reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Cześć Bea84 pierwsze badanie mogące wykryć wady rozwojowe a właściwie zwiekszone prawdopodobieństwo ich wystapienia to USG tzw. genetyczne - tzn. zwykłe USG ale wykonane między 12 a 14 tygodniem (potem już trochę za późno). Lekarz bada wtedy tzw. przezierność karkową czyli fałd na karku - zbyt duży może świadczyć o wadzie, sprawdza jak bije serduszko, czy nie ma wad zastawki trójdzielnej i liczy paluszki. Nieprawidłowości mogą swiadczyć o zespole Downa, Turnera i jeszcze kilku wadach genetycznych, szczególnie trisomiach chromosomowych. Więcej na Wikipedii:-) dodatkowo sprawdzane są narządy wewnętrzne. Jak coś jest nie tak to lekarz kieruje na badania genetyczne - inwazyjne. Ale samo skierowanie jeszcze niczego nie przesądza a raczej ma uspokoić:)
Zresztą wszystko chyba wypisujemy na wątku "grudniowa mama u lekarza"
Pozdrawiam
72ca7aa1f2.png

reklama
Chyba jednak nie jasno się wyraziłam (jak sama czytam:-)) w 13 tc można wykryć zwiększone szanse wystąpienia chorób genetycznych i na to potem trochę za późno za pomocą USG. A nastepne USG potwierdzają czy narządy rozwijają si prawidłowo i czy łożysko jest ok itd. Powinno się je robić ok 22tc a potem pod koniec ciąży np. 36tc.
72ca7aa1f2.png

Dzięki za kilka rad. Ja miałam pierwsze USG w 8 tyg. Teraz jestem już w 12 i jak byłam u lekarza pytałam o USG to powiedziała ,że zrobimy dopiero około 20-25 TC.

Szkoda, że dopiero w 25tc, bo to baaaardzo miłe (tylko troche drogie) doświadczenie, ale dzidzia musi kosztować. Ja miałam w tamtym tygodniu i byłam zaskoczona bo jeszcze nic nie czuję a dzidzia bawi się w najlepsze chociaż to dopiero 12t i2d: podskakuje macha łapkami i pcha paluszki do buzi. Dostałam fotki i film i oglądam codziennie. Wszystko oczywiście super jeśli dzidzia zdrowa...
72ca7aa1f2.png

Ja akurat za USG nie płaciłam. Włączyli mnie do takiego programu Zdrowie Mama i Ja i mam dużo więcej badań niż normalnie zlecają (tak twierdzi moja Pani doktor). Zazdroszczę ,że widziałaś maleństwo, ja jeszcze poczekam sobie.

Dziewczyny jak to dobrze być tu znowu razem z Wami!!!!!!!!!!!!!
Ostatnie parę dni były dla mnie okropne. W piątek zaczęłam dopołudnia krwawić, nie plamić, ale krawić taką żywą, czerwoną krwią. Zadzwoniłam do mojej ginki, szczęśliwie się złożyło, że akurat miała dyżur w szpitalu, kazała mi natychmiast przyjechać. To było najdłuższe pół godziny w moim życiu, myślałam, że umrę ze strachu. Kiedy robiła mi usg myślałam, że zwariuję, zapytałam się tylko, czy dziecko żyje. A lekarka pokazała mi monitor - maluszek machał do mnie łapką, jakby mnie chciał uspokoić, a serduszko biło. Uffff. Nie wiadomo dokładnie, skąd to krwawienie (na pewno nie z szyjki, bo ta jest ok). Prawdopodobne jest, ze łożysko oderwało się trochę. Moja ginka kazała mi zostać w szpitalu. Na szczęście po zastrzyku i luteinie już wieczorem w piątek krwawienie ustało. Ale do domu puścili mnie dopiero dzisiaj popołudniu. Cały tydzień mam jeszcze polegiwać w domu, dużo wypoczywać. No i oczywiście zakaz podnoszenia, schylania się, biegania, skakania, no i na razie kochania się. Za tydzien idę na wizytę kontrolną do mojej gin. Mam też ciągle brać luteinę trzy razy dziennie.

Jestem szczęśliwa, że tak się to skończyło, bo naprawdę byłam przerażona i miałam już najgorsze myśli. Teraz będę jeszcze bardziej na siebie uważać. Już nie wracam do pracy. TEraz zaczynają się wakacje, a potem wezmę L-4 aż do porodu.

reklama
Musisz się zapytać swojego lekarza. Mi zaproponowali to jak tylko byłam na pierwszej wizycie u lekarza. Na pewno na ul.Abrahama (tj Gocław) w przychodni ten program działa ale jak jest gdzie indziej to nie wiem

Do góry