reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Pisałyscie o nalesnikach, ja robie ciasto tak:
-ok 1 l mleka
-1 szkl wody
-olej
-szczypta soli
-troche cukru
-2 jajka
-mąka ile ciasto zabierze tak zeby konsystencja przypominała gesta śmietane
Do mleka z wodą daje jajka, sól, cukier do smaku i miksuje żeby jajka się roztrzepały, dolewam oleju(leje zawsze na oko ale mysle że ok 5- łyzek)tak zeby ciasto zrobiło sie takie lsniace i gładkie :tak:
potem sypie mąke i dalej miksuje.
jak ciasto jest gotowe to odstawiam je do lodówki na conajmniej pół godziny żeby się schłodziło i odstało.
 
Sernik pieke taki:
LANY SERNIK


Ciasto
-25 dkg mąki
-10 dkg cukru
-10 dkg margaryny
-3 łyżki śmietany
-1/2 paczki proszku do pieczenia
Ser
- 1kg sera
-1 i 1/2 szlk cukru(jesli budynie sa z cukrem to ok 1 szkl)
-2 budynie śmietankowe
-2 całe jaja+4 żółtka
-2 małe cukry waniliowe
-3 szkl mleka
-1/2 szkl oleju
Wykonanie
Ciasto: margaryne utrzeć z cukrem,dodać śmietanę,oraz makę z proszkiem do pieczenia i wyrobic.Dać na blachę-rozciągnąc bo bedzie się kleić
Ser: Wszystkie składniki na ser wymieszać mikserem i wylac na ciasto( UWAGA bedzie bardzo rzadkie)
Wstawic do piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 150-180 st

Jeśli ktos lubi to z pozostałych 4 białek i 4 dużych łyzek cukru ubic pianę i wyłozyc ja na gorace ciasto na ostatnie 10-15 min pieczenia
 
To ciasto tez jest lubiane przez cała moja rodzinke i bardzo czesto je pieczemy a w zasadzie robi to mój maż :tak:
CYTRYNOWIEC


1 Pieczemy biszkopt
-jak wystygnie przekrawamy go na 2 części

2 Masa

-2 budynie śmietankowe
-3 cytryny-jeśli nie bedziemy robić lukru to 2 szt
-2 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-2 galaretki cytrynowe
-0,5 l smietanki 30 %
-0,5 kostki margaryny
-8 łyzek cukru pudru

WYKONANIE

masa 1

-rozpuscic margaryne
-sok z 2 cytryn,budynie,wodę oraz cukier zagotować
-do tej gotujacej sie masy wsypać 1 galaretkę i wlac margaryne
-dobrze wymieszać i wlac gorace na biszkopt

masa 2
-śmietane ubić
-galaretke rozpuścic w wodzie według przepisu na opakowaniu
-kiedy galaretka zacznie tęzeć wlać ja do ubitej smietany i wymieszać
-powstałą masę wylac na wystudzoną masę pierwszą
- przykryc to 2 częścią biszkoptu
-z soku z 1 cytryny i cukru pudru zrobic lukier i posmarować wierzch ciasta

WARIANT 2

-biszkopt upiec np z 3 jajek i nie dzielic go na cześci
-wyłozyc masy 1 i 2 a zamiast lukru wierzch posypac starta czekoladą
 
To z kolei ciasto takie na szybcika
Szybkie ciasto do wszelkich owoców świezych i przetworzonych


3 jajka
1 szkl cukru + 1 łyzka do posypania owoców jeśli są kwaśne
2 szkl mąki
1/2 szkl oleju
2 łyżki śmietany
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
WYKONANIE
Jajka + cukry zmiksować, nie przerywając miksowania dodać szklankę mąki, olej, szklankę maki i śmietane.
Wylac na blache na wierzch dac owoce niezbyt gęsto i do piekarnika
Ja pieke w temperaturze 150st do momentu az wbita zapałka czy wykałaczka nie sa mokre od ciasta
 
Odbiegając od ciast mój maż uwielbia ta potrawkę-ja zreszta tez :-D
Delikatna potrawka drobiowa(4 porcje)

-4 torebki ryżu parboiled(lub innego jak kto lubi)
-30 dkg dymki (ja osobiście nie daje)
-puszka ananasa w plastrach
-4 małe cebule-ja nie daję dymki więc daję wiecej
-4 pomidory lub puszka pomidorów bez skóry
-piersi z kurczaka lub indyka-ile kto chce(w przepisie było 30dkg)
-olej do podsmażania
-zalewa z ananasa
-4 łyzki kwaśnej smietany(jeszcze nigdy nie dodawałam:baffled:)
-zielenina(tyz nie dawałam jeszcze)
WYKONANIE
-Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
-Dymke oczyścić i posiekać, 4 plastry ananasa przekroic na pół i odłozyć, a reszte pokroic w drobną kostkę.Cebule pokroić w piórka.Pomidory pokroic w plastry, a mieso w paski.
-Na oleju smażyć mięso jakies 2-3 min,opruszyc sola i pieprzem,wyjąc z garnka.
W tym samym tłuszczu podsmazyc dymke i cebulę,dodac pomidory i wszystkie ananasy.Chwilke wzystko smażyć.
-dodac zalewę z ananasa oraz troszkę wody jesli jest taka potrzeba i wczesniej podsmazone mieso oraz smietanę(ja jej nie daje:-D)
-całosć zagotowac doprawic do smaku i chwilke gotowac pod przykryciem
-podawać z ryzem udekorowane pozostawionymi kawałkami ananasa i zieleniną
 
