reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Koriander- dziękuję Kochana za ten przepis- chyba go wykorzystam, w sumie na pierwszy raz makowiec "niezawinięty" może być :-D. A jak mi się uda to będę eksperymentować dalej :-)

reklama
Dziewczynki mam super przepis na ciasto:)Pyszne robiłam na swój ślub 2:)
Torciki Dla Adama i Ewy:)
TORCIKI DLA ADAMA I EWY

Składniki na ok. 26 sztuk
: 6 jajek,

¾ szklanki cukru,
torebka cukru waniliowego,

1 szklanka mąki,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

mandarynki w syropie (w puszce) 850 g( ja dawałam brzoskwinie),

2 budynie śmietankowe,
2 szklanki soku pomarańczowego,
3 szklanki śmietany kremówki,

6 łyżek cukru pudru,

4 torebki śmietany - fix,

ok. 26 sztuk herbatników (połowa w polewie czekoladowej).

Przygotowanie:

żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z żółtkami, połączyć z ubitymi białkami. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 C. Wystudzić. Mandarynki osączyć z syropu i ułożyć na cieście (26 cząstek odłożyć). Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką syropu. Sok pomarańczowy zagotować z pozostałym syropem. Mieszając wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Ciepłym kremem budyniowym przykryć mandarynki, wyrównać. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietanką-fix. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzch ułożyć szachownicę z herbatników z czekoladą i bez. Pokroić, udekorować odłożonymi mandarynkami.
Rada: można użyć tylko herbatników bez czekolady, wówczas należy rozpuścić czekoladę lub gotową polewę i pokryć nią te ciastka Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia :)
SMACZNEGO KOCHANE:-)

A wiec oto moj przepisik na kotleciki:
składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
3 łyżki mąki
troche sera żółtego
1 łyzka natki pietruszki posiekanej

przyrządzenie:
piersi kroimy w drobną kosteczke, pieczarki i ser ścieramy na tarce (duże oczka)
wszystko wrzucamy do miski dodajemy mąkę i pietruszke mieszamy wszystko na jednolita mase(podobną do kotletów mielonych)
mase formujemy na takie właśnie kotleciki i smażymy na gorącym oleju na malym ogniu az sie zarumienia

dla mnie PYCHA!!!!!

A wiec oto moj przepisik na kotleciki:
składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
3 łyżki mąki
troche sera żółtego
1 łyzka natki pietruszki posiekanej

przyrządzenie:
piersi kroimy w drobną kosteczke, pieczarki i ser ścieramy na tarce (duże oczka)
wszystko wrzucamy do miski dodajemy mąkę i pietruszke mieszamy wszystko na jednolita mase(podobną do kotletów mielonych)
mase formujemy na takie właśnie kotleciki i smażymy na gorącym oleju na malym ogniu az sie zarumienia

dla mnie PYCHA!!!!!

oj pycha, pycha:-) ja dodaję jeszcze do tego 3 łyżki majonezu

Przepis na puszysty sernik
składniki:
- 1,2 kg sera białego zmielonego
- 9 jajek
- 1,5 szkl. cukru kryształu lub 1 szkl cukru kryształu i 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy
- rodzynki
- 2 łyżki mąki
- olejek (migdałowy lub cytrynowy - kto jaki lubi do smaku, można też nie dawać)
przygotowanie:
ser miksować dodając masło, żółtka, 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, budyń w proszku, olejek do smaku, sparzone wcześniej rodzynki wymieszane z 2 łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich szklankę cukru kryształu i ponownie ubić. Na koniec połączyć delikatnie łyżką ubite białka z masą i wyłożyć do formy.
Piec ok 45-50min do godziny na 170-180 stopni, w zależności od rodzaju piekarnika, trzeba przyobserwowac sernik po 45 min. U mnie wszystcy się zajadają;-)

zrobiłam wczoraj sałatkę z ananasem oto przepis:
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- słoik selera w paski
- 10/15dk szynki
- por (ja daje połowe)
- 5-6 jajek na twardo
- majonez
- sól, pieprz
- jabłko wg uznania (ja nie dodaje)
wszystkie składniki drobno posiekac w kosteczkę i wymieszać z majonezem

prosze bardzo:)
bardzo szybki obiad

losos w sosie z makaronem:

- mrozone filety z lososia (bez skory)
- smietanka 12 %
- makaron spagetti
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki

lososia podsmazyc, nie za dlugo
zalac smietanka, dodac ziol jesli sie lubi (ja daje koperek)
podawac z ugotowanym makaronem, jak spagetti

czasami jak nie mam slodkiej smietanki dodaje ta 8% i tez jest pycha

Ostatnia edycja:
salatka z wedzonym lososiem:

- salata (jaka sie chce)
- pomidorki koktajlowe
- ogorek swierzy
- czarne oliwki (jak sie lubi)
- ugotowane jajka pokrojone na cwiartki
- losos wedzony

dresing:
- oliwa
- bialy ocet winny w proporcji 3:1 z oliwa ( 3 lyzki oliwy, 1 lyzka octu)
- pol lyzeczki musztardy dijon
- sol, pieprz

reklama
Do góry