reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Madzienka okres zwolnienia liczy się łącznie z tym co płacił Ci pracodawca...czyli od pierwszego dnia zwolnienia wystawionego przez lekarza...;-)
Myslę że w papierach masz napisane że od dnia kiedy zaczął Ci wypłacać ZUS jesteś na zasiłku chorobowym...i to by się zgadzało bo dopóki płacił Ci pracodawca to nie jest to jeszcze "zasiłek chorobowy" ale to nie zmienia faktu że zwolnienie liczysz od pierwszego dnia jego rozpoczęcia...

YOKA dziękuję jutro idę do ZUSu - mam nadzieję że mnie nie pogonią, bo w tych dokumentach mam napisane ze 182 dzień zwolnienia przypada mi na 17 stycznia 2009!!!Wątpię żebym jeszcze była wtedy w ciąży!!!:-D

reklama
Trzymajcie za mnie kciuki!!!:-D
trzymamy:-D:-D:-)

a tak przy okazji zastanawiam się nad moją sytuacja, bo termin mam na 31.12 a 182 dni zwolnienia mijają mi jakoś dwa dni przed terminem, więc tez mam iśc na zasiłek rehabilitacyjny..?:baffled: jak przenoszę to chyba szybciej wskoczy mi macierzyński? kurcze nie wiem co robic:sorry2:

Yoka jak się czujesz??

A ja nie będę masować krocza bo mi się nie chce:sorry2: a poza tym co z tymi rozciągniętymi mięśniami po porodzie??

ekh wogóle dzisiaj źle się czuję.
Mam rozstępy wszędzie i to dużo nie wiem czy to zejdzie a jak nie to chyba zostaną mi tylko zabiegi w gabinecie kosmetycznym:-(
W dodatku nigdy nie miałam krostek a teraz mam na łopatkach i na twarzy i nie wiem czy też to wróci do normy...:no:

Morbital co do płytki to ja nagrałam tydz temu i chyba żałuje..., bo prawie nic nie widac:wściekła/y: dzidzia jest juz za duża i moim zdaniem lepiej bylo wczesniej sie na to zdecydowac, ale wybór należy do Ciebie;-)
Ja nagrywałam w dwóch różnych klinikach w 26 i w 28 tygodniu ciąży. I na tej pierwszej kiepsko widać, ała cały czas uciekała nie chciała się pokazać a jak sie juz pokazała to i tak niezbyt. Natomiast na tej płytce z 28 tygodnia widać super i bardzo wyraźnie - jestem bardzo zadowolona, Nie wiem od czego to zalezy, czy od tego jak się dziecko pokaże czy od sprzętu, ale w poprzedniej ciązy miałam robione w 30 tygodniu i tez dośc ładnie widać.

W dodatku nigdy nie miałam krostek a teraz mam na łopatkach i na twarzy i nie wiem czy też to wróci do normy...:no:

Marzycielko jeśli chodzi o krostki to wszystko Ci zejdzie z czasem, może nie od rzu po porodzie ale po może nawet kilku miesiącach. ja wobu ciążach miałam pełno tego świństwa i wychodziły mi na czole na plecach na szyi i sama nie wiem jeszcze gdzie, nawet miałam na czole takie plamy brązowe. dziś juz nie ma po tym ani śladu.
O dziwo w tej ciąży nic mi nie wychodzi.....ach te chłopaki mnie poprzednio wymęczyli....a Ciebie wykańcza dziewczynka.....nie ma reguły....

Witajcie dziewczyny bylam na USG córcia czuje sie dobrze ja tez ,ale jest glowa do gory a ja bym bardzo chciala urodzic bez cesarki wiec gine. zaproponowal mi zeby dzidzia się odwróciła zrobic Akupunktura i sie zgodzilam umowie sie jutro, i tez dal mi skierowanie do anastialoga jak bym sie wkoncu zdecydowala na znieczulenie, nie podal mi wagi bo powiedzial ze to jest nie pewne np. jesli by wazyła 1800 to moze byc 2100 albo 1500 tak bylo z moim synkiem lekarz powiedzial mi w dniu porodu ze dziecko będzie ważyło 1600 a wazyl 1370 wiec powiedzial ze waga nie ma znaczenia najważniejsze ze wszystkie inne pomiary sa dobre.
Pozdrawiam.

Aniamanu ciekawa jestem skuteczności tej akupunktury... Trochę sceptycznie do tego odchodzę, ale nie dlatego, że nie wierzę, że dzięki temu malec może się odwrócić, ale z doświadczenia wiem, że dziecko potrafi się odwrócić samo i to w ostatnich godzinach przed samym porodem. Więc co z tego, że teraz maluch się ułoży odpowiednio skoro później może mu się to odwidzieć? Moja córcia też jest źle ułożona. Leży w poprzek i lekarz powiedział, że ma na razie tak leżeć, bo też pytałam o jakieś ćwiczenia... Cyprysiowa podobno ta pozycja poprzeczna nie jest taka zła, bo lekarze (i pewnie położne również) wiedzą jak dziecko podrażnić, żeby się odpowiednio odepchnęło nóżką i ułożyło tak jak powinno. Mój lekarz próbował mi nawet to pokazać :-D

Dziewczynki korzystające z świadczenia rehabilitacyjnego!!!!
I Sawka - Ty nasza specjalistko od zawiłych spraw związanych z ZUSem!!!!

