reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujemy naszym maluchom

w ostatnim twoim dziecku był przepis na kaszkę z amarantusem, ja trochę zmodyfikowałam dziś i zrobiłam filipowi

1 l wody
1 szkl kaszy jaglanej
4 łyżki nasion amarantusa
cynamon, sól
marchew
jabłko
masło

do wrzątku wsypujemu kaszę, amarantus, cynamon, szczyptę soli, gotujemy kilka minut, dodajemy starte jabłki i marchew, gotujemy aż kasza będzie miękka (wchłonie wodę), do smaku wciskamy sok z cytryny (ja dałam z ok 1/4 cytryny)

filipowi smakowało :)

p.s. mi wyszło z tego 5 porcji

Zadam pewnie głupie pytanie, ale co tam ;)
Co to jest ten amarantus i gdzie to można kupić? I jak to w ogóle smakuje?

reklama
Ja akurat lubie amarantus wiec wiedzialam o co chodzi :-) Mi sie zawsze z kuskusem myli jak stoja na polce obok siebie, wyglada podobnie, troche jak kasza jaglana, drobniutkie kuleczki, ma bardzo duzo bialka i mase mineralow ;-) Na pewno do kupienia w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia

kasiajanicka mysle ze to nie w tym rzecz, wlasnie takie produkty sa teraz dla Filipa najwazniejsze:tak:

Dzisiaj zrobiłąm Gai purre z młodych ziemniaczków z koprem i maselkiem ale wcina,ła;0

No narzekać naprawdę nie mogę.Ciągle coś by trzymał w rączce;-) a jak już ma widelec (taki mały)w posiadaniu to tylko mu pomagam nabić a ten wcina.
Wszystkie zupy,pulpety,kotlety,kasza,ryż,parówki(ale tylko pokrojone i je widelcem),jajecznica,kanapki,warzywa,jogurty,spaghetti-mogę wymieniać jeszcze dużo...
Jedyne co chciałam by jadł to kasza manna ale on na przekór i absolutnie nie zje jej.Kilka razy próbowałam ale spasowałam.Kaszek też już nie je.
Butelka lada chwila też idzie w odstawkę;-) pije cały czas z niekapka Aventu,a butelka tylko na noc-raz 210ml.więc będzie tylko nie kapek;-)

No narzekać naprawdę nie mogę.Ciągle coś by trzymał w rączce;-) a jak już ma widelec (taki mały)w posiadaniu to tylko mu pomagam nabić a ten wcina.
Wszystkie zupy,pulpety,kotlety,kasza,ryż,parówki(ale tylko pokrojone i je widelcem),jajecznica,kanapki,warzywa,jogurty,spaghetti-mogę wymieniać jeszcze dużo...
Jedyne co chciałam by jadł to kasza manna ale on na przekór i absolutnie nie zje jej.Kilka razy próbowałam ale spasowałam.Kaszek też już nie je.
Butelka lada chwila też idzie w odstawkę;-) pije cały czas z niekapka Aventu,a butelka tylko na noc-raz 210ml.więc będzie tylko nie kapek;-)

Zaś moja Gaja mleko pije 4 razy dziennie;)

reklama
A ja się za szybko pochwaliłam bo moje dziecko zaczyna coraz mniej jeść-chyba przez zęby..hmmmm:-(
Mleko też się mu chyba znudziło na spanie bo w ciągu ostatnich 3 dni zjadł po ok 50ml i koniec...

Do góry