reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotujące czerwcówki

Kolejne ciasto lubiane przez moja rodzinke
ORZECHOWIEC


Ciasto:
-50 dag. mąki
-20 dag. margaryny
-20 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-2 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
na orzechy zasmażone:
-10 dag. masła
-10 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-30 dag orzechów włoskich
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie porcje
Orzechy:
do rondelka wrzucić masło, cukier, miód i rozpuścić po czym dodać
orzechy i zasmażać na wolnym ogniu przez 5 minut.

Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (namaczaj
palce w wodzie lepiej rozmieszcza się ciasto i nałóż je sobie małymi
porcjami na całej blaszce będzie ci wygodniej) na jednej z porcji wylej
równomiernie zasmażone orzechy piecz placki w temp.180`C aż będą mocno
złotego koloru (ok.15-20 min.)placki wystudzić i przełożyć masą karpatkową
z Delekty zrobioną według przepisu na torebce :)-koleżanka od której mam przepis kazała mi wręcz robic Delektę bo z inna masa podobno nie jest taki dobry
Masę kładziemy na placek bez orzechów a na to ten drugi z orzechami tak żeby orzechy były na wierzchu
Smacznego
 
reklama
A moze miesko :-D
EGZOTYCZNY GULASZ


składniki na 4 porcje

-2 ząbki czosnku
-3 małe cebulki
-3 kolorowe papryki
-1 puszka kukurydzy
-2 niedojrzałe banany
-2 łyżki oleju
-75 dag mieska na gulasz(np wieprzowiny)
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 łyżka mąki
-5 dag boczku wedzonego
-1 l wody
-natka pietruszki
Wykonanie
1 Czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój w piórka.Oczyść i pokrój paprykę.Osącz kukurydzę, banany pokrój w plasterki.
2 Na oleju zeszklij cebule oraz czosnek.Dodaj pokrojone w kostkę mięso,obsmaż.
Przypraw solą i pieprzem.Wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu podsmaz papryke i banany.
Ponownie włóż mieso,dodaj przecier pomidorowy,oprósz mąka i zasmaż.
3 Całosc zalej 1 l wody.Dołóz boczek,zagotuj.
Dus wszystko na malutkim ogniu ok 1 godz.
Na koniec dodaj kukurydzę.Wyjmij boczek i jeśli lubisz to pokrój go w kostke i wrzuc spowrotem do garnka.
Danie mozna posypać natka pietruszki
Smacznego
 
A warzywko ;-)
NADZIEWANE PAPRYKI



-duże papryki czerwone lub żółte
-ryż
-mieso mielone
-cebula
-sól
-pieprz
-przecier pomidorowy
-rosołki rdobiowe lub warzywne
WYKONANIE
1 Robimy farsz jak do gołąbków: ryż gotujemy,miesko i cebulke podsmażamy.
Mieszamy ryż z mieskiem i cebulka doprawiamy do smaku sola i pieprzem
2 Odkrawamy z papryk góry tam gdzie były ogonki -zostawiamy je oczyszczone z pestek do przykrycia.
Papryki w srodku czyścimy z tych białych częsci i pestek.
3 Nadziewamy papryki farszem z ryżu i mieska, przykrywamy je odcietymi wczesniej górami. stawiamy je w naczyniu zaroodpornym i zapiekamy w srednionagrzanym piekarniku przez około 25-30 min az papryki zrobia się mieciutkie
4 Z rosołków i przecieru robimy sos pomidorowy(może byc tez gotowy z paczki).
jeśli jest za rzadki to zageszczamy go troche maką
5 Zapieczone papryczki polewamy na talerzach sosem

SMACZNEGO
 
A żeby miesko było smaczniejsze:
MARYNATA DO KOTLETÓW SCHABOWYCH LUB Z PIERSI Z KURY

Składniki:
-olej
-musztarda dijon
-miód
-cebula
-czosnek
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-pieprz

WYKONANIE
1 Kotlety trzaskamy tłuczkiem
2 Do miseczki lub pojemniczka wlewamy olej,dajemy do niego musztardę i miód.
Przeciskamy przez wyciskarkę lub drobno kroimy czosnek i wkrawamy w półksiężyce cebule.Wrzucamy liść laurowy i kulki ziela angielskiego, doprawiamy sola i pieprzem.
Wszystko razem mieszamy
3 Do gotowej marynaty wkładamy potrzaskane wcześniej kotlety tak zeby były całe zanurzone w marynacie.
Dociskamy czymś np talerzykiem i wkładamy na cała noc do lodówki żeby wszystko sie fajnie zamarynowało
4 Na drugi dzień wyciagamy kotlety z marynaty, panierujemy w mące,jajku i bułce i smazymy.
ILOŚĆ MARYNATY ZALEŻY OD ILOŚCI KOTLETÓW

Smacznego
 
MARYNATA DO KURCZAKA

Składniki:
-3 łyżki marmolady pomarańczowej
-1 filizanka soku z pomarańczy(najlepszy świeży)
- musztarda dijon
- imbir
- czosnek(przeciśniety przez praskę do czosnku)
Wykonanie:
1 Wszystkie składniki mieszamy ze soba i smarujemy nimi kurczaka(jeśli jest cały) lub udka
2 Wkładamy w piekarnik i pieczemy
3 Jeśli zostanie nam troche marynaty mozna nią w trakcie pieczenia smarowac miecho

Smacznego
 
A tu cos dla tych(ale nie tylko) które mają juz dzieciaczki na ciekawe spedzenie wspólnie czasu :-)
CIASTECZKA MAŚLANE
Składniki:
-1 kg maki
- 0,5 kg tłuszczu najlepiej masła( ja robiłam z margaryny i tez były dobre)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 mały proszek do pieczenia
- 5 żółtek
-2 szkl cukru
WYKONANIE:
1 Wszystkie składniki ze soba wymieszać i zagnieść z nich gładkie ciasto
2 Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawac foremkami kształty.
3 Piec w temperaturze 180 st Celcjusza ok 15 min
4 Ozdobic według uznania

Smacznego
Uwaga z tej ilosci wychodzi ich naprawde sporo, ja zazwyczaj robie z połowy porcji
 
Ostatnia edycja:
Zapiekanka makaronowa:)
Makaron Rurki
Pieczarki 0,5 kg
Mielone
ser żółty 0,5kg
Kiełbasa
Cebula ok 3 szt
Puszka Kukurydzy
Pomysł na Winiary "zapiekanka Serowa"
Makaron ugotować. Cebula, pieczarki, mielone i kiełbasę podsmażyć. Dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać dać do naczynia żaroodpornego, zalaż sosem i przykryć serem. Zapiekać w piekarniku ok 180* ok 25 min
SMACZNEGO:)
 
reklama
Do góry