reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

:confused: to ja już nic z tego nie wiem, jak to jest, że raz pisze tak a innym razem zupełnie co innego:confused: to komu mam wierzyć :baffled:, kurde to przysługuje mi ten macierzyński czy nie:angry::angry::angry: masakra z tymi wszystkimi przepisami.
I tak dzieki Ci Yoka za kolejne (chociaz nie za wesołe) info.

edee spokojnie, jest tak jak pisałam urlop macierzyński ci się nie nalezy bo umowę bedziesz miała przedłuzona do dnia porodu a urlop moga wykorzystac tylko pracownicy. Co do zasiłku macierzyńskiego to wypłaci ci go zus wiec nie martw się bo na 100% ci sie należy !!!!

reklama
Dzięki Cyprysiowa, zostanę już przy Twojej wiedzy, bo inaczej dostane świra:baffled:, a wierze, że tygodniowe wiadomości z ZUS nie uległy jeszcze zmianie i że zostanie tak jeszcze co najmniej kilka m-cy:tak:

Wg mnie Edee powinnaś iść do swojego ZUS-u i zapytać konkretnie o swoją sprawę, tyle co wiem to potrafią być rozbieżności w interpretacji poszczególnych przepisów w różnych ZUS-ach a po drugie każdy przypadek jest troszkę ale jednak inny....

Renia łożysko dopiero niedawno nam się wykształciło. Na początku może jeszcze zmieniać położenie, więc nawet jak jest nie tam, gdzie powinno to jeszcze o niczym nie świadczy. Nie najlepiej jest gdy znajduje się na przedniej ścianie (przodujące)lub gdy nachodzi na wejście... Jest większe ryzyko odklejania ale to nie oznacza, że się odklei. Poprostu jak lekarz powie, że musisz się oszczędzać to się oszczędzaj a jak nic nie powie to wszystko jest ok:)
Będą kontrolować i tyle...Nie przejmuj się:-)jak będą problemy to na pewno się dowiesz.
A na razie jest dobrze

Upss mi ostanio lekarz powiedział , że mam łożsyko na przedniej ścianie. Zaczynam się martweić bo wiem czym to może grozić.
Najgorsze jest to , że zbliżam sie do 26 tyg. ciąży a 23 lata temu mooja mama w tym tyg. urodziła mojego braciszka Sebastianka ale żył tylko godzinkę....[*]

To ja poproszę o szczegółowa relację z tego USG, bo tak do końca nie moge sie zdecydowac czy 3D czy 4D

W zdjęciach są fotki Nikoli z USG 3D/4D. Widac na nich rzęsy moejego męża, usta męża i mój nosek hihih:-)
Tak więc to fajna sprawa no i jeszcze widziałam piętki , którymi mnie Mała kopie.
Ja polecam to USG:-)

A my dzisiaj tak sobie z humorem. Za to w nocy trochę poszaleliśmy z mężem:-D

Dorotka GRATULUJĘ synusia.

Jeszcze na chwilę do ZUSu wrócę - czy któraś z Was już przymierzała się do pisania wniosku na koniec 182 dni L4? ja do konca sierpnia powinnam złożyc papiery, niby zbieram już kwity i formularze, ale jakoś mnie to przeraża...:szok:

Upss mi ostanio lekarz powiedział , że mam łożsyko na przedniej ścianie. Zaczynam się martweić bo wiem czym to może grozić.

Marzycielka ja na swoim wyniku usg też mam napisane że łozysko znajduje się na ścianie przedniej bez ryzyka przodowania i moja ginka powiedziala że wszystko jest ok, więc chyba nie masz się czym martwić:tak:

A to info o łożysku przodującym.

Łożysko przodujące

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży).

Objawem tego powikłania są na ogół nieznaczne krwawienia (spowodowane rozciąganiem się dolnego odcinka ściany macicy), którym nie towarzyszy ból.

Jeśli w ciąży pojawia się krwawienie z dróg rodnych, natychmiast skontaktuj się z lekarzem!

Jeśli masz łożysko przodujące, to:

• w później ciąży unikaj uprawiania aktywnych sportów;

• uważaj na siebie, uraz może spowodować uszkodzenie łożyska;

• zrezygnuj ze współżycia;

• jak najczęściej odpoczywaj.

Jeżeli pojawi się krwawienie, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Tego rodzaju komplikacje z reguły wiążą się z koniecznością pójścia do szpitala. Niektóre kobiety muszą pozostać w szpitalu aż do porodu; inne mogą wrócić do domu, gdy tylko ustanie krwawienie, chociaż zazwyczaj zaleca się im dalszy odpoczynek i spokojny tryb życia.

Jeżeli łożysko znajduje się tak nisko, że zakrywa ujście do kanału szyjki macicy, krwawienia mogą się powtarzać. Wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zostać w szpitalu do końca ciąży i poród odbędzie się przez cesarskie cięcie.

Ciekawe co mi powie lekarz bo ja mam łozysko na przedniej ścianie...:no:

Marzycielka ja na swoim wyniku usg też mam napisane że łozysko znajduje się na ścianie przedniej bez ryzyka przodowania i moja ginka powiedziala że wszystko jest ok, więc chyba nie masz się czym martwić:tak:

Ja nie mam adnotacji bez ryzyka.... Zobaczymy co gin powie po dzisiejszym USG.
Przez cały czas nie miałm żadnych zapaleń pochwy i takich tam a od 3 dni mi się coś przyplątało. Kurcze no a mogło być tak pięknie:-D
Pewnie mi dzisiaj jakies globulki przepisze i bedzie dobrze.

reklama
Do góry