reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

edee mam podobny problem. Mam umowe do pazdziernika,bede miala przedluzona do dnia porodu, nastepnie otrzymam macierzynski, bedzie placil ZUS. Wychowawczy oczywiscie sie nie nalezy bo juz nie bedziesz nigdzie zatrudniona.
Co do dodatkowej kasy to wiem ze mozna sie starac z opieki,choc mi sie nie nalezy i Tobie pewnie tez nie. Żeby ja dostac to nie mozna przekroczyc 504zł na osobę (bynajmiej w Bydgoszczy) u Ciebie liczyc mozna ciebie sama z dzieckiem ale wychodzi ponad 1000złna osobe lub "meza" równiez ale tez przekroczycie wiec watpie.
Tzn., ze macierzynski placi ZUS ? a jak dlugo? i wiesz moze ile? i co musze zalatwic zeby go otrzymac?

reklama
Jejku co tych spraw urzedowych to ja tez juz nic nie wiem....My z miskiem tez nie jestesmy po slubie,ja nie pracuje, misiek bedzie miał na umowie jakies 1200zł na czysto....i tez nie bardzo wiem co nam sie tam naelzy....tak czy sika wiem tylko,ze bede musiala się we wrzesniu zarejestrowac w urzedzie pracy,jako osoba bezrobotna,bo wtedy sie bronie i koniec z ubezpieczeniem na tatusia mojego...dla mnie to jest dziewczyny CZARNA MAGIA to wszystko....

A co do imionek to podoba mi sie jeszcze dla chłopca Kostek....Ostatnio tak debatowalismy z miśkiem,ze może jakby sie jednak okazało ,ze chłopak...hahaha

Witam babeczki:-)
Ja nie obliczam w którym jestem miesiącu z żadnych przeliczników,bo jak widać wszędzie są inne.Z USG wyszło,że zaszłam w ciążę 14 lutego,więc za 3 dni będzie równe 6 miesięcy,a w piątek wychodzi równe 26 tygodni.Po za tym jak jest 26 tygodni to jest 182 dni więc nie trudno obliczyć,ze to 6 miesięcy;-)

A ja dzisiaj znalazłam u mojego pieska kleszcza:-( Był już taki wielki,że jak tylko go zobaczyłam to zaczęłam płakać...Całe szczęście Mariusz już go wyciągnął...I mam nadzieję,że pieskowi nic nie będzie....

edee macirzynskiego masz 18 tyg przy pierwszym a 20 tyg przy drugim porodzie. Słyszalam cos o tym ze jesli nie jestes juz zatrudniona(masz placone z ZUSu) to jest o tydzien krócej ale pewna nie jestem.
Niewiem dokladnie jak zalatwic ten macierzynski ale wydaje mi sie ze przechodzi samo-zaklad pracy informuje albo cos, bede niedlugo w ZUSie tosie dowiem.
A suma jest taka jak wyplata chyba.

edee
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:

1) 18 tygodni przy pierwszym porodzie; (pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione, przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie)

2) 20 tygodni przy każdym następnym porodzie,

3) 28 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

W czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński. Wynosi on 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym nastąpił początek urlopu.

Niezbędnym dokumentem do wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem albo akt urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. W wypadku przysposobienia dziecka do uzyskania tego zasiłku jest konieczne zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przyjęcia dziecka na wychowanie.

Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.

Zasiłek macierzyński przysługuje osobie ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w czasie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko, przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia, przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie w ramach rodziny zastępczej.

Jeżeli ubezpieczenie w ZUS ustało wskutek ogłoszenia upadłości lub
likwidacji pracodawcy, albo z naruszeniem przepisów prawa wówczas musi to być poparte prawomocnym orzeczeniem sądu w razie urodzenia dziecka zasiłek macierzyński również przysługuje.

Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.

edee
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:

1) 18 tygodni przy pierwszym porodzie; (pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione, przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym porodzie)

2) 20 tygodni przy każdym następnym porodzie,

3) 28 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

W czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński. Wynosi on 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym nastąpił początek urlopu.

Niezbędnym dokumentem do wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem albo akt urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. W wypadku przysposobienia dziecka do uzyskania tego zasiłku jest konieczne zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przyjęcia dziecka na wychowanie.

Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.

Zasiłek macierzyński przysługuje osobie ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w czasie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko, przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia, przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie w ramach rodziny zastępczej.

Jeżeli ubezpieczenie w ZUS ustało wskutek ogłoszenia upadłości lub
likwidacji pracodawcy, albo z naruszeniem przepisów prawa wówczas musi to być poparte prawomocnym orzeczeniem sądu w razie urodzenia dziecka zasiłek macierzyński również przysługuje.

Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.

I ;-)jeszcze raz dziekuje z całego serducha za dzisiejsze rady i odp. na moje pytania

Hej dziewczynki - stałam się "forum-manką" hihi...
Kupiłam maliny i jeżyny więc upiekę ciasto drożdżowe z tymi owockami.... Mniam - mam nadzieję, że wyjdzie szkoda, że się nie będę mogła z wami podzielić... a tak bym chciała - bo całe ciasto na nas (już) troje to chyba i tak za wiele....

A propos kuchni i przepisów - Marzycielka - tak jak obiecałam zrobiłam to leczo - wyszło pyszne!!!!!! Tylko, że ja dodaję pierś z kurczaczka podsmażoną i wychodzi super sos!!! Podaję z ryżem brązowym - bo najzdrowszy dla nas i naszych dzidziulków... Zrobiłam na 2 dni wczoraj i dziś... PYCHA!

A propos kuchni i przepisów - Marzycielka - tak jak obiecałam zrobiłam to leczo - wyszło pyszne!!!!!! Tylko, że ja dodaję pierś z kurczaczka podsmażoną i wychodzi super sos!!! Podaję z ryżem brązowym - bo najzdrowszy dla nas i naszych dzidziulków... Zrobiłam na 2 dni wczoraj i dziś... PYCHA!

Mniaaaaaaam :-)

A ja dzisiaj mam zjechany humor na maxa.Taka jakby radość życia mnie opuściła. Hmm nic mi się nie chce i nic mnie nie cieszy.
Zaczęłam z tego powodu wkurzać męża ale się nie dał złamać i nie jest na mnie zły.
A ja nie wiem co robić bo nie mam ochoty na nic....

Odezwę się jak mi się poprawi bo nawet nie wiem co mam pisać.

Aha juto o 19.30 mam kolejne USG u mojego lekarza już zwykłe nie 3D i będę mogła sprawdzić ile córcia na tydzień przybiera na wadze. W poprzedni wtorek ważyła 670 gram zobaczymy ile mi jutro lekarz powie.

Trzymajcie się.

reklama
edee ja z kolei znalazłam coś takiego:

Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Oznacza to jednak, że z dniem porodu, który jest równocześnie dniem rozwiązania umowy o pracę, kobieta traci możliwość nabycia prawa do urlopu macierzyńskiego oraz nie może nabyć prawa do urlopu wychowawczego. Urlopy te przysługują osobom pozostającym w stosunku pracy....:-(

Do góry