reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
A jak kochane z zachciankami?:-) Ja całe życie nie jadłam śledzi bo nie znosiłam ich zapachu a tu wczoraj mężuś sobie kupił a ja mu je pożarłam i co gorsza zagryzłam bułką z miodem, na który mam uczulenie. Nie mogłam się oprzeć - katastrofa- :-D i głupota roku bo przecież leki na alergię szkodzą... No na szczęście wapno pomogło i wszystko OK
72ca7aa1f2.png

czesc :)
juz praiwe koncze czytac wszystko co napisalyscie :) ale wolno mi to idzie bo ciagle cos :/ w piatek odebralam wyniki badan i mocz mi kiepsko cos wyszedl, a poza tym mam juz dosc swojego lekarza prowadzacego i w poniedzialek mam wizyte u nowej lekarki. Mam nadzieje, ze bedzie bardziej kompetentna i bedzie mogla mi poswiecic troche wiecej czasu niz 5min podczas wizyty w tym z usg :/
a czy myslalyscie juz o wyborze szpitala i czy idziecie do szkoly rodzenia?
aaa no i marzycielko gratuluje :) ja jak sobie pomysle o swoim slubie to az mi sie cieplo na sercu robi i chetnie bym to powtorzyla :) czego i Tobie zycze!

Ja nad szpitalem zastanawiałam się jeszcze zanim zaszłam w ciążę, tak samo z zakupami wszystkie wózki, mebelki, łóżeczka oglądałam przed ciążą. Teraz tak jakoś z pewną dozą nieśmiałości to robię. Boję się jakoś zapeszyć samym myśleniem. I tak sobie powtarzam, ze do grudnia to jeszcze daleko:happy:

Dawno nic nie pisałam.
Byłam wczoraj u swojej Pani doktor i po raz pierwszy słyszałam bijące serduszko swojego niunia. Jak wyszłam z przychodni to aż się popłakałam. Tak bardzo się bałam ,że coś mogło być nie tak z nim, a tu proszę :-D
Ja już mam kilka rzeczy dla maleństwa (spadek po siostrze).Powoli się rozglądamy za łóżeczkiem, wózkiem.Ale zakupu dokonamy najwcześniej we wrześniu.

Mam takie do was pytanie w którym tygodniu można zrobić jakieś badania dzięki którym można wykryć wady rozwoju dziecka, czy jakieś choroby?

reklama
Mam takie do was pytanie w którym tygodniu można zrobić jakieś badania dzięki którym można wykryć wady rozwoju dziecka, czy jakieś choroby?

zdecydowanie lekarze zalecają USG w 11-14 tc i nastepne 20-24 a jedni 18-22!
ja osobiście słyszałam że najlepszy jest 21 tc
jeżeli na USG coś zaniepokoi lekarza to proponuje Test PaPPA! (choć nie wszyscy - mi jedna P. doktor na pytanie że chciałabym zrobić test powiedziała " a po co"!!! :szok: także wszystko zależy od Ciebie i od lekarza
pamiętaj że na tych badaniach wychodzą tylko wady genetyczne
Jeżeli wynik testu Pappa wyjdzie również niepokojąco można go uzupełnić o badanie inwazyjne ...

Test PAPP-A (badanie krwi w kierunku zesp. Downa u płodu w 10-13 tyg. ciąży)
http://www.genetyka.hg.pl/
test podwujny i potrujny
"Test Podwójny jest najczęściej zalecany Paniom które są miedzy 14 a 16 tyg. ciąży. Nie jest on tak czuły jak test PAPP-A, jednak jeśli kobieta nie zdążyła wykonać badania pomiędzy 10tym a 14tym tyg. ciąży to test podwójny jest dobrą alternatywą. Na badanie składa się :

* Pobranie i analiza biochemicznych parametrów krwi ciężarnej,
* Szczegółowy wywiad lekarski ( rozmowa z ginekologiem )
* Analiza uzyskanych danych przy pomocy programu komputerowago operującego na populacyjnych bazach danych.
* Przekazanie wyniku lekarzowi prowadzącego który podczas konsultacji z Pacjentką tłumaczy rezultat.

