reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Dziewczyny z UK moja kumpela w czwartek jedzie załatwiac paszport, wiec koło weekendu postaram sie dowiedziec jak było i dam wam znac:tak:. Sama modle sie zeby te kolejki okazały sie plotka. My bedziemy jechac pod koniec stycznia:tak:

Ja natomiast napisalam do nich emaila bo tel nie odpowiadal tez dam znac jak sie cos dowiem, a kolejki sa na bank, bo widzialam je na wlasne oczy!!:szok::szok:

reklama
Odliczamy w calosci. Dowiadywalam sie ostatnio.

Za to co do macierzynskiego dluzszego to niestety nie nalezy nam sie. Bylam dzisiaj w ZUSie i babka nawet dzwonila do dzialu ktory sie tym zajmuje zeby sie upewnic i niestety obejmuje wszystkie kobiety ktore urodzily dzieci od 1.01.2009r. Tak tez myslalam bo jak 1.01 ogladalam fakty to pokazywali dzieci ktore sie urodzily w pierszy dzien roku i mowili ze ich mamy dostana 2 tyg dluzej...

A to dziwne, bo u mnie w ZUSie mowili mi wlasnie ze mnie obejmuje te 20 tygodni :confused: i to kilka babek tam sprawdzalo... to ja juz nic nie wiem. Co Zus, to inaczej gadaja :dry: ale mam tez znajomego ktory sie zna troche na takich prawnych rzeczach i on tez mowil ze przysluguje nam, i to kazdej ktora jest na macierzynskim w momencie wejscia w zycie ustawy.

Odliczamy w calosci. Dowiadywalam sie ostatnio.

Za to co do macierzynskiego dluzszego to niestety nie nalezy nam sie. Bylam dzisiaj w ZUSie i babka nawet dzwonila do dzialu ktory sie tym zajmuje zeby sie upewnic i niestety obejmuje wszystkie kobiety ktore urodzily dzieci od 1.01.2009r. Tak tez myslalam bo jak 1.01 ogladalam fakty to pokazywali dzieci ktore sie urodzily w pierszy dzien roku i mowili ze ich mamy dostana 2 tyg dluzej...

Ja tez dzisiaj dzwoniłam do ZUSu i powiedzieli mi że kobitki które są w trakcie macierzyńskiego w dniu wejścia ustawy w zycie maja dwa tygodnie więcej czyli 20!!!!
Jutro zadzwonie do pracy i zobaczę co mi powiedzą:crazy:

Witajcie wszystkie grudniowe mamusie)
Melduję sie po baaardozzzo długiej przerwie. Powiem szczerze łezka mi sie w oku zakręciła jak zobaczyłam Wasze maleństwa, ja to jestem taka sierota i nie umiem wkelić zdjęcia, ale może bedzie w końcu wiecj czasu i sie nauczę :-) Urodziłam Juleńkę 5 grudnia , ważyła 2750 i przyszła na świat w 37 tygodniu. I jest cudowna jak wszytskie dzieci. Mam pytanie : czytałam watek o chuście i muszę przyznac że widziałam te chusty, ale nigdy nie nosilam w nich dzieci ( moje są juz duże , 18 i 13 lat, wtedy nie było jeszcze tego wynaklazku) jednak pomysl mi sie podoba. Ja natomiast mam problem z rękami przy karmieniu, poprostu mi mdleją, czy mozna sobie jakos pomóc ?

Dziewczyny siedzialam teraz caly czas i cofalam sie po watku i uzupelnialam liste, zajelo mi to troche czasu. Dziewczyny ktore czekaja na dopisanie, zajme sie ty jutro bo teraz mi dziecko juz placze.
Kto jescze nie jest dopisany prosze o PW. Dziewczyny ktore zostana bez uzupelnionych danych porodowych bede kasowac bo nie wiem czy jeszce z nami sa, jesli sie pojawia to ewentualnie dopisze jeszcez raz.

A to dziwne, bo u mnie w ZUSie mowili mi wlasnie ze mnie obejmuje te 20 tygodni :confused: i to kilka babek tam sprawdzalo... to ja juz nic nie wiem. Co Zus, to inaczej gadaja :dry: ale mam tez znajomego ktory sie zna troche na takich prawnych rzeczach i on tez mowil ze przysluguje nam, i to kazdej ktora jest na macierzynskim w momencie wejscia w zycie ustawy.

Witam

Wracając do tematu, w kodeksie pracy jest napisane , że dłuższy urlop macierzyński przysługuje pracownicom, które urodziły 1 stycznia 2009r. lub później albo już były tego dnia na urlopie macierzyńskim. Czyli nam też :-):-):-)
Załączam scan strony ze zmianami:tak::tak:

Załączniki

• um.jpg
    um.jpg
    29,5 KB · Wyświetleń: 32
To super z tym macierzyńskim :tak:A przy drugim dziecku ile jest, 22???
Mnie się jeszcze przedłuży o 6 tygodni, bo przez wakacje byłam na L-4, więc przysługuje mi urlop wypoczynkowy. Więc powinno wyjść do wakacji :tak:

reklama
Ja już się pogubiłam z tym macierzyńskim.
Czyli z tego co piszecie jednak nam przysługuje tak?
I przy pierwszym dziecku urlop macierzyński ma 20 tygodni?

U nas temperatura się podniosła:-D, czekam teraz aż młodzian się obudzi i spróbujemy wyjść na pierwszy spacerek:tak:

Do góry