A moze przepisy na rybke?
Wszystkie kopiuje Wam ze swojej grupy zamknietej gdzie napisałam je dziewczynom wiec lece z listy pokolei :-D:tak:

RYBA W CIEŚCIE

składniki na 4 porcje
-ok 500-600gr filetów z mintaja (np 2 opakowania po 300gr FROSTY)
-2 jaja
-250ml mleka
-15 dag maki kukurydzianej
-łyżka roztopionego masła
-sok z połowy cytryny
-szczypta soli
-olej do smazenia
-listki swieżej bazylii oraz marchewka-do dekoracji
Wykonanie
1 Przygotuj ciasto,podobnie jak na naleśniki:
Mleko zmiksuj z jajami, roztopionym masłem, przesiana maka oraz szczypta soli.Ciasto odstaw na ok 30 min.
2 Filety jesli są mrożone rozmroź, opłucz, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto zamieszaj i jesli jest zbyt geste to rozcieńcz troche woda.
3 Na patelnie wlej olej.
Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze juz rozgrzanym oleju.
Usmaz z obu stron na złoty kolor.
4 Udekoruj w taki sposób by kawałki ryby przypominały łódeczki/żaglówki-na wykałaczki nabij swieże listki bazylii i cieńkie paski zblanszowanej marchewki tak by wygladały jak zagle
SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
ZAPIEKANKA Z PALUSZKAMI RYBNYMI
składniki na 4 porcje

-ok 20 szt paluszków rybnych(ok 500-600gr)
-150gr ryżu
-250 ml bulionu
-cebula
-2 pomidory
-pół szklanki zielonego groszku
-2 łyzki masła
-4 łyżki startego żółtego sera
-pół pęczka koperku
-sól i pieprz
Wykonanie
1 Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie,odsącz.
Pomidory sparz,zdejmij skórke i pokrój w niewielką kostke.Cebule obierz i drobno posiekaj.
2 Na patelni rozgrzej tłuszcz,podsmaz na nim cebulkę.Wsyp ryż i zeszklij.Podlej bulionem,dodaj łyżeczke soli,gotuj przez 20 min na małym ogniu
3 Pomidory,groszek i posiekany koperek wymieszaj z ryżem.
Całosc przypraw sola i pieprzem.
Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego.Zamrozone paluszki połóż na wierzchu ryzu i posyp wszystko startym żółtym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 200 st Ci zapiekaj przez 15 min.
SMACZNEGO
 
PULPECIKI RYBNE W SOSIE
składniki na 4 porcje

-50 dag filetów z białej ryby morskiej
-jajko
-3-4 łyzki tartej bułki
-0,5 l wywaru z warzyw
-100 ml smietanki(takiej do zup)
-2 łyżki posiekanego koperku
-1-2 łyżki maki
-łyżeczka soku z cytryny
-szczypta soli kamiennej i pieprzu
Wykonanie
1 Filety dokładnie opłucz i sprawdź czy nie mają ości, następnie osusz a potem zmiksuj na gładką masę.Z białek ubij pianę.
Do ryby dodaj żółtko, tarta bułke oraz ubita na sztywno piane z białek.
Dopraw wszystko do smaku: sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
Na koniec dokładnie wymieszaj masę.
2 Zamocz dłonie w wodzie i formuj z masy kulki wielkości orzechów włoskich.
Tak przygotowane pulpeciki obtaczaj dokładnie ze wszystkich stron w mące.
3 W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw.
Włóż pulpeciki i wsyp koperek.Gotuj wszystko na małym ogniu przez ok 10-12 minut.Pod koniec wlej śmietanę, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia.
Pulpeciki najlepiej smakują podane z kaszką kuskus i surówka z pomidora.
Smacznego
 
reklama
FILETY ZAPIEKANE W SEROWYM SOSIE
składniki na 4 porcje

-4 filety z białej ryby morskiej
-mała marchew
-żółtko
-pół małej żółtej cukini
-szklanka gęstej śmietany
-łyżeczka mąki ziemniaczanej(lub kukurydzianej)
-4 łyżki startego sera np ementalera
-sok z połowy cytryny
-łyżka posiekanej natki pietruszki albo koperku
-łyżka masła
-szczypta soli
Wykonanie
1 Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny i odstaw pod przykryciem do lodówki na jakieś 20 minut.
Marchew oraz cukinie obierz, opłucz, pokrój w dość cieńkie talarki, blanszuj przez ok 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, a nastepnie wyjmij i osącz.
2 Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmaruj dobrze masłem i ułóż w nim filety.
Na rybach połóż plasterki marchewki oraz cukinii, tak aby nachodziły na siebie jak dachówki tworząc coś na kształt rybiej łuski.
3 Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, maka ziemniaczaną, startym serem oraz posiekana zieleniną.
Filety polej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Zapiekaj na rumiano ok 25-30 minut
Smacznego
 
Do góry