tych papierach...z moich wyliczeń wynika że 182 dzień zwolnienia wypada mi na 15 grudnia 2008 więc do terminu porodu zostaje mi 6 dni:tak: ale jesli przenoszę to będę więcej dni bez kasy:-( a w tych papierach napisali mi że po 182 dniach zwolnienia czyli po 17 stycznia 2009:szok:

Jutro jadę do ZUSu zobaczę co mi powiedzą...:-(mam tylko nadzieję że panie będą miały dobry dzień i nie nawrzeszczą na mnie:sorry2:
Trzymajcie kciuki!!!!

Jejku, Pytia, Sawka!!
Przed chwilą dzwoniłam do mamy - a mama dzwoniła do swojej znajomej księgowej z liceum i ona powiedziała, że miała teraz niedawno taki przypadek - i powiedziała, że kobiet w ciąży to nie dotyczy... Że jest płatne 100% i koniec.
A gdy mama powiedziała - czy lepiej zapytać w zusie - to ona powiedziała, "że na pewno mnie nie dotyczy i nie ma co się pytać w zusie - bo można się ośmieszyć"
Dziewczyny, jak byście coś wiedziały, to piszcie - proszę, ja też spróbuję się wszystkiego wywiedzieć i też napiszę jak by co... Bo nadal nie wiem co robić...

Ewelw nie wiem czy dobrze zrozumiałam Cię, bo ten ZUS to dziwna dla mnie instytucja:-D
Każda z nas ma zwolnienie płatne 100% ale tylko 182 dni przysługuje takiego zwolnienia na ciążę:-( póżniej jeśli nie złozysz wniosku o zasiłek rehabilitacyjny nie bedziesz dostawała kasy:sorry2: przynajmniej ja to tak rozumiem!!!!

Jejku, Pytia, Sawka!!

zwolnienie kobiet w ciąży płatne jest w 100 % i okres trwania zwolnienia wynosi 182 dni. Jeżeli przekroczysz te 182 dni a nie złożyłaś wniosku o zasiłek rehabilitacyjny to zostaniesz bez pieniędzy, bo zus może wypłacić ci pieniądze za 182 dni okresu zasiłkowego.

Madzienka bardzo dobrze to zrozumiałaś.......

ewelw jesli chcesz dostawac kase po skończonym zasiłku chorobowym czyli po 182 dniach zwolnienia lekarskiego to musisz złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny....jeśli tego nie zrobisz to zostaniesz na lodzie...

zastaawiam się teraz jak jest z tymi zwolnieniami - ja nie mam ciągłości zwolnienia - mam je przerwane i znowu lekarz mi wystawił,aż zadzownie jutro do zusu i do księgowej i dopytam się jak to z tym wszystkim jest i zczym to się je:baffled:bo już się sama zakręciłam

dobrej nocki wam życze

reklama
zastaawiam się teraz jak jest z tymi zwolnieniami - ja nie mam ciągłości zwolnienia - mam je przerwane i znowu lekarz mi wystawił,aż zadzownie jutro do zusu i do księgowej i dopytam się jak to z tym wszystkim jest i zczym to się je:baffled:bo już się sama zakręciłam

dobrej nocki wam życze

Sawka wypowie się na pewno na ten temat bardziej profesjonalnie ale z tego co słyszałam to brak ciągłości następuje w momencie gdy przerwa w zwolnieniu jest 60 dni...

Do góry