reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujemy naszym maluchom

Ja też zaczynam pomalutku odpuszczać. Wcześniej wszystko jak należy, co wolno mu a czego nie. Teraz daję mu popróbować różnych rzeczy, jak widzę że jest zainteresowany tym co my jemy to daję mu spróbować.
Pomarańcza wywołała salwy śmiechu przysysał się i uśmiech od ucha do ucha :-D, jogurt (normalny dorosły) skupienie i widać że jadłby i jadłby. Wczoraj próbował nawet ogórkowej: ziemniak i marchewka tylko pogniecione widelcem i dobrze mu szło - zdziwiłam się bo normalnie to tylko gładkie papki mu przechodzą, resztą pluł. Jadł też rogala, a tak wcinał aż się trząsł.
Dzisiaj na śniadanie chciałam zrobić kaszkę kukurydzianą, normalną dorosłą. Ale nie wiem dokładnie jak się ją robi, bo nie ma sposobu przygotowania na opakowaniu. Tańsza dużo niż kleik kukurydziany dla dzieci. Robiła któraś z was? Ja podgotowałam 5 minut, ale nie wiem czy tak wystarczy - dałam mu 2 duże łyżki plus mleko i pół jabłka.
Kupiłam też kaszę jaglaną i płatki ryżowe - będziemy stopniowo próbować

kuba uwielbia platki kukurydziane.otreby,musli z mlekiem ,zawsze kiedy je jem,przyczlepie do mnie ,gramoli sie na kolana i otwiera paszcze:D no i musze mu dac posmakowac;p

reklama
BANANOWE FRYTKI DLA 9-MIESIECZNIAKOW

Skladniki

dojrzały banan, żółtko jajka, pół szklanki mleka modyfikowanego lub wody mineralnej, 3 czubate łyżki mąki pszennej (lub odrobine mniej lub wiecej tak by powstalo ciasto o konsystencji gestej smietany)

Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz i pokrój w słupki wielkości frytek. Im bardziej plaskie kawalki tym lepiej i szybciej sie smaza. Wrzuć do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do smażenia beztłuszczowego) wykładaj obtoczone w cieście frytki bananowe pojedynczo i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Podawaj na cieplo lub na zimno. Ja podalam Lili z odrobina domowej roboty dzemu truskawkowego, mozna serwowac z owocami ze sloiczka lub bez niczego :tak: SMACZNEGO

Zdjecie bedzie nastepnym razem bo nie zdazylam z aparatem ;-)

BANANOWE FRYTKI DLA 9-MIESIECZNIAKOW

Skladniki

dojrzały banan, żółtko jajka, pół szklanki mleka modyfikowanego lub wody mineralnej, 3 czubate łyżki mąki pszennej (lub odrobine mniej lub wiecej tak by powstalo ciasto o konsystencji gestej smietany)

Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz i pokrój w słupki wielkości frytek. Im bardziej plaskie kawalki tym lepiej i szybciej sie smaza. Wrzuć do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do smażenia beztłuszczowego) wykładaj obtoczone w cieście frytki bananowe pojedynczo i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Podawaj na cieplo lub na zimno. Ja podalam Lili z odrobina domowej roboty dzemu truskawkowego, mozna serwowac z owocami ze sloiczka lub bez niczego :tak: SMACZNEGO

Zdjecie bedzie nastepnym razem bo nie zdazylam z aparatem ;-)

A to nie musi być ta mąka durum??

reklama
Do góry