reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Laseczki urlop macierzyński przysługuje od dnia porodu :confused: czy od kiedy :confused: rozumiem, że teraz jest te 20 tyg :confused: i że 2 tyg. przed końcem tego urlopu należy napisać pismo do pracodawcy z prośbą o urlop wychowawczy, tak? Jeśli któraś z Was wie więcej na ten temat to bardzo ładnie proszę o pomoc :blink:, może Ty Sawka ;-)
Urlop wychowawczy jest kontynuacją urlopu macierzyńskiego. Celem urlopu wychowawczego jest stworzenie pracownikowi korzystnych warunków do sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, w sytuacji gdy trudno pogodzić obowiązki zawodowe z opiekuńczymi. Pracodawca udziela urlopu wychowawczego maksymalnie na 3 lata, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. nie ma obowiązku wykorzystywania całego urlopu wychowawczego w sposób ciągły; nie ma zatem przeszkód, by okres urlopu podzielić na części. Jednak zgodnie z przepisami może być on wykorzystany najwyżej w 4 częściach. Chociaż urlop wychowawczy jest kontynuacją urlopu macierzyńskiego, nie przysługuje on z mocy prawa, lecz udziela się go tylko na pisemny wniosek pracownika. We wniosku pracownik powinien określić datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu. Jeśli pracownik wykorzystał już część urlopu, należy wskazać ten okres we wniosku.Wniosek ten pracownik składa pracodawcy najpóźniej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza korzystać z tego urlopu. Jeżeli zaś wniosek zostanie złożony po upływie powyższego terminu, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu wychowawczego nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie tego urlopu.Pracownik może zrezygnować z urlopu wychowawczego i wrócić do pracy w każdym czasie, za zgodą pracodawcy. Ma wtedy obowiązek zawiadomienia o swoim zamiarze pracodawcę co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy.

reklama
Tygrysku i Blizniaki zgodzę się z Wami w 100 %-ach, że gdy się planuje dzidziusia to zawsze coś jest ważniejsze i decyzję o dziecku odkłada się na później. A bardzo często gdy już się dochodzi do wniosku, że to jest ten czas to wtedy dzidziuś nie chce pojawić się na tym świecie. Tak jest wśród kilku moich znajomych. Najpierw była kariera zawodowa, pieniądze, korzystanie z życia na maksa, a teraz jak już chcą mieć dziecko to nie mogą:-( Także teraz już wiem, że dobrze jest jak jest:tak:

Landryneczko ja uwielbiam słońce i upał i nie mogę się doczekać aż u nas tak będzie. Nie cierpię zimy i śniegu. Kurczę chyba muszę się przenieść gdzieś do cieplejszego kraju:tak:

Aniu2608 ja zauwazylam to samo na opakowaniach kaszek. Może producenci myślą, że są łyżki stołowe o różnej wielkości :confused:

Dziewczyny, ja gadałam z babką z zusu i ona mi powiedziała, że pieniążki za macierzyński są wysyłane między 25-tym, a ostatnim dniem miesiąca. Luty był krótki więc pieniążki były szybko.

witam oj dzis pierwsza jestem tak ostatnio sie wysypiam ze az sama budze sie wczesnie moj Alex nadal smacznie sobie spi a ja z rana za sprzatanie sie wzielam:-D:-D:-D od 5 nad ranem sie tluke sasiedzi mnie nosem wciagna w ich swieta sobote:-D:-D co sobie moga pospac dluzej... a ja taka wypoczeta sie dzis obudzilam...
tygrysku no nie wiem ja nawet w wodzie prubowalam sie schladzac ale i to nie daje skutku na dlugo ;-) nei mowiac juz w domku z klimatyzacja na ful a i tak sie pocisz jak mysz no i pod prysznic zimny co jakas godzinke bo jak nie to sie topisz jak lod... ja w tym roku mam nadzieje uciec przed tymi upalami do polski :-D:-D tu jest nie do wytrzymania...

cześć mamuśki:-D:-D:-D
wreszcie weekend:tak::tak::tak:słoneczko świeci, pogoda super
Nocka przespana, dziecko się śmieje od samego rana:-D:-D:-D
Miłego dzionka mamuśki;-);-);-)

witam oj dzis pierwsza jestem tak ostatnio sie wysypiam ze az sama budze sie wczesnie moj Alex nadal smacznie sobie spi a ja z rana za sprzatanie sie wzielam:-D:-D:-D od 5 nad ranem sie tluke sasiedzi mnie nosem wciagna w ich swieta sobote:-D:-D co sobie moga pospac dluzej... a ja taka wypoczeta sie dzis obudzilam...
tygrysku no nie wiem ja nawet w wodzie prubowalam sie schladzac ale i to nie daje skutku na dlugo ;-) nei mowiac juz w domku z klimatyzacja na ful a i tak sie pocisz jak mysz no i pod prysznic zimny co jakas godzinke bo jak nie to sie topisz jak lod... ja w tym roku mam nadzieje uciec przed tymi upalami do polski :-D:-D tu jest nie do wytrzymania...
Cukierek,Ty kacie:-D:-D!!!

U nas tez dziewczynki swieci slonce,moj tak dla odmiany w domu,nie w pracy...-ale zeby nie bylo za pieknie,dlatego ze mamy chrzciny i mus:-DMilego dnia mamuski!!

reklama
Do góry