Mam do was pytanie....

Czy okres 182 dni liczy sie od poczatku zwolnienia, czy od momentu pobierania świadczenia płaconego przez ZUS???

Dzisiaj dostałam z firmy dokumenty i tam wszedzie jest wypełnione że na zwolnieniu jestem od momentu kiedy zaczął płacić mi ZUS:szok: a nie pracodawca:tak:czyli 33 dni później niż faktycznie poszłam na zwolnienie...

Możecie mi to wyjaśnić???:sorry2:
w roku pracownik może być 182 dni na zwolnieniu lekarskim i te jest płatne przez pierwsze 33 dni przez pracodawce a pozostałe przez zus, po tych 182 dniach jeżeli nadal pracownik nie jset zdolny do pracy powinien ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Tak więc okres 182 dni zasiłkowych liczy sie od pierwszego dnia zwolnienia (nawet płatnego przez pracodawcę). Powinnaś wyjaśnić tę sytuację w zusie

a tak przy okazji zastanawiam się nad moją sytuacja, bo termin mam na 31.12 a 182 dni zwolnienia mijają mi jakoś dwa dni przed terminem, więc tez mam iśc na zasiłek rehabilitacyjny..?:baffled: jak przenoszę to chyba szybciej wskoczy mi macierzyński? kurcze nie wiem co robic:sorry2:
masz prawo starać się o zasiłek rehabilitacyjny, nawet jeżeli miałoby to być za okres 2 dni, musisz tylko mniej więcej 60 dni przed zakończeniem okresu zasiłkowego (182 dni zwolnienia) złożyć odpowiednie dokumenty do zusu

Wy tak mamunie piszecie o tych masażach na olejku migdałowym, a mi wczoraj położna na szkole rodzenia dała jeszcze inną radę na dobre przygotowanie krocza do porodu:tak: otóż...:-)

kazała nam kupić ... najtańszą !;-) i najmocniejszą kawę parzoną:tak: i jakies 2-3 tyg. przed terminem na podpaskę położyć gazik, który uprzednio namoczymy we wcześniej zaparzonej kawie- może być zimna bądz letnia,(bo temp. i tak się dostosuje do naszego ciałka:-p) aha siedzimy na tej podpasce jakieś 15 min, i wyrzucamy:tak: ( można trzymac taką zaparzoną kawę 2-3 dni w lodówce i jej używać, a potem zaparzyć nową dawkę:tak::-D:-D) - i najważniejszy szczegół :-D:-D musi byc to mocna rura:tak::-D taka z 2-3 łyżek, poprostu siekiera :tak:, wtedy działa najlepiej, podobno ta kofeina działa cuda;-) wg. mojej położnej:-), ja chyba pójde na łatwizne i będę się kofeinować inaczej:tak::-D:-D:-D:-D, bo na wszelkie masaże dolne, jestem za leniwa, a poza tym słyszałam, że one nie zawsze są skuteczne, a my po nich mam szparki, że wiadro by włożył:baffled::szok:-serio, bo ponoć zaczynamy od jednego palca a kończy się na np. czterech :szok:, jakoś mi to dziwnie brzmi, no ale tak słyszałam ...
niezła technika...
a położna w mojej szkole rodzenia jest sceptycznie nastawiona na tego typu mazarze i zabiegi rozciągające krocze:sorry2:

reklama
w roku pracownik może być 182 dni na zwolnieniu lekarskim i te jest płatne przez pierwsze 33 dni przez pracodawce a pozostałe przez zus, po tych 182 dniach jeżeli nadal pracownik nie jset zdolny do pracy powinien ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Tak więc okres 182 dni zasiłkowych liczy sie od pierwszego dnia zwolnienia (nawet płatnego przez pracodawcę). Powinnaś wyjaśnić tę sytuację w zusie

masz prawo starać się o zasiłek rehabilitacyjny, nawet jeżeli miałoby to być za okres 2 dni, musisz tylko mniej więcej 60 dni przed zakończeniem okresu zasiłkowego (182 dni zwolnienia) złożyć odpowiednie dokumenty do zusu
Sawka!! Dziewczyny!!
Czy to się tyczy wszystkich w całej polsce, niezależnie czy pracuję w państwówce (ja akurat w szkole) czy w prywatnej firmie?
To znaczy, że jak przekroczę, to już nie dostanę kasy? zostanę na lodzie?
Baaaaaaaardzo proszę o odpowiedź, bo mi może przekroczyć... Błagam odpiszcie, bo już się denerwuję...
ten zasiłek to coś dodatkowego - czy w ogóle nie dostanę kasy z zusu i zostanę na lodzie???

Ostatnia edycja:
Do góry