Odbiegając od ciast mój maż uwielbia ta potrawkę-ja zreszta tez
Delikatna potrawka drobiowa(4 porcje)
-4 torebki ryżu parboiled(lub innego jak kto lubi)
-30 dkg dymki (ja osobiście nie daje)
-puszka ananasa w plastrach
-4 małe cebule-ja nie daję dymki więc daję wiecej
-4 pomidory lub puszka pomidorów bez skóry
-piersi z kurczaka lub indyka-ile kto chce(w przepisie było 30dkg)
-olej do podsmażania
-zalewa z ananasa
-4 łyzki kwaśnej smietany(jeszcze nigdy nie dodawałam
)
-zielenina(tyz nie dawałam jeszcze)
WYKONANIE
-Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
-Dymke oczyścić i posiekać, 4 plastry ananasa przekroic na pół i odłozyć, a reszte pokroic w drobną kostkę.Cebule pokroić w piórka.Pomidory pokroic w plastry, a mieso w paski.
-Na oleju smażyć mięso jakies 2-3 min,opruszyc sola i pieprzem,wyjąc z garnka.
W tym samym tłuszczu podsmazyc dymke i cebulę,dodac pomidory i wszystkie ananasy.Chwilke wzystko smażyć.
-dodac zalewę z ananasa oraz troszkę wody jesli jest taka potrzeba i wczesniej podsmazone mieso oraz smietanę(ja jej nie daje
)
-całosć zagotowac doprawic do smaku i chwilke gotowac pod przykryciem
-podawać z ryzem udekorowane pozostawionymi kawałkami ananasa i zieleniną