Czym różni się test Podwójny od Potrójnego?

Różnica jest w analizowanych parametrach biochemicznych krwi.

Test podwójny analizuje następujące stężenia :

* AFP (alfa-fetoproteina)
* Wolna beta-hCG (wolna (niezwiązanej) podjednostka beta ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej)

Test potrójny natomiast analizuje :

* AFP(alfa-fetoproteina)
* beta-hCG ( podjednostka beta ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej)
* wolny estriol (uE3)

Który test jest lepszy, Podwójny czy Potrójny?

Każde z tych badań ma swój okres w którym jest najczulszą nieinwazyjną diagnostyką prenatalną. Test podwójny jest najlepszy w okresie od 14go do 16go tyg ciąży natomiast test potrójny zaleca się miedzy 17tym a 20tym tyg. ciąży.

Z czego wynika ta różnica?

Do 16 tygodnia ciąży lepszym markerem zespołu Downa niż całkowite beta hCG jest wolna podjednostka beta hCG. Dlatego też do 16 tyg. proponuje się ciężarnym oznaczenie wolnej podjednostki beta hCG w teście podwójnym, co daje wyższą czułość testu.

Jak się przygotować do badania?

Zasadniczo badanie nie wymaga specjalnego przygotowania ze strony pacjentki. Takie czynniki jak pora pobrania, spożycie posiłku lub wypicie napoju przez pacjentkę nie wpływają na wynik testu.

http://www.synevo.pl/?PageId=406
1
test pappa(10-14 tydzien)Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%

2
Jednoczasowe badanie stężeń AFP i (wolnej) beta-hCG nazywamy testem podwójnym(14-16 tydzien)

3
jednoczasowe badanie stężeń AFP, beta-hCG i wolnego estriolu (uE3) nazywamy testem potrójnym(17-20 tydzien)
4

jednoczasowe badanie stężeń AFP, beta-hCG, wolnego estriolu (uE3) i inhibiny A nazywamy testem poczwórnym.
Test poczwórny ma o około 2-5% wyższą czułość od testu potrójnego, a test potrójny nieco wyższą czułość od testu podwójnego,
5
Test zintegrowany
Łaczne wykonanie testu PAPP-A w 11-13 tyg. ciąży i testu potrójnego w 15-20 tyg. ciąży nazywamy testem zintegrowanym.

W przypadku zespołu Downa u płodu w krwi matki dochodzi do obniżenia średnio o około 30% stężenia AFP i estriolu i podwyższenia o około 100% stężenia beta hCG.
czułość testu PAPP-A (10-14 tydzień ciąży) z oceną przezierności karkowej w wykrywaniu zespołu Downa jest wyższa niż czułość testu podwójnego i potrójnego (14-20 tydzień ciąży), wcześniejsze wykonanie testu daje więcej czasu na diagnostykę, dlatego o ile to możliwe polecamy diagnostykę we wcześniejszej ciąży. Łącznie z testem podwójnym można wykonać badanie USG genetyczne!!

BARDZO WAZNA SPRAWA-WYNIK DODATNI (CZYLI NIEPRAWIDLOWY) OZNACZA TYLKO PODWYZSZONE RYZYKO A NIE PEWNA DIAGNOZE-DALEJ TRZEBA TO BADAC INNYMI METODAMI NP AMNIOPUNKCJA ITP.WYNIKI NIEPRAWIDLOWE MOGA TEZ ZDAZYC SIE U ZDROWEGO PLODU JAKO WYNIK ODCHYLENIA OD NORMY U DANEJ KOBIETY-A PLOD BEDZIE ZUPELNIE ZDROWY.WIEC TO NIE EJST TAK ZE TE TESTY SA 100% CZULE"

Ostatnia edycja:
Do góry