reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujemy naszym maluchom

Emilka też już kilka razy dostawała "do polizania" pomarańcze, a ostatnio tak się przyssała, że pół ćwiartki odgryzła :-D Myślałam, że wypluje, ale zjadła :szok:

reklama
a mój mały uwielbia ananasa :)
robilismy pizzę i mąż kroił ananasa a mały sobie drapnął kawałek i szybko do buzi, wycyckał cały sok a potem połknął, dostał później jeszcze kawałek bo nie umiałam mu opdmówic :)

wow;)Gaja daleko w tyle;)

lena: nie przejmuj sie, moja Pola też w tyle - na razie jadła tylko surowego banana i jabłko, a ze słoiczka gruszkę, no i w 'mixie' owocowym w słoiczku winogrona i brzoskwinie :) zcytrusami poczekam aż skończy rok, a z innymi owocami do wiosny, bo na razie to kicha :/

ZUPA Z FASOLI MUNG (przepis od 8 miesiąca zycia)

1 łyżka fasoli mung
2 łyżki ryżu basmati lub ryżu brązowego
do pół litra wody
1 marchew duża
kawałek selera
1 pietruszka - korzeń
kawałek pora
szczypta kurkumy
kminek (zmielony)
sól
klarowane masło lub oliwa z oliwek

Ryż i fasole mung namoczyć w wodzie przez noc lub 4-5 godzin. Do gorącego tłuszczu dodaj szczypte kminku i pokrojone warzywa, ryż i fasole mung. Mieszaj przez chwile, dodaj wode, kurkume oraz sól. Gotuj pod przykryciem przez ok godzine. Calość zmiksuj i podaj na ciepło.

Pobrano: Dieta dla niemowląt - dr n.med. Preeti Agrawal

KLOPSIKI Z CIELECINY I CUKINII

Klopsiki robilam rowniez dla nas z tymze odlozylam dla Lili osobna porcje wiec proporcje podaje "z glowy"

Skladniki
- mieso cielece mielone
- cukinia
- odrobina bulki tartej
- miarka mleka mm (niekoniecznie)

Porcje mieska dla malucha wlozyc do naczynia, utrzec do tego na drobnych oczkach kawalek cukinii (u nas czesto zastepuje jajko no i przemycamy warzywka do dania;-)), dosypac ok lyzeczki bulki tartej aby konsystencja pozwalala na lepienie klopsikow. Ja dodalam odrobine soli i pieprzu. Uformowac kulki i wrzucac na wrzatek. Ja wrzucilam do gotujacych sie kulek rowniez kawalki brokula marchewki i ziemniaka. Po ok 15 min mozna wyjac z sosu warzywa i zrobic z nich puree a sam sos zagescic odrobina maki (u mnie ryzowej) i mleka modyf. Dodalam rowniez troche posiekanego koperku. Lili bardzo smakowalo :-) zwlaszcza ze widziala ze jemy to samo (tylko oczywiscie przyprawione).

kuba od dwoch mc pije tylko mleko krowie. bo niestety nieukrywam ze taniej bylo..zednej skazy,wysypki,bolu brzucha nic.

je obiady takie jak my, bo znowu sloiczek dziennie to 4,5 zl do tego owoc 2.5zl razy 31 dni mc ... masakra.
dostaje np ziemniaki,jajko,parowke, czy chleb z maslem. generalnie je wszystko co mu sie da

reklama
Ja też zaczynam pomalutku odpuszczać. Wcześniej wszystko jak należy, co wolno mu a czego nie. Teraz daję mu popróbować różnych rzeczy, jak widzę że jest zainteresowany tym co my jemy to daję mu spróbować.
Pomarańcza wywołała salwy śmiechu przysysał się i uśmiech od ucha do ucha :-D, jogurt (normalny dorosły) skupienie i widać że jadłby i jadłby. Wczoraj próbował nawet ogórkowej: ziemniak i marchewka tylko pogniecione widelcem i dobrze mu szło - zdziwiłam się bo normalnie to tylko gładkie papki mu przechodzą, resztą pluł. Jadł też rogala, a tak wcinał aż się trząsł.
Dzisiaj na śniadanie chciałam zrobić kaszkę kukurydzianą, normalną dorosłą. Ale nie wiem dokładnie jak się ją robi, bo nie ma sposobu przygotowania na opakowaniu. Tańsza dużo niż kleik kukurydziany dla dzieci. Robiła któraś z was? Ja podgotowałam 5 minut, ale nie wiem czy tak wystarczy - dałam mu 2 duże łyżki plus mleko i pół jabłka.
Kupiłam też kaszę jaglaną i płatki ryżowe - będziemy stopniowo próbować

A i truskawki też próbował. Dodałam mu troszkę z kompotu do kaszki - niestety nie smakowało;-)

Ostatnia edycja:
Do góry